Röportaj

Otomatik göğüs kompresyon cihazları hastayı yaşama bağlıyor

Teknoloji ve dijital dönüşüm artık sağlık hizmetlerini birinci basamaktan belirler hale geldi. Her yenilik belki de yaşama döndürülen bir hasta demek. Dr. Ömerul Faruk Aydın, acil servislerde kullanımı yaygınlaşan otomatik göğüs kompresyon cihazlarının büyük önem taşıdığının altını çiziyor.

İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ve Memorial Şişli Hastanesi’nde Acil Tıp Uzmanı ve Öğretim Üyesi olarak görev yapan Dr. Ömerul Faruk Aydın, teknoloji ve dijital dönüşümün, acil sağlık hizmetlerini çok olumlu bir şekilde etkilediğini belirtiyor. Dr. Aydın, Medikal Plus Dergisi’ne verdiği röportajda özellikle şu değerlendirmede bulunuyor: “Mesela, acil serviste kullandığımız birçok araç ve gereç bizlerin işimizi kolaylaştırırken hastalara uyguladığımız tedavilerin de standardize olmasını sağlıyor. Mesela yakın zamanda acil servislerimizde kullanımı yaygınlaşan otomatik göğüs kompresyon cihazlarını ele alalım. Acil serviste en yorucu ve stres düzeyinin en yüksek olduğu işlerden biri kardiyak arrest gelişmiş hastanın tedavi sürecidir. Bu tedavi manuel olarak elle göğüs kompresyonu yapılırken hem bir ekip uyumu hem de beden gücü gerektirir. Yorucu olan bu müdahalenin uzun süre aynı kalitede sürdürülebilmesi de gerçekten güçtür. Bu anlamda teknolojinin sağladığı kolaylıklardan biri olan otomatik göğüs kompresyon cihazları bizlerin de işimizi kolaylaştırıyor.”

Acil tıp uzmanı olmak sizin için ne ifade ediyor?

Yoğun ve stresli durumlarla başa çıkabilme, hızlı ve doğru kararlar verebilme, çok geniş bir bilgi yelpazesine sahip olmak demek. Ayrıca her türlü sağlık durumu ile karşılaşabilecek esnekliğe ve bilgiye sahip olmayı gerektiren bir branş. Bu şekilde çalışmak hekimlik yapmak adına mesleki tatmin sağlıyor.

Biraz daha açacak olursak acil tıp uzmanının görevleri nelerdir?

Acil tıp uzmanları genellikle hastalarda aniden ve beklenmeyen bir durumda ortaya çıkan acil tıbbi durumlar ve kronik hastalık süreçlerinin seyrinde oluşan akut değişiklikleri değerlendirmek, tanı koymak ve tedavi etmekle görevlidirler. Tıbbi acil durumlara örnek verecek olursak kalp krizi, inme, zehirlenme, kaza, her türlü küçük ve büyük travmalar ve diğer ani sağlık sorunlarını içerebilir.

Acil sağlık hizmetleri sektöründe çalışmak genel olarak ne tür zorluklar içerir?

Sürekli olarak yoğun ve hızlı hareket etmek gerekiyor. Bu hem fiziksel hem de duygusal açıdan stresli olabiliyor. Ayrıca her zaman doğru ve hızlı kararlar vermek zorundayız, bu da büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Her ne kadar zaman içinde deneyim arttıkça bazı şeyler normal ve alışkanlık gibi olsa da aynı şekilde sürekli olarak bu tempoda çalışmak bir süre sonra kronik yorgunluğa, depresif bir duygu durumuna yol açabiliyor.

Acil branşını seçerken hangi faktörler sizin için belirleyici oldu?

Aslında acil tıp uzmanlığını seçerken en belirleyici faktör, tıp mesleğini seçerken verilen kararla çok benzer; insan hayatını kurtarmak ve acil durumlarında yardımcı olabilmek. Acil tıp özelinde ise geniş bir bilgi yelpazesini ve genel bir tebabet vizyonu gerektiriyor olması mesleki açıdan çok tatmin edici. Örneğin bir travma hastasına müdahale ederken ortopedik ve cerrahi müdahalelere de hâkim olmak gerekiyor. Benzer şekilde nörolojik, kardiyak, obstetrik ve pediatrik acillerde ilgili branşların prosedürlerine hâkim olmak gerekiyor. Tıbbın her alanında bu şekilde bilgi sahibi olmak ve her branşla birlikte çalışarak iletişimde olmak tercih ederken benim için en cazip olan kısım olmuştu.

Sağlık hizmetlerinde acil servislerin rolü ve önemi için ne söyleyebilirsiniz?

Acil servisler, sağlık hizmetlerinin en önemli parçalarından biridir. Hasta için kritik öneme sahip ve hayati tehlike oluşturan acil sağlık sorunlarında doğru ve yeterli tıbbi müdahale hayat kurtarıcıdır. Bu yeterlilik daha ciddi ve kalıcı olabilecek sağlık sorunlarının da önüne geçebilir. Bütün bunların olabilmesi içinse acil servislerin bu müdahaleleri gerçekleştirebilecek insan gücüne, tıbbi yeterliliğe ve daha da önemlisi, acil olmayan sorunlardan arınarak yeterli zaman ve hareket kabiliyetine ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim.

COVID-19 pandemisi acil sağlık hizmetlerinde neleri değiştirdi, nasıl etkiledi?

COVID-19 pandemisi, acil sağlık hizmetlerinin işleyişinde önemli değişikliklere yol açtı. Öncelikle, acil servisler pandemi süresince büyük bir yük altında çalıştılar. Ek olarak, hastalarla ilgilenirken enfeksiyon kontrol önlemlerinin artması ve kişisel koruyucu ekipmanın kullanımının önem kazanması gibi durumlarla karşılaştık. Bu durum hem iş akışını hem de acil servislere gelen hastaların uzun süreli tedavilerini, servis yatışlarını ve ilk dönemlerde cerrahi gibi önemli tedavi süreçlerini etkiledi.

Teknoloji ve dijital dönüşüm, acil sağlık hizmetlerini nasıl etkiliyor?

Teknoloji ve dijital dönüşüm, acil sağlık hizmetlerini çok olumlu bir şekilde etkiliyor. Elektronik tıbbi kayıtların ve diğer dijital araçların kullanılması, hasta bilgilerinin daha hızlı ve daha etkili bir şekilde paylaşılmasını sağlıyor. Tele tıp gibi uzaktan erişim ve değerlendirme süreçleri, radyoloji gibi bilgi sistemlerine ve hastanın fiziki dosyasına erişim gerektiren branşlar için işleyişi daha kolay bir hale getirdi.

Bunun yanında acil serviste kullandığımız birçok araç ve gereç bizlerin işimizi kolaylaştırırken hastalara uyguladığımız tedavilerin de standardize olmasını sağlıyor. Mesela yakın zamanda acil servislerimizde kullanımı yaygınlaşan otomatik göğüs kompresyon cihazlarını ele alalım. Acil serviste en yorucu ve stres düzeyinin en yüksek olduğu işlerden biri kardiyak arrest gelişmiş hastanın tedavi sürecidir. Bu tedavi manuel olarak elle göğüs kompresyonu yapılırken hem bir ekip uyumu hem de beden gücü gerektirir. Yorucu olan bu müdahalenin uzun süre aynı kalitede sürdürülebilmesi de gerçekten güçtür. Bu anlamda teknolojinin sağladığı kolaylıklardan biri olan otomatik göğüs kompresyon cihazları bizlerin de işimizi kolaylaştırıyor.

Gelecekte acil tıp uzmanlığını nasıl görüyorsunuz?

Acil tıp uzmanlığı, sağlık hizmetlerinin en önemli ve vazgeçilmez parçalarından biri olmaya devam edecektir. Teknolojik ilerlemeler ve dijital dönüşümle, acil tıp uzmanları daha etkin ve verimli bir şekilde hastalarına yardımcı olabilecekler. Ancak, bu alandaki uzmanların sürekli eğitim ve adaptasyon becerileri geliştirmeye devam etmeleri gerekmektedir. Çünkü tıbbi bilim ve teknoloji hızla ilerlemekte ve bu, acil tıp hizmetlerini de sürekli olarak değiştirecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu