HastaneRöportaj

Sanat ile sağlığın buluşma noktası: İstanbul Cerrahi Hastanesi

Son dönemde yatırımları ile dikkat çeken İstanbul Cerrahi Hastanesi, medikal tedavinin yanı sıra sahip olduğu sanat vizyonuyla iyileşmenin ve iyileştirmenin öneminin de altını çiziyor. Bunun en güzel örneği de yakın zamanda hayat geçen “Art in Hospital” oldu.

Brothers-Sisters ile İstanbul Cerrahi Hastanesi birlikteliğinin ilk ürünü olan “Art in Hospital”; sanat ve sağlığı buluşturan, sanatın iyileştirici yönünü öne çıkaran oldukça dikkat çekici bir proje. Projeyi fikrin yaratıcıları Brothers Sisters Ajans Başkanı Özge Günaydın ve İstanbul Cerrahi Hastanesi İşletme Direktörü Banu Başaran anlattı…

Öncelikle sizleri kısaca tanıyabilir miyiz?

Özge Günaydın: 18 yıllık bir iletişim sektörü geçmişine sahibim. 2015 yılında Cari Hesap, 2016 yılında ise “Cari Hesapsız” adında iki kitap yazdım ve yazmaya devam ediyorum. Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve medya planlama ve satın almanın yanında, içerik üretim konusunda hizmet veren Brothers Sister Medya’nın Başkanıyım. Ayrıca 2016 yılında hayata geçen Sanat Seninle Derneği’nin de Kurucu Başkanlığı’nı yürütüyorum.

Banu Başaran: Sağlık sektöründe 24. yılımı bu ay itibariyle tamamlamış bulunuyorum. Sağlık işletmeciliği çok özellikli bir alan, çok zor olmasına rağmen bir o kadar da keyifli. Bu alanda çalışmak için işinizi gerçekten seviyor olmanız gerekli. 15 yıl Amerikan Hastanesi, 5 yıl Medicana International Hastanesi’nde Genel Müdür Yardımcılığı yaptım. 2011 yılında kendi şirketim olan Medibiz Sağlık Hizmetleri’ni kurdum. Sağlık yatırım, yönetim ve danışmanlık ve sağlık turizmi konusunda faaliyet gösteriyor. 2017 Ocak ayı itibariyle İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde İşletme Direktörü olarak görev yapıyorum.

İstanbul Cerrahi Hastanesi olarak neden Brothers-Sisters ile çalışmayı seçtiniz ve bu seçim size neler kattı?

Banu Başaran: Sağlık iletişimi konusunda yönetmelik gereği ciddi kısıtlamalar var. İstediğiniz şekilde kendinizi ifade etmeniz adeta imkansız. Rekabet yaratmayacak, doktor ismi belirtilmeyecek, verdiğiniz hizmetin farkını anlatmanız için gerekli anahtar kelimeler kullanılmayacak. Tüm bunlara rağmen pazarda yerinizi almak için tanıtım yapmak zorundasınız. Seçim yaparken innovatif projeler geliştirmek, dijital pazarlama, medya satın alma ve sosyal medyanın yönetildiği, ayrıca tasarıma yönelik görsel iletişimin kuvvetli olduğu yani 360 derece pazarlamayı aynı çatı altında yüksek kalitede gerçekleştirebileceğimiz bir ajans olduğu için seçtik. Kısa süre içinde kendi alanımızda yaptığımız farklı çalışmalar ile ilklere imza atıyoruz. Kısacası doğru yoldayız.

Art in Hospital projesi nasıl ortaya çıktı?

Özge Günaydın: Sanat Seninle Derneği ve benim de aynı zamanda resim ve heykel yapmam sayesinde ajansımızın sanatla ciddi bir organik bağı var. Aynı zamanda ben iki yıl önce geçirdiğim meme kanserini, sanatın iyileştirici gücüne sığınarak atlattım. Bu deneyimlerimden sonra sanatın evrensel kavramını ve iyileştirici gücünü toplumun her kesimine yayabilmek için çeşitli çalışmalar yaptım. İstanbul Cerrahi Hastanesi’nin de sürdürebilir bir kurumsal sosyal sorumluluk çalışmasına ihtiyacı vardı ve bu bağlamda sanatın iyileştirici gücünü de kullanabileceğimiz Art in Hospital fikri doğdu. Akabinde projemiz kapsamında Sanat Seninle Derneği ve Vesaire Tasarım Galerisi ile işbirliği içine girildi.

Banu Başaran: Özge Hanım’ın bildirimine ilave olarak hastalarımızın yanı sıra çalışan aidiyetini sağlamak için de iyi bir fırsat olarak değerlendirdik. Tüm çalışanlarımızın sanatla beraber bir araya geldiği workshoplarımız ve etkinliklerimiz var. Birbirlerini daha iyi anlamaları ve empati kurma yeteneklerini geliştirmek açısından çok önemli olan bu projede, sanatın iletişim yönünü çalışanlarımız arasında kullanıyoruz.

Proje kapsamında bir sergi açtınız. Bu sergiden de biraz bahseder misiniz?

Özge Günaydın: İstanbul Cerrahi Hastanesi’ni sanatla iç içe bir yaşam merkezi haline getiren “Art in Hospital” ile hem gelen misafirlerimizi hem hastanesi çalışanlarını hem de tüm sanatsever ve sanatçıları tek bir çatı altında buluşturduk.

Bu kapsamda Sanat Seninle Derneği ve Vesaire Tasarım Galerisi ile bir araya geldik. Türkiye’nin yetiştirdiği çok değerli sanatçılardan Sayın Gülay Yüksel ve Burhan Özer katılımlarıyla Art in Hospital’in ilk sergisinin açılışını gerçekleştirdik. Sergimizden elde edilecek gelir ise yarınları inşaat etmek, sanatı insanla buluşturmak ve hayalleri gerçekleştirmek amacı ile Sanat Seninle Derneği’ne bağışlama kararı aldık.

Proje büyük yankı uyandırdı. Öncelikle hastane çalışanlarının projeye yaklaşımı nasıl oldu?

Banu Başaran: İstanbul Cerrahi Hastanesi olarak bu yola, “Yaşatmak Sanattır” mottomuz ile Art in Hospital projesini birleştirerek çıktık. Türkiye’de sağlık sektöründe ilk kez böyle bir proje gerçekleştiriliyor. Personelimizi de bu projeye bire bir dahil ettik. İlk olarak Vesaire Sanat Galerisi’nin desteğiyle düzenlediğimiz mozaik atölyesi çalışmasıyla personelimiz sanatla iç içe olmanın güzelliğini bizzat yaşadı. Kendilerinden gelen geri bildirimlere göre; birbirleriyle olan iletişimlerinin sanatın birleştirici gücüyle bir kat daha arttığı ve bir eser yaratmanın kendilerine verdiği eşsiz mutluluk yönünde oldu. Önümüzdeki dönemlerde de bu çalışmalarımız artarak devam edecek.

Hastaneye gelen hastaların ve yakınlarının tepkileri nasıl?

Banu Başaran: Hastalarımız ve yakınlarından da tıpkı personelimizden olduğu gibi memnuniyetlerini belirten olumlu dönüşler alıyoruz. Hastane içinde galeri geziyor olmak ciddi olumlu dönüşler yaptı. Kolunda serumu ile sergi gezmeye gelen hastalarımız var. Özellikle proje kapsamını ve amacını anlattığımızda  destekçilerimizin sayısı her geçen gün artıyor. Hasta odalarına koyduğunuz resim defterleri ve boyalar ile sıkıntısını atmak isteyenlere de fark yaratmış oluyoruz.

Bu serginin geliri Sanat Seninle Derneği’ne bağışlanacak. Bize bu dernekten ve çalışmalarından bahsedebilir misiniz?

Özge Günaydın: Sanat Seninle Derneği, “Kendini Sanatla Keşfet” mottosu ile hareket eden ve sanatın erişilebilirliğine dikkat çekmek isteyen bir dernektir. Dernek olarak sanatın iyileştirici gücüyle bu dünyada herkese bir yer olduğunu savunuyoruz. Sanat Seninle Derneği’nin misyonu, “Ben bir çöp adam bile çizemem” diyen herkesi sanatla buluşturmak. Herkes sanatın bir dalıyla resim, heykel seramik uğraşabilir, yeter ki istesin!

Sanatın toplum tabanına yayıldığında ortaya çıkacak olan en önemli unsurun sevgi olduğuna inanıyoruz ve bu inançla çeşitli sergiler, sanat atölye çalışmaları kadar zengin bir faaliyet planlaması yürütüyoruz.

Proje kapsamında başka hangi kurumlarla iş birliği yapıyorsunuz?

Banu Başaran: Projemiz kapsamında Sanat Seninle Derneği ve Vesaire Tasarım Galerisi ile iş birliği içindeyiz. Art in Hospital bünyesindeki ilk sergiden elde edilecek gelirin tamamı yarınları inşa etmek, sanatı insanla buluşturmak ve hayalleri gerçekleştirmek amacıyla Sanat Seninle Derneği’ne bağışlanıyor. Proje devam ettiği sürece farklı kurumlarla da iş birliği içerisinde olmaya devam edeceğiz.

“Art in Hospital” bundan sonra ne gibi projelere imza atmayı planlıyor? Yakında yeni sürprizleriniz olacak mı?

Özge Günaydın: Art in Hospital sanatın birleştirici, iyileştirici ve dönüştürücü gücüne inan bir proje. Bu proje kapsamında Sanat Seninle Derneği ile çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz; yapacağımız atölye çalışmaları, sergiler ve seminerler için yıllık planımızı hazırladık. Hedefimiz, Art in Hospital projesini uluslararası çapta yaymak! Eylül ayından itibaren tüm projelerimizi takip edebilirsiniz.

Son zamanlarda dünya genelinde sağlık alanında hızla yayılan bir trend var. Bu da kişiye özel sağlık hizmetleri. Bunun temelinde kişiye kendini iyi hissettirmek de var. Yani kişilerin sağlıkları bütüncül bir kavramda ele alınıyor. Bu noktada ruha da dokunmak gerektiğini düşünürsek sanat bunun için son derece önemli. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz?

Banu Başaran: Dünyada yapılan detaylı araştırmalar sanatın hastalarda psikolojik ve fizyolojik değerlerinde pozitif artışa neden olduğu, ilaç kullanımını ve hastanede kalış zamanını azalttığını, daha iyi hasta ve doktor ilişkileri oluşturduğunu saptamıştır.  Sanat bir ifade aracıdır; bireylerin anlama, düşünme, algılama yetilerini, duygusal yönlerini harekete geçirir, kaygıyı hafifletir, huzur verir ve mutluluk hormonunu artırır. Kişilerde iyi olma halinin önemli parçalarından olan sanat, kişinin iyileşmesini hızlandırır.

İstanbul Cerrahi Hastanesi’nin ileriye yönelik planları nelerdir?

Banu Başaran: Öncelikle hastanemizin mimari yapısında değişiklikler yapıyoruz. İnşaat sürecimiz başladı ve yenileniyoruz. Hastanenin yatak kapasitesini artırıyoruz. Hastalarımıza daha iyi butik hizmet sunmak için içerideki düzenin daha fonksiyonel çalışmasını sağlamak üzere çalışmalarımız başladı. Bunlara ilave olarak konusunda lider uluslararası kalitede hizmet verebilecek daha çok niş alanlarda hizmet sunmak üzere özel klinikler açıyoruz. Hedefimizde amiral gemisi olarak adlandırdığımız Fulya hastanemizin hizmet kalitesinde sağlık hizmeti vermek üzere daha da büyümek var.

Özge Günaydın

Son olarak sizlerin eklemek istediği bir şeyler var mı?

Banu Başaran: Sağlık para ile satın alınamayacak tek unsur. Kıymetini bilelim. Sağlık hizmetinin genele yaygın değil kişiye özel bir bakış açısıyla sunulduğu modern hastanecilik zihniyetinin yayılmasını umut ederek teşekkür ediyorum.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu