Genel

Sağlık sektöründe yaşanan yenilikler ve sektörün dinamikliği

Dinamikliğini her zaman muhafaza eden sağlık ve tıbbi cihaz sektörü, büyümesini birlikte sürdürüyor. Sağlık sektörü Türkiye’de büyümesini hızla sürdürüyor. Bu büyüme devam ederken sektörde “kalite”nin de yaygınlaştırılmasına önem veriliyor. Kurumsallaşma adına da önemli yenilikler yapılıyor. Bu yazımda; sektördeki yenilikler, tıbbi cihaz sektörü ile ilgili toplantı ve kongrelerden biraz bahsetmek istiyorum. 2002 yılından bu yana toplam 40 bin yatak kapasiteli hastaneyi hizmete açan Sağlık Bakanlığı, 2015 yılına kadar 65 bin yatak kapasitesini vatandaşların hizmetine sunacak. Mevcut durumda 500’e yakın hastane projesi üzerinde çalışan Bakanlık, 250 projesinin çalışmasını tamamladı ve 200’e yakın projeyi de hayata geçirmek için inşaat çalışmalarını başlattı. Bütün projeleri 2015 yılına kadar bitirmeyi hedef olarak belirleyen Bakanlık; bu tarihten sonra bakım, onarım, takip ve tadilata yönelecek.

Sektör kongresini bekliyor
Sağlık Bakanlığı’nın himayelerinde Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenler Sendikası (SEİS)’nın öncülüğünde, Ege Tıbbi Malzemeciler Derneği tarafından 27-30 Eylül 2012 tarihleri arasında Çeşme Altın Yunus Resort & Thermal Hotel’de yapılacak “IV. Ulusal ve I.Uluslararası Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçileri Kongresi”ne Medikal Plus dergisi olarak biz de katılıyoruz. Sektörün sorunlarının ele alınacağı kongreye ilgi şimdiden büyük.

Medikal sektördeki hedef pazarlar
Orta Doğu, Balkan ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, Arap ülkeleri, Avrupa ve ABD’den çok sayıda hasta Türkiye gibi ülkelerin sağlık kuruluşlarını daha çok tercih etmeye başladı. 10-13 Ocak 2013 tarihleri arasında CNR EXPO’da Sine Fuarcılık ve CNR Ekspo Fuarcılık tarafından organize edilecek İstanbul Health Expo Medikal Ürün ve Sağlık Turizmi Fuarı ve Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesi, Sağlık Bakanlığı desteğinde, İstanbul’u medikal alanında da liderliğe taşımayı hedeflemekte. Fuardaki standımıza bekleriz.

Tam Gün yine gündemdeydi
Geçtiğimiz ay Tam Gün konusu yine gündemdeydi. Anayasa Mahkemesi, hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan 650 sayılı KHK’nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini ‘Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden’ iptal etti. Ancak bu kararın yürürlüğe girmesini Resmi Gazete’de yayınlanacağı tarihten itibaren 6 ay sonraya erteledi. Böylece Hükümet’e yeni düzenleme için süre tanınmış oldu. Yeni yasama düzeninde başka bir düzenleme Meclis’te yapılmazsa iptal kararı o zaman anlam kazanacak ve Tam Gün uygulaması bitecek.

Sağlık turizmi
Türkiye, sağlık merkezlerine her yıl tedavi için gelen yaklaşık 130 bin turistle, sağlık turizminde önemli bir noktaya geldi. Bu kapsamda atılan yeni bir adımla da yabancı hastalara 7 gün 24 saat yabancı dilde ücretsiz yardım sistemi kuran ilk ülke de yine Türkiye oldu. “Sağlık Bakanlığı Uluslararası Hasta Destek Birimi”, 21 tercümanla İngilizce, Arapça, Rusça ve Almanca hizmet veriyor. Üstelik diğer ülkeler gibi kısıtlı süreler için değil, günün her saati… Türkiye’ye tedavi için gelen turistlerin hem tıbbi hem de hukuki sorunlarına yardımcı olduklarını belirten Sağlık Bakanlığı Turizm ve Sağlık Genel Koordinatörü Dr. Dursun Aydın, tatile gelenlerin de olası sağlık problemlerini çözdüklerini söyledi.

TIPTEKNO’12
Tıp Teknolojileri Ulusal Kongresi, TIPTEKNO’12, Biyomedikal ve Klinik Mühendisliği Derneği (www.biyoklinikder.org) tarafından, 1-3 Kasım 2012 tarihleri arasında Lara, Antalya’da düzenlenecek. Kongrede, tıp teknolojileri alanında çalışan kullanıcı, üretici, araştırmacı, yönetici ve kamu temsilcileri bir araya getirilerek, biyomedikal mühendisliği ve klinik mühendisliği alanlarındaki bilimsel araştırma sonuçlarının paylaşılması ve sektörde yaşanan sorunlara ortak çözümler üretilmesi hedeflenmekte.

İnhalasyon cihazı üretildi
Yerli ilaç üreticisi Sanovel, 6 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda Türkiye’de bir ilke imza attı. Astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalarının (KOAH) tedavilerini kolaylaştırıcı inhalasyon cihazı Sanohaler Türkiye’de ilk defa Sanovel tarafından üretildi. Türkiye’de yaşayan 8 milyondan fazla astım ve KOAH hastasına daha etkin ve hızlı ulaşımı sağlayacak olan cihazın kullanım kolaylığı doktor ve hastalar için büyük avantaj oluşturacağa benziyor.

Yusuf KÜRKÇÜOĞLU
ykurkcuoglu@medikalplus.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu