Mehmet Ali Özkan

Uyanma Zamanı

Sektörel örgütlenmenin dışında kalmış, duyarsız firmaların temsilcileri klinik ve hekim çalışmalarının satışta bir işe yaramayacağını yakında göreceklerdir.

Geri ödeme kapsamına giren tıbbi cihazların belirlenmesi konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nda hummalı bir çalışma var. Kurum geri ödeme kapsamındaki tıbbi cihazların listelerini belirlemek, yeni müracaatlarla ilgili kılavuzu belirledi. Komisyonda sektörü temsilen STK temsilcilerinin olması gerekiyordu. Ancak kurum istenildiğinde STK’lardan yazılı görüş alınacağını belirterek toplantılara STK temsilcilerinin fiilen katılması konusunda bence yanlış bir karar almıştır. SGK mutlaka bu yanlışı düzelterek fiyat belirleme ve pozitif listelerin belirlenmesi konusunda yapılacak toplantılara TÜMDEF ve SEİS’den temsilciler dahil etmelidir. SGK’nın tıbbi cihazlar konusunda yapmakta olduğu ve gelecekte yapacağı çalışmalar, tıbbi cihaz sektörünün geleceğini belirlemede birincil önem arz etmektedir. Maliyet-fiyat denkleminin doğru kurgulanması, sağlıktaki gelişmeler için tedarik halkasının kuvvetini ve tıbbi cihaz konusunda üretici, ithalatçı ve bayi firmaların var olup olamayacaklarını belirleyecektir. Bütün sektör için hayati önem taşıyan bu önemli konuda sektör ne yapıyor acaba? Olayların farkında olan kaç firma var? Farkında olup da yapılan çalışmalara destek verenlerin sayısı kaçtır? Diye sorulduğunda tatminkâr bir sayıya ulaşmak pek mümkün olmuyor.

“Uyanın Beyler”

Konuları yakından takip eden biri olarak “Uyanın Beyler” demekten kendimi alamıyorum. Sektörün kurumlarla olan tüm sorunları 20-30 kişinin üstüne yıkılmış, bir çok firma sektörde kurulmuş sivil toplum kuruluşlarından bir haber, varsa yoksa tüm yoğunluğunu ve dikkatini doktor, klinik çalışmalarına vermişler ve sektörel derneklerden bir haberler. Dernekleri dışarıdan seyredenlerde klasik olarak “dernekler, SEİS, TÜMDEF ne yapıyor” diye soruyorlar. Bu kuruluşların, kıt imkânlarına rağmen sektör adına neleri yapmaya çalıştıklarını başta Sağlık Bakanlığı’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun üst yetkilerine sormalarını tavsiye ediyorum. Alacakları cevabın temsiliyet noktasında çok üst seviyelerde olduğunu göreceklerdir. Sektörel örgütlenmenin dışında kalmış, duyarsız firmaların temsilcileri klinik ve hekim çalışmalarının satışta bir işe yaramayacağını, sağlığı finanse eden kuruluş SGK bedelini ödemedikten sonra hekimlerin tıbbi cihaz taleplerinin fazla bir anlamının kalmayacağını bilmeleri gerekir.

SEİS, TÜMDEF çatısı altında toplanalım

Bunun için yapılması gereken SEİS, TÜMDEF çatısı altında toplanarak güçlü şekilde SGK ile konuları sektör ve kamu adına müzakere etmenin doğru yol olacağını belirtmek isterim. Firmalar olarak yaşamak ve var olmak istiyorsak ve emeğimizin, sermayemizin karşılığını korumak istiyorsak kamu ile müzakere edebilme gücümüzü arttırmak zorundayız. Bunun için önümüzde çok önemli iki ay var. Sektör bu süreyi çok iyi değerlendirmek zorunda. SGK ile sözlü varılan mutabakata göre SEİS, TÜMDEF branş kodları üzerinde çalışma grupları oluşurdular. Bu çalışma gruplarına diğer derneklerde destek veriyorlar. Bu çalışma gruplarına bilgi desteği vermek gerekiyor. Çalışmalardan çıkacak sonuçlar en sonunda SGK ile müzakere edilerek pozitif listelere son şekiller verilmiş olacak. Firmaların haberimiz yoktu, duymamıştık, bilmiyorduk gibi mazeretler beyan etmemeleri için TÜMDEF ve SEİS önderliğindeki çalışmaları takip etmeleri kendileri açısından yaşamsal önem arz etmektedir. Sektördeki sivil toplum oluşumuna büyük emek vermiş olan bir meslektaşınız olarak tüm sektöre sözüm şu olacaktır: “Uçurumum sonuna geldik” Kurtulmamız sivil toplum bilincimizi geliştirip bölgemizdeki derneklere üye olarak SEİS ve TÜMDEF çatıları altında varlığımızı hissettirmeliyiz. Ancak bu şekilde sektörümüz adına olanlardan haberimiz olur. Canımızı yakacak yasalar ve genelgeler çıkmadan tedbirlerimizi alabiliriz. Son bir bilgiyi de sizlerle paylaşarak yazımı sonlandırmak isterim. SEİS ve TÜMDEF tarafından yapılmakta olan branş bazındaki tıbbi cihaz çalışmamalarından çıkacak raporların tamamı 27-30 Eylül 2012 tarihinde Çeşme Altın Yunus Otel’de gerçekleştirilecek olan IV. Ulusal, I. Uluslararası tıbbi cihaz kongresi oturumlarında yapılacak çalıştaylarda SGK ile sektör bir araya gelerek tıbbi cihazlardaki durumu netleştireceklerdir. Bu önemli organizasyonu sektör adına iyi değerlendirelim ve sektörde kalıcılığımızı sağlamak için emek verelim. Kongrede görüşmek üzere Sağlık sektörünün ve tüm meslektaşlarımın Ramazan Bayramını tebrik ederim. Huzurlu, mutlu bayramlar. www.tıbbicihazkongresi.org

Mehmet Ali ÖZKAN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu