Röportaj

İdare ve kurumlar arasındaki köprü olacak

ÜTSDER (Ürün Takip Sistemi Derneği), Ürün Takip Sistemine geçiş sırasında yaşanabilecek olası aksaklıklar karşısında idare ve kurumlar arasında bir köprü görevi görecek.

Ürün Takip Sistemi süreci üzerindeki sivil toplum rolünü üstlenmek adına yeni dernek kuruldu. Tıbbi cihazların üretimlerinden son kullanıcılarına teslim edildiği döneme kadar tüm süreçlerin daha rahat çözümlerle idare edilebilmesi için kurulan ÜTSDER (Ürün Takip Sistemleri Derneği), dinamikbir ekiple çözüm odaklı düşünce yapısıyla şimdiden dikkat çekiyor. MedikalPlus Dergisi olarak ÜTSDER Yönetim Kurulu Başkanı Pelin Bulut ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle ürün takip sistemi nedir, nasıl yürütülür? Bize kısaca anlatabilir misiniz?

Ürün Takip Sistemi ile tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerinin üretim yerinden veya ithalat aşamasından son kullanıcıya kadar takip edilmesi ve izlenmesi hedeflenmektedir. Projenin 3 yılda tamamlanarak 2017 yılında uygulamaya geçmesi öngörülmekteydi.

Ürün Takip Sisteminin amacı nedir?

Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünlerin tekil bazlı takibi ile ithal edilen ürünlerin gümrükten geçişinden itibaren, son kullanıcıya kadar tüm süreçlerin takip edilmesi, yurt içinde üretilen ürünlerin piyasaya arzından itibaren, son kullanıcıya kadar tüm süreçlerin takip edilmesi ve ihraç edilen ürünlerin sayısal verilerinin tutulması.

*Tıbbi cihaz ve kozmetik ürünlerin üretim veya ithalatından, son kullanımına kadar tüm süreçlerinin takip edilmesiyle güvensiz olan ürünler tespit edilebilecektir,

*Hatalı, sahte veya bozulmuş ürünlerin piyasadaki dolaşımı engellenebilecektir,

*Ürünlere yönelik yapılan test ve kontroller ile nakliye ve depolama koşulları kayıt altına alınabilecektir,

*Tıbbi cihazların envanter, bakım onarım, kalibrasyon ve garanti süreçlerinin doğru bir şekilde takibi sağlanabilecektir.

Derneğinizin kuruluş amacından ve kuruluşundan bahseder misiniz?

Derneğimizin varoluş sebebi, öncelikle Ürün Takip Sistemine geçiş sırasında yaşanabilecek olası aksaklıklar karşısında İdare ve Kuruluşlar arasında bir köprü görevi görerek ÜTS süreci üzerindeki sivil toplum rolünü üstlenmektir. İlerleyen dönemler için medikal cihaz kuruluşlarına gerek çeviri işlemleri gerek ürün kayıtları konusunda olası sorunların çözümlerine yönelik değerlendirmelerimizi sunacağız. Derneğimiz Ankara merkezli olarak ve proje hedefleriyle kuruldu. Tıbbi cihazların üretimlerinden son kullanıcılarına teslim edildiği döneme kadar tüm süreçlerin daha rahat çözümlerle idare edilebilmesi için ÜTSDER olarak elimizden gelenin en iyisini yapma gayreti içerisindeyiz.

Derneğinize kimler üye olabilir ve bunu nasıl yapabilirler?

Tıbbi cihazlara gönül vermiş kişiler derneğimizin bir üyesi olabilir. Mevzuat uyarınca derneğimize başvurular yapılarak Yönetim kurulunun takdiriyle üyelik gerçekleşebilir. Derneğimizin yakında açılacak İnternet sitesi (www.utsdernegi.org.tr) üzerinden derneğimizle iletişime geçebilmek mümkündür.

Bu amaca yönelik kurulan ilk derneksiniz sanırım; yanlışım varsa düzeltin tabii.

Aslında tıbbi cihazlar üzerine kurulmuş olan çok sayıda sivil toplum kuruluşu var. Fakat bizleri farklı kılan ve bizim cevap vermek istediğimiz ihtiyaç Ürün Takip Sistemi gereklilikleri. Örneğin sadece Türkçe çeviri hatalarından dolayı zaman ve mali kayıp yaşayan o kadar çok tıbbi cihaz kuruluşu var ki; biz bu tür sorunların akılcı çözümlerle sonuçlandırılması için gereken adımları atmak üzere kurulan ilk derneğiz demek doğru olacaktır sanırım.

Derneğin en önemli enstrümanları neler olacak; aktif bir internet sitesi, telefon hattı, düzenli bildirgeler gibi…

İnternet sitemiz şu anda yapım aşamasında, bunun yanında projelendirilmiş birçok düşüncemiz var. Örneğin tıbbi cihaz kuruluşlarının faydalanacaklarını umduğumuz küçük bir ÜTS başvuru kılavuzu yayımlamak istiyoruz. Elbette bu tür faaliyetlerimizden olabildikçe çok sayıda tıbbi cihaz kuruluşunu telefonla bilgilendirme, kuruluş ziyaretleri, internet sitesi üzerinden çevrimiçi soru ve cevaplar, paneller ve konferanslar şeklinde farklı enstrümanlar kullanarak bilgilendireceğiz. 2017 yılı için planladığımız 5 etkinliğimiz hazır bile.

Bugüne kadar yaşanan sıkıntılara dem vuracak olursak; bu dernekleşme süreci nelere şifa olacak?

Önceden Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurular sırasında hepimizin bildiği pek çok sıkıntı peyda oldu. Örneğin; “Tüzel kişiler başvurularını yazılı olarak mı yoksa e-imza ile mi yapacak, uygunluk beyanlarında noter onayı yapılması gerekir mi, TCESİS işlemlerini kimler ve ne şekilde yürütecek?” gibi sorulara özellikle Ankara ili dışında bulunan tıbbi cihaz kuruluşları cevap ararken, bazen farklı yanıtlarla bir akıl bulanıklığı yaşandı ne yazık ki. Bununla beraber ÜTSDER kurucu üyelerimizle bizler bu konuların hepsine idare ile dirsek temasında bulunarak akılcı çözümler getirmeyi amaçlıyoruz.

Son olarak sizlerin eklemek istediği bir şeyler var mı?

Öncelikle derneğimiz adına; bize derneğimizden bahsetme olanağını verdiğiniz için MedikalPlus ailesine teşekkür ederim. ÜTSDER sayesinde tıbbi cihaz kuruluşlarının piyasada bulunmaları için gereken ilk adımdan son adıma kadar sektöre yönelik doğru ve kaliteli faaliyetleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu bağlamda sorusu ve danışmak istediği bir konu bulunan tüm medikal kuruluşları ÜTSDER ile iletişime geçmeye davet ediyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu