Tıbbi cihaz alanında teknoloji üretmede yetersiz kalıyoruz

adana-tuyap1-kSağlıkta tıbbi cihaz alanında zayıf olduklarına işaret eden Sağlık Bakan Yardımcısı Ağah Kafkas, maalesef teknoloji üretmede yetersiz kalındığını söyledi.

TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. tarafından, bu yıl 3.’sü organize edilen Çukurova Tıp 2012 (Adana 3. Tıbbi Ürünler, tıbbi Cihazlar, Hastane Donanımları ve Malzemeleri, Laboratuvar Teknolojisi ve Ekipmanları Fuarı ile Adana Sağlık Kurumları ve Turizmi Fuarı TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde 27-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Fuar, sektördeki değişimi ve gelişimi yakından takip etmek isteyen ilgilileri, akademisyenleri aynı çatı altında buluşturdu. Fuarın açılış törenine; Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zihni Aldırmaz, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, ÇUMED Başkanı Dr. Hilmi Akşamoğlu ile çok sayıda davetli katıldı. 4 günlük fuar süresince yurt içinden ve yurt dışından 15 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin katıldığı fuarda, bu yıl yurt dışından Irak, İran, Mısır, Tunus, KKTC, Azerbaycan, Makedonya’dan da ziyaretçiler katıldı.

Türkiye “rol model”

Açılışta bir konuşma yapan Sağlık Bakan Yardımcısı Ağah Kafkas, Cumhuriyet tarihinde ilk defa devletin kodlarında ciddi anlamda milletin emrine girme refleksinin geliştiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye’nin ‘rol model’ olarak takdim edildiğini savunan Kafkas, İngiltere’nin ‘sağlıkta dönüşümde’ gelip, yardım istediğini kaydetti. Gelinen noktaya çok kolay ulaşılmadığını belirten Kafkas, ülkenin yurt dışına hasta göndermek yerine, oradan yüz binlerce hastayı tedavi edecek konuma geldiğini ifade etti. Artık sağlık turizminde 5 milyar dolarlık hedeften bahsedildiğini anlatan Kafkas, “Bu bile tek başına yetecek bir gösterge. Bugün ‘Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerin tamamına ‘sağlıkta dönüşüm projeksiyonlarını’ biz ortaya koyuyoruz. Eskiden bizler yerli malı haftaları yapıyorduk. Bu trend devam ederse Ortadoğu coğrafyasında Türk malı haftalarını başkaları gerçekleştirecektir” dedi.

“Tıbbi cihaz alanında zayıfız”

Sağlıkta tıbbi cihaz alanında zayıf olduklarına işaret eden Ağah Kafkas, maalesef teknoloji üretmede yetersiz kalındığını vurguladı. Şu anda 750 firmanın tıbbi cihaz ürettiğine dikkat çeken Kafkas, 300 milyar dolarlık dünya sağlık sektöründe pastadan Türkiye’nin 3 milyar dolarlık pay aldığının altını çizdi. Kafkas, şöyle devam etti: “Tıbbi cihazların yüzde 90’nın ithal ediyoruz. Bu alanda ciddi teşvik vermek zorundayız. Teknoloji ve araştırma isteyen bu sektörün yeniden inşa edilmesi lazım. KOBİ’lerin yanında büyük sermayenin de bu sahaya el atmasını istiyoruz. Bu işin mutlaka bir çıkış yolu bulunmalı.”

Sağlık turizminde hedef büyük

Sağlık Bakanlığı’nda beş yıl müsteşarlık yapan AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ise daha önce olmadık şekilde son 10 yılda sağlık ve turizmin yollarının kesiştiğini aktardı. Türkiye’nin sağlık turizminden ilk aşamada 5 milyar dolarlık payı almayı hedeflediğini bildiren Ünüvar, dünyanın daha yaşlı bir nüfusla karşı karşıya bulunduğunu hatırlattı. Sağlığın gelişmişliğin bir göstergesi olarak kabul edildiğini kaydeden Ünüvar, “Türkiye’de bebek ölüm oranı binde 28.5’tu; bugün binde 8’lere geriledi. Anne ölüm oranı, 2002 yılı sonunda yüz binde 68, şimdi yüz binde 15.5’ler civarında. İnsanların sağlık için cepten yaptığı harcama yüzde 32’den yüzde 12’ye gelmiş. TÜİK verilerine göre 2003’te yüzde 39.5 olan vatandaşın sağlık hizmetlerindeki memnuniyet oranı yüzde 76’ya yükselmiş. Bütün bu veriler sağlıktaki gelişmişliği gösteriyor” şeklinde konuştu. Adana’da bin 500 yataklı sağlık kampusunun yapımına önümüzdeki iki ayda başlanacağına değinen Ünüvar, 6 hastaneden oluşan bu kampusun üç yılda bitirileceğini sözlerine ekledi. Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği (TÜDER) Başkanı Mustafa Daşcı ise sektörde yaşanan sorunlar üzerinde durdu. Maliye Bakanlığı’nın yerli ürün kullanımına yönelik sağladığı yüzde 15’lik teşvikin hastanelerin tasarrufuna bırakılmasını isteyen Daşcı, şunları söyledi: “Ülkemiz tıbbi cihaz ihtiyacının yüzde 90’nını ithal ediyoruz. Bu ürünlere yaklaşık 3 milyar dolar kaynak aktarıyoruz. Taleplerimiz karşılandığı takdirde 2023’te 5 milyar dolar ihracat yapmayı hedefliyoruz. Hammaddeye yüzde 18 vergi ödeyip, yüzde 8 KDV ile satıyoruz. Bu da ithal ürünlere karşı rekabet gücümüzü azaltmaktadır.”

Sağlık harcamaları

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök de, Türkiye’de 1999’da 4,9 milyar TL olan toplam sağlık harcamalarının 2011’de 76 milyar TL’ye çıktığını ifade etti. Sağlık harcamalarının genel ekonomi içindeki payında artış meydana geldiğini dile getiren Sürenkök, “En gelişmiş teknoloji hangi sağlık kurumunda ise hasta orayı tercih ediyor. İlaç sektörünün aksine, tıbbi cihazların yüzde 80’ni KOBİ’ler tarafından üretilmektedir. Ülkede ortopediden işitme cihazına, protezden ameliyat masasına 300 binden fazla tıbbi cihaz ithal ediliyor” bilgisini verdi. Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da bölgenin sağlık turizmine uyun coğrafyada yer aldığını hatırlattı. Kentte nitelikli hastane ve otel sayısının arttığına işaret eden Aldırmaz, sağlık serbest bölgesinin Çukurova’da inşa edilmesinin ülke ekonomisine büyük avantaj sağlayacağını bildirdi. Yerli üretim istenilen düzeyde değil. Sektörde 4 milyar 600 milyon dolarlık ithalata karşın, 500 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Türkiye nüfusunun yüzde 5,07’lik kısmını barındıran Çukurova Bölgesi sağlık turizminin gelişmesine müsaittir. Sağlık sektöründe Adana 87 milyon TL. ile üçüncü sırada yer alıyor” diye konuştu. Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer ise son dönemde sağlık ve turizm alanındaki yatırımların, kentin ticari dokusuna sağlık turizmini eklediğini hatırlattı. Gizer, “Adana’nın başta Ortadoğu olmak üzere çevresindeki ülkelere sağlık hizmeti vermesini bir tarafa bırakıp, bu pastadan daha fazla nasıl pay sahibi olabilmenin arayışında olmalıyız” dedi. Açılışın ardından Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas ve beraberindeki heyet, stantları gezerek ürünler ve çalışmalar hakkında bilgi aldı. Çukurova bölgesinden çok sayıda medikal ürün satan şirketin ve hastanenin katıldığı fuarda, hastane ameliyat cihazları, hastalık teşhisine yardımcı olan aletler, ameliyathane donanımları, acil bakım ve yoğun bakım ekipmanları sergilendi.

Çalıştay düzenlendi

Tıp sektörünün iki yılda bir Adana’da buluşmasını sağlayan Çukurova Tıp Fuarı, aynı zamanda Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tıbbi Cihaz Yatırım Fırsatları, Kamu Destekleri ve Pazar Payının Geliştirilmesi Çalıştayı’na da ev sahipliği yaptı. Çalıştaya; Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Zihni Aldırmaz ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın yanı sıra TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, ASTD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çelik, TÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Daşçı, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kuruca ve Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök de katıldı. Çalıştayın ardından, “Yatırım, Üretim ve Kamu Destekleri” ile “Yerli Üretimin İç ve Uluslararası Pazar Payının Geliştirilmesi” panelleri düzenlendi. Fuar, TÜYAP Adana Fuarcılık Anonim Şirketi, Çukurova Medikalcılar Derneği işbirliği, Sağlık Turizmi Derneği, Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ve Eczacı Odası’nın işbirliğinde düzenlendi. Fuarı değerlendiren TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, bu yılki fuara 4 gün boyunca 15 binin üzerinde profesyonel ziyaretçinin katıldığını ve 80 firmanın stant açtığını kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu