Medikal

Siemens Healthineers geniş alerji testi menüsüyle tanı ve tedaviye katkı sağlıyor

Diagnostik görüntüleme alanındaki teknolojilerinin yanında dünyada tüm laboratuvar sistemleri için en geniş ürün ağını sunan firma olarak konumlanan Siemens Healthineers’ın Türkiye’deki Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) kayıtlı iki binin üzerinde laboratuvar ürünü bulunuyor.

Tıbbi teknoloji alanındaki inovasyonlarıyla sağlığın gelişimine yön veren Siemens Healthineers’ın ülkemizdeki temsilcisi Siemens Healthineers Türkiye, laboratuvar diagnostiği ürün ve hizmetleriyle her gün ülkemizde on binlerce kişinin yaşamına dokunuyor. Diagnostik görüntüleme alanındaki teknolojilerinin yanında dünyada tüm laboratuvar sistemleri için en geniş ürün ağını sunan firma olarak konumlanan Siemens Healthineers’ ın Türkiye’deki Ürün Takip Sistemi’ne (ÜTS) kayıtlı iki binin üzerinde laboratuvar ürünü bulunuyor. Özellikle hormon, alerji, biyokimya, kan sayımı, plazma protein, koagulasyon ve otomasyon çözümleri sunan Siemens Healthineers Türkiye, laboratuvar iş alanlarındaki cihazlarıyla madde bağımlılığı testlerinden, hasta başı testlerine kadar geniş kapsamda hizmet veriyor. Portföyündeki kit çözümleriyle de pazarda yer alan Siemens Healthineers’ın hizmete sunduğu cihazların ve kitlerin tamamı plazma, tam kan, idrar ve beyin omurilik sıvısı gibi vücut sıvılarında çalışarak insandan alınan numune üzerinde sonuç üretiyor. Günümüzde Türkiye’deki hastanelerin neredeyse tamamına yakınında ve tüm şehir hastanelerinde en az bir Siemens Healthineers sistemi bulunuyor. Ayrıca Türkiye’de yapılan spesifik hormon testlerinin yarısı ve alerji testlerinin yüzde 70’inden fazlası Siemens Healthineers sistemleri ile çalışılıyor.

Alerjik hastalıkların toplumdaki oranı ise sanayileşmiş dünyamızda 50 yılı aşkın bir süredir artmaya devam ediyor. Dünya çapında, okul çocukları arasında bir veya daha fazla yaygın alerjene karşı duyarlılık oranları %40-50’ye yaklaştığı biliniyor*. Siemens Healthineers bu verilerden hareketle, insanların sağlıkla yaşamasına katkı sağlamak üzere, tanı ve tedaviyi kolaylaştıracak alerji sistemleri sunuyor. Bu testler, genellikle alerji uzman doktorunun isteği ile laboratuvarlardan talep ediliyor vealerjilerin tanısında ve tedavisinde önemli bir rol oynuyor.

Deri ve kan testleriyle alerjinin tanısı ve tedavisi

Alerji, bağışıklık sisteminin bazı maddelere karşı aşırı duyarlılığı olarak tanımlanabilir. Alerjiye sebep olan maddeler ise solunum yoluyla, gıda yoluyla veya deri yoluyla vücuda girebilen alerjenlerdir. Alerjenle temas edildiğinde, bağışıklık sistemimiz histamin ve diğer farklı kimyasallar üreterek bir savunma tepkisi başlatır. Histamin kaşıntı, hırıltı ve burun akıntısı gibi alerjik semptomlara neden olabilir. Ancak histamin, alerjinin nedeni değil; sonucudur. Alerjiye, alerjeni tanıyan ve mast hücrelerinden histamin salınımını tetikleyen alerjene özgü IgE antikorları neden olur. Alerjik reaksiyonlar hafif veya şiddetli olarak derecelendirilir ve düşük oranlarda da olsa ölümle bile sonuçlanabilir.

Alerjilerin tanısı için ise kişinin hangi alerjenlere karşı duyarlı olduğunu belirlemek üzere  alerji testleri yapılır.  Bu testler temel olarak iki ana kategoriye ayrılır. Deri testleri alerjenin deri altına veya cildin yüzeyine uygulanmasını içerir. Alerjenle temas eden bölgede kızarıklık, şişlik veya kaşıntı gibi bir reaksiyon oluşursa, kişinin o alerjene karşı duyarlı olduğu düşünülür.  Kan testleri ise kandaki IgE antikorunun düzeyini ölçer. IgE antikorları, alerjenlere karşı oluşan bağışıklık sistemi proteinleridir. Kan testlerinde her bir numuneye karşı üreyen spesifik IgE antikorunun yüksek seviyede olması, kişinin o spesifik alerjene karşı duyarlı olabileceğini gösterir. Deri testleri, alerji testlerinin en basit türüdür. Hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilir gibi görünse de alerjik reakiyon, enfeksiyon ve kanama riskleri içermesi nedeni ile sağlık profesyonelleri tarafından günümüzde daha az tercih edilmektedir. Ayrıca hasta test öncesi kullandığı ilaç varsa teste tabi tutulmadan önce ilacı kullanmayı bırakmalıdır. Sonucun yorumlanması ise kişiye özeldir. Kan testlerinin ise bu riskleri içermemesi nedeni ile her geçen gün tercih edilme oranı artrmaktadır. Kan testinde kanda bulunan IgE antikorunun seviyesi ölçülür. Total IgE testi tüm IgE antikorlarını ölçer. Kanda düşük seviyede IgE sonucu almak normaldir ancak yükselmiş bir IgE sonucu alerjiyi göstermektedir. Spesifik IgE ölçümü ile de tek bir maddeye karşı alerjik olunup olunmadığı anlaşılabilir. Siemens Healthineers bu noktada, Immulite 2000 XPI cihazı ile 500 farklı spesifik IgE alerjen testi sonucunu üretebilmektedir.

Siemens Healthineers Immulite 2000 XPI ile tanı ve tedavi için daha hassas ve daha kesin sonuçlar

Siemens Healthineers alerji sistemleri laboratuvarlara tam otomasyon bağlantısı, barkodlu spesifik alerjenler ve otomatik çalışma özelliği ile kullanımı kolay bir platformda alerjiyi merkezileştirerek yüksek hassaslıkta ve özgüllükte sonuç kalitesi ile beraber operasyonel verimliliği artırma olanağı sunuyor. Saatte 200 test sonucu üretebilen Siemens Healthineers Immulite 2000 XPI, geliştirilmiş kemilüminesans yöntemi ile laboratuvarlara sunmuş olduğu hassas ve kesin sonuçlar, kolay kullanım arayüzü, otomatik bakımlar, geniş alerji test menüsü yanı sıra geniş immunoassay parametrelerinin aynı cihazda çalışabilmesi sayesinde sağlık kuruluşları tarafından tercih edilmektedir. Türkiye’de birçok şehir hastanesinde, üniversite hastanelerinde, kamu hastanelerinde ve özel hastane ve laboratuvarlarda yaygın bir şekilde kullanılarak sadece yetişkin alerji ölçümlerinde değil aynı zamanda pediyatrik alerjen sonuçlarının değerlendirilmesinde de kullanılmaktadır. Siemens Healthineers Immulite 2000 XPI cihazı ile besin, ilaç alerjenleri, hayvan epitelleri veya tüylerine karşı alerjenler, toz, mite alerjenleri, çim alerjenleri, küf alerjenleri, mesleki alerjenler, tekstil alerjenleri, parazitler ve ağaç alerjenleri ve yabani otlara kadar çok çeşitli alerjen ölçümleri yapılabilmektedir.

*Prevalence and Risk Factors of Allergic Diseases Among School Students in Tabuk: A Cross-Sectional Study” Published online 2023 Mar 24. 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu