Fujifilm Dış Ticaret A.Ş, medikal alanda güçlü bir gelişme kaydediyor

fuji-film-dis-1-kYakın zamanda Türkiye pazarına giren Fujifilm Corporation, Medikal Sistemler alanındaki hakimiyetini güçlendiriyor.

Geçtiğimiz aylarda Filmat Dış Ticaret A.Ş.’yi satın alarak Türkiye pazarına giren Fujifilm Corporation, Medikal Sistemler alanındaki hakimiyetini güçlendiriyor. Fujifilm Dış Ticaret A.Ş. Türkiye Başkanı Jun Higuchi ve Fujifilm Dış Ticaret A.Ş. Medikal Sistemler Satış ve Pazarlama Müdürü Hakan Bulut, Fujifilm’in İstanbul’daki merkezinde sorularımızı cevaplandırdı. Röportajda, Grafik ve Medikal Sistemler Genel Müdürü Cengiz Metin de hazır bulundu.

Fujifilm Corporation, geçtiğimiz aylarda Filmat Dış Ticaret A.Ş’yi satın alarak Türkiye pazarına girdi. Bu satın almadan biraz bahseder misiniz?

Jun Higuchi: Türkiye pazarına girerken, özellikle daha önceki distribütör şirket Filmat’ın çalışmalarını göz önüne aldık. 1989 yılında kurulan firma, 2004 yılında da medikal alanda çalışmalarına başlamıştı. Buradaki başarısını çok yukarılara taşıdı. Özellikle 2009’da yaşanan dünya krizine rağmen medikal alandaki büyümesine devam etti. Filmat’ı satın alma sebeplerimizden birisi de, bu pazarın cezbedici, büyüme kaydeden gelişmeleriydi. Diğer taraftan, bu ülkenin gerçeklerinin yanında Fujifilm’in de bazı gerçekleri var. Fujifilm, şu anda dünya çapında 10 ayrı sektörde faaliyet gösteriyor. Bunlar arasında en çok önemsediği alanlardan bir tanesi de medikal. İnsan yaşam kalitesini artırmak için bu alanda yoğunlaşıyoruz. Bu alandaki yatırımlarımız ve yeni satın almalarımız devam ediyor. İş gelişimi açısından baktığımızda da medikal gelişen bir sektör. Medikal alanda bizim uzmanlığımız radyoloji. X-Ray röntgen filmleri bizim işimiz. Film alanında başlattığımız çalışmalarımıza daha sonra dijital film olarak devam ettik. Ürün yelpazemiz her geçen gün gelişerek büyüyor. Sadece filmle başladığımız bu ürün yolculuğunda artık, sistemlerimizle büyüyerek toplam çözümler sunuyoruz. Bunun yanında IT dediğimiz bilişim sistemleri tarafında da çözümlerimiz mevcut. Tabi bunu teknik servisle destekler durumdayız. Gelecek planlarımızı da düşünerek Türkiye pazarında direkt olarak yer almayı tercih ettik. Filmat da, bu aşamada bize eskiden beri çok yeterli bir şirket olarak görünüyordu. Filmat üzerinden bu çalışmayı Tokyo merkezli olarak başlatma kararı aldık. Medikal alandaki çalışmalarımızı, Türk insanının hayat kalitesini artırmaya yönelik olarak başlattık.

Filmat dışında 2012 yılında bir başka satın aldığınız şirket oldu mu?

Jun Higuchi: 2012’de Amerikan ultrason firması SonoSite’i de satın aldık. Bu satın alma son dönemde gerçekleşen en büyük satın almamız.

Fujifilm Dış Ticaret A.Ş’nin yeni dönemdeki hedeflerinden bahseder misiniz?

Jun Higuchi: Geçmişte, Türkiye’de film pazarına yoğunlaşmıştık. Şimdi pazarda farklı bir durum var. Tabi film işimiz devam ediyor. CR alanında yer alırken, bundan sonra dijital mamografi alanında IT, PACS alanında çalışmalarımız artarak devam edecek. Görüntüleme konusunda tecrübemiz büyük. Medikal alanda, radyoloji alanında bahsettiğimiz imajın doğru bir biçimde akması, görüntülenmesi için çabalarımız olacak. Türkiye pazarındaki çalışmalarımızı genişletmek adına diğer ülkelerdeki tecrübelerimizi buraya da aktaracağız.

Medikal alandaki çalışmalarınıza ayırdığınız Ar-Ge bütçesi ne kadar?

Jun Higuchi: Yıllık 27 milyar dolarlık ciromuzun yüzde 7’sini Ar-Ge çalışmalarına ayırıyoruz. Bu da, yaklaşık 1.8 milyar dolar ediyor. Bunun yüzde 60’ını da medikal alandaki Ar-Ge çalışmalarına aktarmaktayız. Dünyadaki şirketlere baktığımızda Ar-Ge’ye ayırdığımız yüzde 7 yüksek bir rakam.

Türkiye’de 2012 yılı ciro hedefiniz ne kadar?

Jun Higuchi: Fujifilm Dış Ticaret A.Ş. olarak 3 yıl içerisinde yüzde 100 büyüme, 2014 yılında ise yüzde 5 net karla 100 milyon Avro’luk satış elde etmeyi planlıyoruz.

GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ

Medikal alandaki ürünlerinizden bahseder misiniz?

Hakan Bulut: Mevcutta odaklandığımız nokta CR (Bilgisayarlı Radyoloji) Sistemleri, Dijital Mamografi (Amulet) ve Dijital Röntgen Sistemleri. PACS sistemlerimizi de bu gruba dahil edebiliriz. Amulet Dijital mamografi sistemimiz şu anda Türkiye’de 4 yerde kurulmuş vaziyette. Dünyada ulaşılabilen en yüksek çözünürlüğe sahip bir mamografi cihazı. Bu çok önemlidir. 50 mikron en yüksek çözünürlüktür. Bu özellik erken tanıyı kolaylaştırır ve hastanın en düşük x-ışını almasını sağlar. En önemli müşterilerimizden birisi Euromed’dir. Centermed ve Dış Kapı Eğitim Araştırma Hastanesi’nde cihazlarımız kullanılmaktadır. 400 CR sistemi Türkiye’de hastanelerde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra FDR D-EVO G35 Konvansiyonel Röntgen Kaset Sistemlerimiz de sektörde kullanılmaktadır. Radyoloji filmi alanında Türkiye’de yaklaşık yüzde 30’luk bir pazar payımız bulunmakta. Dağıtım kanallarımızı genişletmek hedefindeyiz. Pazarlama aktivitelerimizi artıracağız. Kuru ve ıslak tip film satışlarımız da devam etmektedir. CR sistemlerinde ise, pazar lideri olduğumuzu söyleyebilirim. Dedektörle ilgili son 2 yılda 40’ın üzerinde bir kurulum yaptık. Yakın bir zamanda laboratuvar ürünü grupları (FDC) ile ilgili toplantılarımız olacak. Bu ürün grubuna başlamak istiyoruz. Bunlar kuru tip ürünler. Veterinerlik pazarına da girmek istiyoruz.

Cihaz eğitimi ve satış sonrası servis hizmetlerine büyük önem veriyorsunuz. Bu faaliyetlerinizi biraz anlatır mısınız?

Hakan Bulut: Türkiye genelinde 13 tane bölge bayiimiz var. Yılda bir defa değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Bayilerimize iki günlük bir eğitim veriyoruz. Bölge satış sorumlularımız ise, bayilerimizle her ay yeni ürünlerle ilgili bilgilendirme toplantıları yapıyor. Servis tarafında, İstanbul merkez ofisimiz teknik servis hizmeti veriyor. Ankara’da da teknik servisimiz var. Aynı zamanda bayilerimizde görevli teknik personelimiz de, basit konulara müdahale ederek arıza bekleme sürelerini minimuma indirmektedir. Fujifilm’in cihazlarında sık arıza görülmüyor. Bu, Fujifilm’in çok büyük artısı. Müşterilerin teknik servis giderleri en az seviyede oluyor. Teknik servis ekibimiz eğitimlerini, Almanya’da ve Japonya’da almaktadırlar. Kısa bir süre içerisinde, Almanya ile birlikte İstanbul’daki ofisimizde bayilerimize 2-3 günlük satış ve teknik servis eğitimi vermeyi planlıyoruz.

Bayilik sistemini önemsiyorsunuz, bayilik sisteminiz ile ilgili neler söylersiniz?

Hakan Bulut: 2006 yılı itibariyle tam anlamıyla bir bayilik sistemine geçtik. Her bayimizin sorumlu olduğu bölgeler var. Şehir bayimiz yok, tamamen bölge bayilerimiz var. Yeni ürünlerle birlikte bölgelerde cihaz eğitimi ve basın toplantısı düzenliyoruz. Flat Panel Dedektör Sistemi’mizle ilgili toplantı düzenleyeceğiz. Bu sene itibariyle odaklanacağımız iki ayrı ürünümüz var. Birisi Dijital Flat Panel Dedektör Sistemi ve diğeri Digital Mamografi (Amulet) Sistemimiz.

Radyoloji departmanlarında aranılan bir isimsiniz? Bunu nasıl sağladınız?

Hakan Bulut: Fujifilm’in çok uzun yıllara dayanan bir görüntü işleme bilgisi var. “Fotoğraf nasıl işlenir”, “nasıl iyi hale getirilir” konusunda büyük tecrübesi var. Fujifilm’in cihazlarında uzun süreler sıkıntı yaşanmıyor. Satışları artmasında bunun önemli katkısı oldu. Fujifilm, Amerika’da mamografi amaçlı CR sistemlerinde FDA onayı alan ilk firmadır. Fujifilm sürekli yenilik peşinde ve her yıl yeni bir ürünü piyasaya sürer. Takip eden değil, takip edilen bir firmadır. Bu özellikler tercih edilmesinde önem taşımaktadır

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu