Röportaj

Türkiye’ de ve dünyada teknolojik sağlık yönetim süreçlerinde bir imza: STOCKART

Simeks Tıbbi Sistemler A.Ş.’nin, yıllara dayanan tecrübesi ile başlattığı Ar-Ge çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkan “STOCKART Otomatik İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetim Sistemleri” teknoloji ile sağlığı buluşuruyor.

“STOCKART Markasının, Türkiye’ de ve dünyada teknolojik sağlık yönetim süreçlerinde bir imzaya dönüşmesini sağlamak, en büyük önceliğimiz olacak…” diyen Yerli üretim STOCKART İlaç ve Malzeme Yönetim Sistemleri’nin Üreticisi TriaTech Tıbbi Sistemler Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Sunman ile bir röportaj gerçekleştirdik.

Sağlık sektörü sizi uzun yıllardır Simeks çatısı altında tanıyor. TriaTech yeni bir oluşum mu?

Evet, 1999 yılında Simeks’i kurduğumuz dönemde, Siemens ultrasonografi; mamografi, C-kollu röntgen; mobil röntgen ve üroloji sistemlerinin Türkiye distribütörü olarak faaliyete başlamıştık. İlerleyen yıllarda ise kendi alanlarında dünyanın bir numarası konumundaki üretici firmaların Türkiye çözüm ortağı olma vizyonunu benimsedik. Türkiye ve Dünya’da birçok ilke imza attık. Simeks olarak, geliştirdiğimiz küreselleşme ve büyüme stratejileri doğrultusunda, bir Simeks iştiraki olarak üretici firmamız olan TriaTech Tıbbi Sistemler A.Ş.’yi kurduk.

Üretim yapma fikri nasıl doğdu?

Zaten uzun yıllardır, hastanelerin en büyük maliyet kalemi olan ilaç ve tıbbi malzemelerin yönetim süreçleri üzerine yoğunlaşmıştık. “Hasta güvenliğini sağlamak” ve “kurumların maliyetlerini düşürmek” birincil önceliğimizdi. Yönetim Kurulumuz ile yaptığımız stratejik değerlendirmelerimizde, deneyimlerimizi ülkemiz sanayisinin gelişimi için kullanmaya ve Türkiye’nin 2023 vizyonuna katkı sağlamaya karar verdik. Bu kararı alırken bizi ateşleyen faktörler; katma değeri yüksek, rekabetçi ürünler üretmek, tıbbi cihazlarda yurt dışına bağımlılığı azaltmak ve istihdamı artırmak; fiyat avantajı ve kalite yaklaşımı ile müşteri memnuniyetini ve sadakatini arttırmak; küresel ölçekli büyüme stratejisi ile Türkiye’nin cazibe merkezi imajını güçlendirmekti. Yıllara dayanan deneyimlerimizin ve tecrübemizin bir sonucu olarak, uzun süren AR-GE sürecinin ardından, üstün teknolojik kabiliyetleri olan ilk ürün ailemizi sağlık sektörünün hizmetine sunduk ve ona STOCKART ismini verdik.

STOCKART hakkında biraz bilgi verir misiniz?

STOCKART, hastaneye ilaç ve tıbbi malzemelerin ulaşmasıyla başlayan ve hasta için kullanım ile son bulan yüksek teknolojiler ile donatılmış bir süreç yönetimi çözümü ve ilaç ve malzemelerin hastane depolarından, eczaneye, servislere ve hasta başına kadar gerçek zamanlı izlenebilmesine olanak sağlıyor. Bu sistemler, OECD teknoloji sınıflandırmasına göre yüksek teknoloji kategorisinde değerlendiriliyor.

STOCKART; kurumlar için sağlık bakım kalitesi ve hasta memnuniyetinde artış, çalışan memnuniyetinde yükselme, izlenebilir ve raporlanabilir süreç analizleri, uzun dönemli planlama kabiliyeti ve bakım kalitesini düşürmeden temin edilecek maliyet tasarrufu sağlayan bir ürün. Ayrıca, yatırım geri dönüş süresini minimize ederek, etkili kaynak kullanımına imkân veriyor.

İlaç ve malzeme yönetim süreçlerine teknolojinin entegrasyonu maliyetleri yükselten bir faktör müdür?

Gelişen teknoloji, ilaç ve tıbbi malzemelerin yönetimini elektronik platformlara taşıdı. “Kapalı Döngü İlaç ve Malzeme Yönetim Sistemleri” ilaç ve malzemelerin hastaneye girişinden, hasta başında uygulanmasına kadar tüm süreçleri yöneten teknolojilerdir. Nesnelerin internetinin yaşamımıza girmesi, ilaç ve tıbbi malzemelerin yönetiminde kullanılan bu ileri teknolojilerin, hastanelerde kullanılan bilgi yönetim sistemleri ile entegre çalışması gerekliliğini yarattı. Bu sayede üretilen bilgiler, yetkisi olan herkes için ulaşılabilir hale geldi. Üretilen bu büyük hacimli verilerin analizleri ile, kurumlar süreçlerini iyileştirmek için daha önce sahip olmadıkları bir avantaja ve öngörüye sahip oldular. Teknolojik Kapalı Döngü İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetim Çözümleri, hasta güvenliğini geliştirmek, ilaç hatalarını azaltmak, personel memnuniyet oranını yükseltmek ve hastanenin maliyetlerini düşürmek için sağlık kuruluşlarına büyük bir fırsat sunuyor.

Teknolojik ürünlerde maliyet düşürme çoğu zaman kaliteden feragat anlamına geldiğinden, biz tedarikçiler tarafından sağlık kuruluşlarına sunulan faydaların net olarak ortaya konması, günden güne daha önemli hale geldi. Bir kuruma, teknolojiye yatırım yapmadığında ne kaybedeceğini ve yapacağı yatırımın 12-18 ay arasında geri döneceğini göstermek, inanın büyük bir fark yaratıyor. Durum böyle iken, yatırım geri dönüşü maliyetten daha önemli bir noktada konumlanıyor.

Ürünün en sevdiğiniz özelliği hangisi?

Bu gerçekten çok zor bir soru. Her fonksiyon üzerinde çok fazla düşündük, birini diğerinden ayırmakta zorlanıyorum. En sevdiğim üç özellik olarak açıklamak isterim bu soruyu.

Bunlardan ilki; ilaç ve tıbbi malzemeyi aynı platform üzerinden ve en önemlisi de kendi iş akışı gereksinimlerine uygun olarak yönetebiliyor olmak. Bu kullanıcılara büyük bir kolaylık ve zaman tasarrufu sağlıyor. Ayrıca ilaç ve tıbbi malzeme için iki ayrı sistem alma gereksinimini azaltarak teknolojiye yatırım yapmak isteyen kurumlar için yatırım maliyetini düşürüyor. Ortak platform Türkiye’de tıbbi malzeme yönetime dikkati çekmemizi kolaylaştırıyor. Tıbbi malzeme hastanelerde ilaçtan iki kat fazla bütçeye sahip, müthiş kayıplar var ama farkındalık yok.

Bir diğer sevdiğim özellik, patent süreci başlamış olan Sliding Drawer. Kayar Kapak diye de adlandırıyoruz. Dünya’da ilaç yönetimi alanında otomatik sistemler üreten kuruluşların tamamında, farklı güvenlik seviyelerine göre çok farklı tipte çekmece tasarımları vardır. Sliding Drawer bu çok farklı tiplerde çekmeceleri tek bir platformda birleştirebilen son derece esnek bir çekmece. Hemen hemen her tip ilaç için kullanabiliyoruz. Ve bir diğer önemli nokta da tamamen bize özgün bir tasarım.

Son olarak, STOCKART ürünlerinin tamamen modüler ve maksimum seviyede esnek olmasını çok seviyorum. Bu bize müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre bireyselleşen çözümler sunma imkânı sağlıyor. Esneklik tanımımız sadece satın alma aşaması ile sınırlı değil. STOCKART ürünlerini kullanmaya başlayan hastanelerin ihtiyaçlarında değişiklik olduğunda, sahip oldukları ürünleri aynı esneklikle ihtiyaçlarına uygun hale getirebiliyoruz.

Kullanıcılara Sağlayacağınız En Önemli Fayda Ne Olacak?

Fayda önermemiz 3 temel üzerine oturuyor. Hasta güvenliğini geliştirmek, kullanıcı memnuniyetini artırmak ve toplam maliyetleri düşürmek. Bunların hiçbirini diğerinden ayırmak mümkün değil. Hepsi birbiri ile iç içe geçmiş kavramlar ve birbirleri ile direk ya da dolaylı ilişkide aslında. Örneğin hasta güvenliğini geliştirdiğinizde, ilaç hatalar azalır ve toplam maliyetleriniz düşer.

STOCKART ile hangi pazarları hedefliyorsunuz?

Elbette ülkemizde sağlık sektörünün hizmetine Yerli Malı bir ürün sunmak bize gurur veriyor. Türkiye sağlık sektörü büyüme ve teknolojiye uyumlanma sürecinde, bu da STOCKART ürünlerini sunmak için bize fırsat sunuyor. Son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın hasta güvenliğini geliştirme üzerine belirlediği stratejileri ve bunun yanı sıra birer işletme olan hastanelerin maliyet düşürme hedefleri STOCKART ürünleri için büyük bir fırsat.  Ortada bir ihtiyaç var ve STOCKART bu ihtiyacı beklentilerin ötesine geçen faydalarla karşılıyor. Türkiye yolculuğumuza bir özel üniversite hastanesi ile başladık. Özel hastanelere hızlı giriş yaptık ve yayıldık. Şimdi hedefimiz Sağlık Bakanlığı hastaneleri.

Yurt dışı pazarlar, zaten son birkaç senedir şirket vizyonumuza girmişti. Ülkemizin imajını ihraç edilen yüksek teknoloji ürünleri ile güçlendirme fikri bize inanılmaz bir motivasyon veriyor. Şu anda 3 farklı kıtada çok kuvvetli partnerler ile sözleşme aşamasındayız, bazıları ile sözleşmelerimizi tamamladık.

Küresel pazarın STOCKART’a olan ilgisi bizi heyecanlandırıyor. Yurtdışı pazar beklediğimizden çok daha hızlı gelişti. Avrupa’da Norveç’te ilk kurulumumuzu yaptık. Oradaki müşteri memnuniyeti bize hemen 9 farklı merkez için çerçeve ihale kazandırdı. Saha hazırlıkları yapılıyor, Ekim’de kurulumları başlayacak. Son ihaleyi fiyatla değil teknik üstünlükle aldık. Çok gurur duyduk. Kısa bir sürede Norveç’in 10 farklı noktasında STOCKART ürünleriyle pazar liderliğine doğru sağlam adımlarla ilerliyoruz. Ortadoğu’da ilk siparişimiz Suudi Arabistan’dan geldi. Aralık’ta kurulumu gerçekleştirilecek.

PPP (Kamu Özel Ortaklığı) projeleri için hedefleriniz var mı? STOCKART bu dev projelerde bir katkı sağlayabilir mi?

Bu dev alanlardaki tesislerde İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetiminin manuel yollarla efektif yönetilmesi mümkün değil. Bu kadar göz bebeği durumunda olan projelerde, modern dünyada standart teknoloji haline gelmiş İlaç ve Tıbbi Malzeme Yönetimi Sistemlerine sırt çevirmek mantıklı olmayacaktır. Amerika’da 200 yatak üzeri her 100 hastanenin 92’sinde bu sistemler kurulu. Nasıl bir radyoloji departmanı açarken ultrason gerekir mi diye sorgulamıyorsanız, hastane açarken de İlaç ve Yönetim Sistemleri acaba gerekir mi sorusu artık günümüzün sorusu değil. PPP hastaneleri İlaç ve Tıbbi Malzeme Sistemi olmadan hayal edilemez.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu