Mehmet Ali Özkan

Sektör, Tıbbi Cihaz Yönetmeliği’ne sahip çıkmalıdır

15 Mayıs 2014 tarihinde 29001 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 18 ay geçiş dönemi verilen Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği tıbbi cihaz sektörü için hayırlı olsun.

Bu yönetmelik, tıbbi cihaz üretim, ithalat ve tedarik mesleğine zamanını harcayan, sermayesini yatıran ve bu işten gelecek bekleyen herkesi mutlu etmiş olmalı.

Hedef ve vizyon

Sektörde günlük yaşayan, hedef ve vizyon sahibi olmayanların ise doğal olarak yönetmelikten rahatsız olmaları normaldir. Sistemi yanlışlar üzerine kurar, yaşadığımız çağda hayatın her alanında hızlı değişiklikler olurken tıbbi cihaz sektörü yerinde sayar, gelişmelere kapalı kalırsa sektörü bırakın geliştirmeyi geriye götürmüş oluruz. Yönetmeliğe bir de bu açıdan bakmak gerekir.

“Büyük iş başarıldı”

Sektöre emek verenler, sermayesini yatıranlar bu meslekten gelecek bekleyen herkes yıllardır “bu işin neden yasası yok?”, “bu mesleğin niçin bir standardı yok?”, “bu iş neden basitçe yapılmaktadır?”, “bu iş kolu çantacıların elinde kalmıştır” ve “bu mesleği yapanlara neden saygı duyulmuyor?” şeklindeki soruları sorar olmuştur. Tüm zor şartlara, imkânsızlıklara ve sektör içinden gelen bazı dedikodu ve engellemelere rağmen genel toplam içinde bir araya gelen az sayıda sektör gönüllüsünün özverili çalışmaları ile oluşturduğu dernekler ve federasyon (TÜMDEF ve SEİS) sektörün ana yasası olarak değerlendirilebilecek yönetmeliğin çıkartılmasında büyük paya sahiptirler. Bu konuda büyük iş başarmışlardır. Bu yönetmeliğin çıkartılmasında emeği geçen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’na ve tüm bürokratlara, sektör temsilcilerine ve STK’lara hep birlikte teşekkür etmeliyiz.

Kılavuzda çıkacak

Zaman soru sorma, dedikodu üretme, ego tatmin etme zamanı değil, yönetmeliğe sahip çıkma ve sektördeki her şirketin dernekler üzerinden STK’lara, TÜMDEF’e (Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu) üye olma zamanıdır. Bu yönetmelikten sonra sektörel birliğe daha çok ihtiyaç vardır. Sektör artık işin gerçeğini anlamalıdır. Kamu nezdinde tıbbi cihaz sektörünün muhatapları TÜMDEF ve SEİS (Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası)’dir. Şüphesi olan sektörün muhatabı olan kamu kurumları nezdinde bu durumu teyit edebilirler. Bu yönetmelik kadar yönetmeliğin akabinde çıkacak olan kılavuzunda çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Yönetmeliğe sahip çıkma zamanı

Yönetmelikte farklı yorumlara açık bazı maddelere getirilecek net açıklamalar, yönetmeliğin tıbbi cihaz sektörünün yasal bakımdan sağlıklı gelişmesi için bir rehber olacaktır. Kılavuz ve eğitim çalışmalarının planlanması konusunda TÜMDEF’in, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile istişare içinde olduğunu öğrendim. Görüldüğü kadarıyla süreç titizlikle takip edilmekte. Bu konuda sektöre düşen ana görev yönetmeliğe sahip çıkmak ve yönetmelik kapsamında sorumluluklarını bir an evvel yerine getirmek olmalıdır. Sektör adına yapılacak duyuruları TÜMDEF üzerinden gün ve gün takip etmeleri gerekir.

Etik değerler

Yönetmelik hakkında olumsuz düşünceye sahip olanlar veya yönetmeliğin içeriğini yanlış yorumlayanların endişelerinden arınıp, modern tıpta teşhis ve tedavi için önemli yeri olan tıbbi cihaz üretim ve tedarik hizmetlerini önemine uygun icra etmeleri, şirket alt yapılarını yönetmelik prosedürlerine uygun hale getirmeleri çok önemlidir. Saygınlık kazanmanın, meslek ilke ve prensiplerine uymaktan, mesleği etik değerlerle icra etmekten geçtiği unutmamalıdır.
Tıbbi cihaz yönetmeliği ülkemize ve sektöre hayırlı olsun.

Mehmet Ali ÖZKAN

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu