Medikal

Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan değişiklikler

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 22.06.2012 Tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan bir dizi değişiklik ile SUT Eki Liste 5’e ek bir takım yeni listeler oluşturuldu.

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 22.06.2012 Tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan bir dizi değişiklik ile SUT Eki Liste 5’e ek bir takım yeni listeler oluşturulmuştur. Bugüne kadar SUT’un 7.2 maddesi gereğince serbest piyasa koşularında, ciddi rekabet ile belirlenen ve en düşük fiyatlar ortalamasından ödenen bir çok tıbbi malzemenin fiyatı yeniden belirlenmiştir. İşin bir başka boyutu ise, sektörde faaliyet gösteren tedarikçi firmalar ile hiçbir görüş alışverişinde bulunmadan bu listelerin oluşturulması ve fiyatlandırmanın yapılmasıdır.

Maddenin yeni ve önem arz eden kısımları metni aşağıdaki şekildedir;

“7. Tıbbi malzeme temini ve ödeme esasları

(1) Ortez, protez, tıbbî araç ve gereç, kişi kullanımına mahsus tıbbî cihaz, tıbbî sarf, basit sıhhi sarf ve iyileştirici nitelikteki tıbbî sarf malzemeleri tıbbi malzeme kapsamında değerlendirilir.

(2) SUT’ta temin ve ödeme esaslarıyla kuralları belirlenmiş olan tıbbi malzemelerin, bu kurallar dışında kullanılması halinde bedelleri Kurumca karşılanmaz.

7.1. Tıbbi malzeme temin esasları

(1) Kurumla sözleşmeli sağlık kurumlarında yatarak tedavilerde kullanılan tıbbi malzemeler sağlık kurumu tarafından temin edilmek zorundadır. Bu malzemelerin reçete karşılığı hastaya aldırılması durumunda, fatura tutarı hastaya ödenerek ilgili sağlık kurumunun alacağından mahsup edilir. Ancak SUT’un 7.2 numaralı maddesi gereği Kurumca bedeli karşılanmayan tıbbi malzemelerin reçete edilerek dışardan temin ettirilmesi durumunda hastaya herhangi bir ödeme yapılmaz. Ayrıca bu tür malzemelerin Kurumca bedelinin karşılanmayacağına dair ilgili sağlık kurumlarınca hastanın yazılı olarak bilgilendirilmesi zorunludur.

(4) Kurumca bedeli karşılanan tıbbi malzemeler; SUT’ta belirtilen istisnalar hariç olmak üzere Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası’na (TİTUBB) kayıt/bildirim işlemi tamamlanmış olmalıdır.  TİTUBB kayıt/bildirim işlemi tamamlanmamış tıbbi malzeme bedelleri Kurumca karşılanmaz. Ancak Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği kapsamında yer almayan tıbbi malzeme bedellerinin ödenmesinde; Kurum TİTUBB kayıt/bildirim işlemi tamamlanmış olma şartı aranmaz. TİTUBB’a kayıtlı olan bir malzemenin ayrıca üretici ve/veya distribütör firmalarca bayilerinin de TİTUBB’da tanımlanmış olması gerekmektedir. Bir malzemenin TİTUBB kayıt/bildirim işlemi tamamlanmış olması o malzemenin Kurumca ödenmesi için tek başına yeterli değildir.

(5) Kurumla sözleşmeli sağlık kurumlarınca, temin edilen tıbbi malzemelerin TİTUBB kayıt numarası MEDULA sistemine kaydedilecektir.

(6) Kurumla sözleşmeli Kamu İhale Kanununa tabi resmi sağlık kurumları, temin ettikleri tıbbi malzemeler için 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu, 20 inci, 21 inci ve 22 inci maddesinde belirtilen ihale usulleri ve doğrudan temin alımları da dâhil olmak üzere yaptıkları alımların; ihale kayıt numarasını (İKN) (doğrudan temin alımları hariç), TİTUBB kayıt numarasını, KDV hariç alış fiyatını, adedini, tarihini, hastane kodunu, firma bilgisini vb. bilgileri İhale/Doğrudan Temin Sonuç Bilgileri Ekranına eksiksiz ve düzenli olarak girmek zorundadır. İhale/Doğrudan Temin Sonuç Bilgileri Ekranına girmeyen sözleşmeli resmi sağlık kurumlarının tıbbi malzeme bedelleri, İhale/Doğrudan Temin Sonuç Bilgileri Ekranına eksiksiz ve düzenli olarak girilinceye kadar Kurumca karşılanmaz.

(7) Kurumca bedeli karşılanan Tıbbi Malzemelerin kaybolması veya çalınması halinde Kurumca yenisinin bedeli karşılanmaz.

(17) Sağlık kurumlarında demirbaş olarak kullanılan malzemeler ile bunlara ait yedek parça, tamir, bakım-onarım, aksesuar ve tekrar kullanılabilir sarf malzemelerinin bedelleri Kurumca karşılanmaz. Ancak, sağlık kurumlarında demirbaş olarak kullanılan malzemelerin hasta kullanımına mahsus tek kullanımlık tıbbi sarf malzeme bedelleri Kurumca karşılanır.

(18) Viskosüplemantasyon ürünleri (SUT ve eki listelerde belirtilenler hariç), İnflowkateter, İmplantableLoop Recorder, Pelvik Taban Kas Çalıştırıcı cihazların bedelleri Kurumca karşılanmaz.

(22) SUT Eki Ek-5/E ile Ek-5/F Listelerinde yer alan tıbbi malzeme fiyatları 01/05/2010 tarihinden itibaren geçerlidir. Ancak sözleşmeli sağlık kurumlarınca anılan tarihe kadar ekli listelerde (Ek-5/E ile Ek-5/F) belirtilen birim fiyatlar tavan fiyat olup bu fiyatların üstünde faturalandırma yapılmayacaktır.

(24) SUT eki EK-5/A-1, EK-5/A-2, EK-5/E, EK-5/F listelerinde yer alan malzemelerin MEDULA hastane uygulamasına serbest kodsuz malzeme olarak girilmesi halinde Kurumca bedeli karşılanmaz.

(25) Bedeli Kurumca karşılanmayan işlemlere ait tıbbi malzeme bedelleri Kurumca karşılanmaz.

(26) Tekrar kullanılabilir tıbbi malzemelerin bedelleri Kurumca karşılanmaz. SUT eki EK-5/A-1,EK-5/A-2, EK-5/E, EK-5/F, EK-5/G, EK-5/H, EK-5/I, EK-5/J, EK-5/K, EK-5/L listelerinde yer alan tıbbi malzemelerin tek kullanımlıklarının bedeli Kurumca karşılanır.

(27) Laboratuvar testlerinde kullanılan tıbbi malzemeler işlem bedeli içerisinde ödendiğinden Kuruma ayrıca fatura edilemez.

(28) Kurumca bedeli karşılanacak;

1- Göz branşına ait tıbbi malzemeler, EK-5/G listesinde,

2- Kardiyoloji branşına ait tıbbi malzemeler, EK-5/H listesinde,

3- Kalp Damar Cerrahisi branşına ait tıbbi malzemeler, EK-5/I listesinde,

4- Kulak Burun Boğaz branşına ait tıbbi malzemeler, EK-5/J listesinde,

5- Kadın Doğum branşına ait tıbbi malzemeler, EK-5/K listesinde,

6- Üroloji branşına ait tıbbi malzemeler, EK-5/L listesinde fiyatlarıyla birlikte tanımlanmıştır.

(29) SUT’un 7.1 numaralı maddesinin (28) inci fıkrasında yer alan branşlarda kullanılan ve bu branşlara ait SUT eki listelerde yer almayan tıbbi malzeme bedelleri Kurumca karşılanmaz.

(30) SUT eki EK-5/C-1 “Tıbbi Uygunluk Aranacak Protez OrtezListesi”ndeki malzemelerin ödenmesinde tıbbi uygunluk aranacak olup, SUT eki EK-5/C’de yer alan diğer tıbbi malzemelerden tıbbi uygunluk aranmayacaktır.

(31) SUT eki EK-5/A-1 ve EK-5/A-2 listelerinde yer alan tıbbi malzemelerin ödenmesinde, ayaktan tedaviler için reçete edilmesi durumunda tıbbi uygunluk aranması esastır. Aşağıdaki rapor takipli (sürekli kullanım gerektiren) tıbbi malzemeler için ise tıbbi uygunluk aranması zorunlu olmayıp, bu ürünler için ancak ihtiyaç duyulması halinde tıbbi uygunluk aranabilecektir.

– Hasta alt bezi ve çocuk alt bezi,

– Kolostomi, ileostomi ve ürostomi torbası,

– Hidrofilik kendinden kayganlaştırıcılı sonda, hidrokit sonda.

Fiyatlar çok düşük

(32) SUT eki listelerdeki işlemlerin açıklama bölümlerinde yer alan işlem puanına dahil olmadığı belirtilen tıbbi malzemelerle aynı işlevsel özellikte ve aynı tıbbi sonucu verdiği kabul edilen tıbbi malzemeler de işlem kapsamı dışında değerlendirilir.”

Ancak, Özel ve Resmi Sağlık Kuruluşları, bahse konu ürün için SUT 7.2 maddesinde gösterildiği şekilde bir fiyatlandırma yapmışlar ve gerek doğrudan temin ve gerekse de 4734 Sayılı Yasada yer alan ihale usulleri ile yeni listeden oluşturulan ürünleri ile ilgili ciddi miktarda alım yapmışlardır. Daha ileri giderek belirtmek isteriz ki, SUT 7.2 maddesine uygun olarak 2012 yılı alımlarının tamamını SUT metnine sadık kalarak gerçekleştirmişlerdir. Yine SUT 7.2 maddesine uygun yapılan alımlara istinaden, tedarikçi firmalar 2012 yılı için üretici firmalardan siparişlerini vermişlerdir. Ayrıca birçok ürün için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen fiyatlar oldukça düşüktür.

Ek listedeki ürünler

Bu nedenle, yeni oluşturulan ve Ek – 5 eklenen yeni listelerin içeriğinde yer alan ürünler hakkında, Sağlık Uygulama Tebliğinin 7.1 (29) maddesinin uygulanmasının 2012 yılı sonuna kadar ertelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Nitekim yeni oluşturulan ek listelerde yer alan ürünler için yıl sonuna kadar (İdarelerin geri ödeme için bekleyen faturalarının tahsili ve alımına karar verilen ürünlerin eritilmesi için gerekli süredir.) maddenin uygulanmasının ertelenmesi, bu sure zarfında ürün fiyatlarının Kamu İhale Kurumu Fiyat sorgulama ekranından sorgulanmasına devam edilmesini ve yine SUT 7.2 maddesinde yer alan ödeme şekillerine uygun olarak faturalandırılmasının mümkün olması gerekmektedir.

Farklı kalite ve fiyatlı ürünler

Nitekim bahse konu listede, genel adı ile yer alan ürünlerden ayrı olarak, farklı özelliklere ve farklı kalite ve fiyatlara sahip ürünlerin geri ödemesi SUT 7.2 maddesine göre tespit edilmiş ve serbest rekabet koşullarında belirlenmiştir. SUT 7.2 maddesinde yer alan hususlara uygun olarak fiyatı serbest piyasa koşularında belirlenen ürünler, özellikli ürünlerdir ve diğer ürünler ile aynı başlık altında değerlendirilmesi hakkaniyet uygun değildir. Yine ekli listelerin, tebliğin yayım tarihinde uygulanmaya başlanması daha büyük bir hak ihlali meydana getirmiştir. Aksi halde bahse konu liste dâhilinde ürünler için hem resmi ve özel sağlık kuruluşları, tedarikçi firmalar ve hastalar nezdinde ciddi mağduriyetler hâsıl olabileceği çok açıktır.

Muhittin Ertuğrul ERTÜRK
SEİS Hukuk Danışmanı / Avukat
ertugrul@ertugrulerturk.av.tr

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu