Röportaj

Türkiye’de bir ilk Gönüllülük Platformu

Gönüllülük eğitmeni İnal Aydınoğlu, bu uğurda verdiği emeklerine bir yenisini daha ekledi ve ülkemizi Gönüllülük Platformu ile tanıştırıyor.

Türkiye’yi “gönüllülük” kavramıyla ilk tanıştıran ve 39 yıldır gönüllülük çalışmalarına devam eden,  bu uğurda ülkemize 10,000’in üzerinde gönüllü birey kazandırmış 75 yaşındaki yazar ve gönüllülük eğitmeni İnal Aydınoğlu, yazdığı 12 kitabın, yaptığı sahne performanslarının, verdiği seminerlerin, konferansların, Marmara, Okan ve Maltepe Üniversitelerinde eğitimlerin yanı sıra şimdi Türkiye’de bir ilke daha imza attı: “Gönüllü Platformu”

Türkiye’de ilk kez tüm gönüllülük çalışmalarını tek bir çatı altında toplayan ve 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde start alan “Gönüllü Platformu” tüm gönüllülerin ve gönüllü kurumların daha aktif, etkin ve bilgili hizmetler verebilmeleri için bir araya gelinecek bir platform, yepyeni bir hareket. Platformun amacı; gönüllüler arasında ulusal ve uluslararası düzeyde bir iletişim, etkileşim ve paylaşım ortamı oluşturmak. Toplumda gönüllülüğe ilgi çekmek, gönüllülük duygusunu geliştirmek, yaygınlaştırmak, gönüllü hizmet eden insan sayısını artırmak. Gönüllülerin duygu, düşünce ve önerilerini kendi aralarında paylaşabilecekleri bir platforma ulaşmak. Gönüllü projelerini yayınlamak ve gönüllülerin birbirlerine örnek olmalarını sağlamak. Yazılı, sözlü, görüntülü tüm iletişim araçlarını kullanarak gönüllü eğitimleri hazırlamak, AR-GE çalışmalarına olanak sunmak. Kültürel ve sosyal paylaşım amaçlı, gönüllülük üzerine toplantılar düzenlemek.

İlk dokuz ayın sonunda Gönüllü Platformu nereye ulaştı?

Gönüllülerle buluşma yerimiz sosyal medyadır. 5 Haziran 2016 itibariyle Facebook, Twitter ve Instagram’da 10.000’i aşkın takipçiye ulaştık. Son 30 gün içinde sayfalarımız 3.400.000 kez görüntülendi, yüklenen kısa filmler ve videolar 2.000.000 kez izlendi, büyük beğeni aldı ve 300.000’e yakın paylaşım yapıldı. Yani ortalama günde 10.000 kez paylaşım oldu. Bunların hepsini bir başlangıç kabul ediyoruz. Hedefimiz 100 milyonlu sayılara ulaşmak. Gönüllülük duygusunun tüm gönüllerde filizlenmesini, kökleşmesini sağlamaktır.

Gönüllülük nedir?

Gönüllülük bir insanın bilgi, birikim ve deneyimlerini, gönlündeki sevinci, ruhundaki şefkati ve aydınlığı başka insanlara ve tüm varlıklara verebilmek için arzu ve istek içinde olmasıdır. Ve en önemlisi bunları eyleme dönüştürmesidir.

Gönüllü Platformu bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Midir? Neden kuruldu?

Yıllardan beri biriktirdiğim çok değerli gönüllü dostlarım vardır. Emeklerini, zamanlarını, sevgilerini, gönüllerini başka insanların acı ve yoksulluklarını paylaşmak ve hiçbir karşılık beklemeden hizmet etmek için adamışlardır. Ama toplumda gönüllülüğe olan ilgi her gün biraz daha azalıyor.  İnsanların dünyaya ve dünyasal değerlere olan ilgisi artıyor. Oysaki dünya yaşamının güzelleşmesi, mutluluğun çoğalması için insanlar birbirine dönmeli, birbirini düşünmeli, toplumda gönüllülük duygusu gelişmelidir. Gönüllüler birbiri ile haberleşmeli, birbirlerini eğitmeli, örnek olmalı, birliğin verdiği güçten motive olmalıdırlar. Bu amaçla yıllardan beri düşündüğümüz bir buluşma yerini,” Gönüllü Platformu” adıyla bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak sosyal medyada oluşturmaya çalışıyoruz. Toplumumuzda gönüllülük duygusunun gelişmesi, gönüllü hizmet veren insan sayısının artması, gönüllülerin daha aktif, etkin ve bilgili hizmetler verebilmeleri amacıyla çalışmak ve olanaklar hazırlamak istiyoruz. Buna ulaşabilmek için Türkiye’nin her yerindeki gönüllüleri “Gönüllülük Platformu”nda toplamak dileğindeyiz. “Gönüllülük Platformu”nun amacı; ulusal ve uluslararası düzeyde gönüllüler arasındaki iletişim ve etkileşimi geliştirmek, bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmek, gönüllülerin sosyal medyadaki iletişim aracı olmak, gönüllülük üzerine bilimsel ve uygulamalı Ar-Ge çalışmaları yapmak, gönüllülerin sosyal ve kültürel birlikteliklerine olanak sağlamaktır.  Yıllardan beri biriktirdiğim çok değerli gönüllü dostlarım vardır. Emeklerini, zamanlarını, sevgilerini, gönüllerini başka insanların acı ve yoksulluklarını paylaşmak ve hiçbir karşılık beklemeden hizmet etmek için adamışlardır. Ama toplumda gönüllülüğe olan ilgi her gün biraz daha azalıyor.  İnsanların dünyaya ve dünyasal değerlere olan ilgisi artıyor. Oysaki dünya yaşamının güzelleşmesi, mutluluğun çoğalması için insanlar birbirine dönmeli, birbirini düşünmeli, toplumda gönüllülük duygusu gelişmelidir. Gönüllüler birbiri ile haberleşmeli, birbirlerini eğitmeli, örnek olmalı, birliğin verdiği güçten motive olmalıdırlar. Bu amaçla yıllardan beri düşündüğümüz bir buluşma yerini,” Gönüllü Platformu” adıyla bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak sosyal medyada oluşturmaya çalışıyoruz. 05 Aralık 2016 Dünya Gönüllüler Günü’nde AKUT, TEMA, TEGV, TURMEPA, LİONS, İHTİYAÇ HARİTASI, BOLU BAĞIŞÇILARI VAKFI, TÜRK BÖBREK VAKFI ve birçok gönüllü kuruluşun temsilcilerinin toplandığı Büyük Kulüp’teki bir açık oturumda Gönüllü Platformu’nun kuruluşunu ilan ettik.

Platformdaki hedefleriniz nedir?

Ana hedefimiz gönüllüleri ve gönüllü kuruluşları buluşturmaktır. Bu doğrultuda,

  • Gönüllülerin duygu, düşünce ve önerilerini kendi aralarında paylaşabilecekleri bir platforma ulaşmak.
  • Gönüllüler arasında ulusal ve uluslararası düzeyde bir iletişim, etkileşim ve paylaşım ortamı oluşturmak.
  • Toplumda gönüllülüğe ilgi çekmek, gönüllülük duygusunu geliştirmek, yaygınlaştırmak, gönüllü hizmet eden insan sayısını artırmak.
  • Gönüllü projelerini yayınlamak ve gönüllülerin birbirlerine örnek olmalarını sağlamak.
  • Yazılı, sözlü, görüntülü tüm iletişim araçlarını kullanarak gönüllü eğitimleri hazırlamak, Ar-Ge çalışmalarına olanak sunmak.
  • Kültürel ve sosyal paylaşım amaçlı, gönüllülük üzerine toplantılar düzenlemektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu