Genel

Check-up’ın önemi

Check-up sayesinde; Sağlığımız yerindeyse işlerimizi daha iyi planlar, daha başarılı oluruz; basit sağlık problemleri varsa bunları düzeltme yoluna gideriz.

Sağlık hepimizin en değerli varlığı, bu varlığımız için bilgilenmek istemez miyiz? Check-up sayesinde; Sağlığımız yerindeyse işlerimizi daha iyi planlar, daha başarılı oluruz; basit sağlık problemleri varsa bunları düzeltme yoluna gideriz. Bu basit bozukluklar için şimdiden önlem almaz isek, ileride çok ciddi problemlerle karşılaşabiliriz. Çok nadiren de ciddi bir hastalığın varlığını bize “Check-up” haber veriyorsa bizim için çok değerlidir, çünkü erken tanı kötü huylu hastalıklarda tedavi şansı verebilir.

Check-up” yaptırmak bizi hastalık sahibi yapmaz, “Check-up” yaptırmak mevcut sağlık durumu hakkında bilgilenmemizi sağlar. Siz ister sağlık kontrolü yaptırın ister yaptırmayın bir sağlık probleminiz varsa, hayatınızın bir evresinde sizi bulacaktır…

Check-up” sanıldığı gibi kişide bir hastalık tespit edip, hastane tespit edilen hastalığın tedavisi için insanları yoran, üzen, zor durumlara sokan bir uygulama değildir. Tam tersine “Check-up” sağlıklı olma durumunun kanıtı, varsa bir hastalık durumunun erken tanısı ile kişinin hayatını ve sağlıklı yaşam süresini uzatan bir “erken bilgilendirme sağlayıcı” testler dizisidir. “Check-up” kişinin kendisine ve sağlığına verdiği özenin bir göstergesidir aslında.

Modern tıpta amaç, hastalık ortaya çıkmadan önce gerekli önlemler alarak, kişinin sağlıklı kalmasını sağlamaktır. Çünkü hastalık ortaya çıktıktan sonra hem tedavisi daha çok pahalı olmakta, hem de sağlık artık bir kez bozulmuş olmaktadır. İşte bu nedenle, hiç şikayetçi olmasa da her insan belirli periyotlarla,risk grubuna girdiği hallerde daha kısa aralıklarla doktora başvurarak genel sağlık kontrolünden geçmelidir.

Çağımızın hastalıkları olan koroner arter hastalıkları, kanser, hipertansiyon ve pek çok diğer hastalıklara erken ve doğru tanı, hem yaşam süresi hem de kalitesi açısından son derece büyük önem taşımaktadır. Ayrıca Hiçbir belirti vermeden ve hastada hiçbir şikayete neden olmadan yıllarca sinsice seyreden, öte yandan beyin,kalp böbrekler gibi hayati organlara da zarar veren hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklarda da yine erken dönem tanının ve düzenli tedavinin önemi büyüktür.

Check-up genel ve kapsamlı sağlık taramasının, Avrupa, Amerika ve gelişmiş ülkelerde yaygın olduğu, sağlıklı ve uzun yaşamak isteyen bilinçli bireyler tarafından daha çok tercih edildiği belirtiliyor. Ülkemizde ise bu bilinç henüz çok fazla yaygın durumda değil, ancak eski yıllara oranla koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önem artmış durumdadır. Ancak; Anadolu kentlerinde yapılan araştırmalar, check-up’a ilişkin süreçlerle ilgili olumsuz bazı çarpıcı gerçekleri gözler önüne sermektedir. Örnek verecek olursak; Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktor Egemen Bıçakçı, Anadolu Ajansı  muhabirine yaptığı değerlendirmelerde, vatandaşların check-up konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, “Check-Up devlet politikası olmalıdır” demiştir.

Bıçakçı, hastalığın ilk evresinde doktora başvuran hastaların yok denecek kadar az olduğunu kaydederek, Diyarbakır’da 6 yıldan bu yana görev yaptığını ancak şimdiye kadar check-up yaptıran hastaya rastlamadığını ifade etti. Ülkemizin batı bölgelerinde halk bu konuda daha fazla duyarlı ve dikkatli olmaktadır demek mümkün. İlerleyen zamanlarda Özel Hastaneciliğin tüm ülke geneline yayılmaya devam etmesiyle birlikte, check-up konusundaki teşvik artacak aynı zamanda kişiler daha fazla bilinçleneceklerdir.

Check-up’ın faydaları nelerdir?

Hastalıkları erken ortaya çıkarabilmektedir. Farkında olunmayan bir hastalığa teşhisi konularak, kişilerin sağlıklarının bozulmalarını engelleyebilmektedir. Bazı hastalıklarla ilgili risk faktörlerini belirlemektedir. Bulaşıcı hastalıkların teşhisini sağlayarak hastalığın başkalarına bulaşmasını engellemektedir. Erken teşhis sayesinde işgücü kaybını engellemektedir. Erken teşhis sayesinde daha fazla para kaybını engellemektedir. Halk sağlığını korumada önemli faktördür. Tüm bunlardan yola çıkacak olursak; “Erken teşhis hayat kurtarır” ibaresinden yola çıkıp, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini göz ardı etmeden, yaş grubumuza göre senede en az 1 kez check-up yaptırmamız son derece önemlidir. Aslında daha da önemlisi, bu kararımızı verdikten sonra, bunu bir hayat alışkanlığı haline getirmektir.

Oya MUTLU
Echomar Sağlık Grubu
Kurumsal Pazarlama Müdürü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu