Röportaj

Mottomuz: ‘İnsana değer, değere destek’

ONKO-01
Onko-Koçsel İlaçları, her gün daha fazla hayata dokunmak ve ülkemize değer katmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Yakın zamanda Türkiye’nin ilk ‘Kontrast Madde’ fabrikasını GOSB’da hayata geçiren Onko-Koçsel’i daha yakından tanımaya ne dersiniz?

 

Onko-Koçsel, Türkiye’de örneği olmayan bir teknolojiyi ülkemize getirerek radyoloji ve onkoloji alanları başta olmak üzere dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen devasa bir yatırım yaptı. Gebze Organize Sanayi Bölgesinde, toplam kapalı alanı 29 bin m2 olan ve Avrupa ve Amerika standartlarında yüzde yüz yerli üretim yapan bir tesis. Radyoloji ve onkoloji alanları başta olmak üzere dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen bu tesisi ve Onko-Koçsel ailesini daha yakından tanımak adına Onko-Koçsel Yönetim Kurulu Üyesi S.Tuğba Koç ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle Onko-Koçsel’den biraz bahseder misiniz?
Onko-Koçsel yaklaşık 30 yıldır onkoloji, romatoloji, hematoloji, nöroloji ve en yeni olarak da radyoloji alanlarında hizmet veren yüzde yüz yerli bir ilaç firması. Türkiye’de örneği olmayan bir teknolojiyi ülkemize getirerek radyoloji ve onkoloji alanları başta olmak üzere dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen devasa bir yatırım yaptık. Amacımız, insan sağlığına katkı yapmak ve yaşam kalitesini arttıran tanı ve tedavi seçeneklerini sektöre sunabilmek.

ONKO-02
Firma olarak sizi en iyi anlatan kelimler neler olurdu? Neden?
İçinde yaşadığımız toplumun bir parçası olduğumuzun bilincindeyiz. Çalışmalarımızda her zaman bizden beklenen veya talep edilen ihtiyaçları karşılamak, yetkinliklerimizle bu taleplerin farkında olmak önceliğimizdir. Mottomuz ‘İnsana değer, değere destek…’ Bu yüzden de Onko- Koçsel’i anlatan en iyi kelimeler kesinlikle ‘İnsan’ ve ‘Değer’dir.

Türkiye’nin ilk kontrast madde fabrikası Gebze Organize sanayi Bölgesi’nde (GOSB) kuruldu. Biraz bu tesisten ve çalışmalarından bahseder misiniz?
Türkiye’nin en modern organize sanayi bölgesi olan GOSB ‘da 2010 yılında temelini attığımız fabrikamız, Türkiye’de sınırlı sayıda üretilen ya da hiç üretilemeyen ürünlerin üretimini gerçekleştirebilmek için ileri teknolojiye sahip ve iki ayrı tesisten oluşuyor. İlk tesisimiz özellikle kontrast madde içeren steril enjeksiyonluk ilaçların üretimlerini gerçekleştirmek için tasarlandı.

Bu tesisimizde kontrast madde içeren ajanlar 2 ml’den 250 ml’ye kadar geniş bir yelpazede ve farklı konsantrasyon ve etken madde türlerinde üretilebilmekte. Aseptik olarak dolum işlemleri gerçekleştirilmesinin yanında son kabın sterilizasyon işlemleri de uygulanabiliyor. Ayrıca üretimi tamamlanan kontrast maddelerin kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizleri Avrupa ve Amerika standartlarında gerçekleştirildikten sonra satışa sunulmakta. Mimarisiyle de fark yarattığını duyduk. Nasıl bir proje çalışması yapıldı, ne kadar sürdü? Fabrikamız Sağlık Bakanlığı GMP (Good Manufacturing Practices- İyi Üretim Uygulamaları) denetiminden ilk seferde geçerek 2015 yılı başında kontrast maddeler ile üretime başladı. Üretim alanları ve kalite laboratuvarlarında son teknoloji ekipman ve cihazlar kullanılarak en üst düzeyde uluslararası standartlar ile işlemler yürütülmekte. İlaç ile temas eden tüm ekipmanlar en hassas şekilde ve kapalı sistemlerde otomatik olarak ilaç hazırlığında kullanılan enjeksiyonluk su ile temizlenebilmekte ve saf buhar ile steril edilebilmekte. Epey bir maliyetli olduğunu da çok duyduk…

Toplam yatırım bedeli şu an itibariyle yaklaşık 110 milyon Euro. 2014 yılında Sağlık Bakanı tarafından takdim edilen ‘Yerli Yatırım Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Toplam kapalı alanı 29 bin m2. İlaç sektöründeki konusunda üst düzey tecrübeye sahip mühendisler ekibe dâhil edilerek proje dizayn edildi ve kurulum çalışmaları yürütüldü. Yine bu süreçte ABD’de FDA danışmanı incelemeleri ile alan dizaynı son şeklini aldı. İlaç üretim ekipmanlarımızın neredeyse tamamı özellikle steril enjeksiyonluk ilaç üretiminde dünya lideri olan Almanya‘dan tedarik edildi. Tüm ekipmanlara hem Almanya’da üretildiği tesislerde hem de Türkiye’de fabrikamızda ciddi fonksiyon ve performans kurulum testleri uygulandı. Bu tesis Türkiye için çok önemli bir yere sahip. Bu sektörde yer almak isteyenler için gezip görülesi bir yer aynı zamanda.

Üniversitelerle ortak çalışmalarınız oluyor mu?
Elbette Üniversitelerimizin fabrikamızı ziyaretleri çok sayıda olmakta ve bilimsel çalışmalar yürüten öğretim üyelerimiz ile toplantılar yapmaktayız. Aynı süreçte Onko-Koçsel olarak bizler de üniversiteleri ziyaret etmekte ve iş birliği yaparak yüzde yüz yerli tesisimiz ile nasıl katma değer sağlayabileceğimiz hakkında görüşmeler yürütmekteyiz. Hatta şu anda kontrast maddeler adına ortak yürüttüğümüz çok özel projelerimiz devam etmekte.

ONKO-03
AR-GE biriminiz ve çalışmaları nasıl ilerliyor?
AR-GE bölümümüzde kendimizin geliştirdiği metotlar ile çeşitli kontrast maddeler içeren jenerik ilaçlar adına araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütmekte ve ruhsatlandırmaktayız.
Ayrıca 8 TÜBİTAK projemiz (iki kontrast madde projemiz) devam etmekte olup, bir yeni başvurumuz bulunmakta ve bünyemizde birçok projeyi tamamladık. AR-GE merkezimizde patent tarama ve değerlendirme çalışmaları, etken madde değerlendirme, analiz ve onay çalışmaları, formülasyon ve analitik metot geliştirme, laboratuvar ve pilot ölçekte üretimler, proses ve analitik metot validasyonları, ürün iyileştirme çalışmaları, yeni ürün stabilite çalışmaları, ruhsat dosyalarının CTD formatında hazırlanması çalışmaları QbD (Quality by Design) anlayışı ile yürütülmekte. Temel tedavinin yanı sıra yaşam kalitesini de artıran ilaçlar da üretiyorsunuz.

Biraz bunlardan da bahsedebilir misiniz?
Onko-Koçsel olarak, yeni tedavi olanaklarıyla ileri teknolojiye entegre, temel tedavinin yanı sıra yaşam kalitesini de artıran ilaçları Türk tıbbının hizmetine sunmayı misyon edinmiş bir firmayız. Kurulduğu günden bu yana, misyonu doğrultusunda yapmış olduğu yurt dışı iş birlikleri, firmamıza uluslararası bakış açısı kazandırmıştır. Onko- Koçsel, yaklaşık 30 yıllık tecrübesini yeni üretim tesisleri ile birlikte uluslararası pazarlara taşıma hedefine ulaşmak için çalışmalarına hızla devam ediyor.

Yeni ürünlerinizden de biraz bahseder misiniz?
2017 yılında toplam 22 molekül ve 57 form ile üretime hızla devam edeceğiz. Fabrikamızda üretilen en yeni ürünler ise çeşitli konsantrasyon ve formlarda iyotlu kontrast maddeler ve manyetik rezonans görüntülemede (MRG) kullanılan kontrast maddeler.

Sizce ülke olarak yerli üretimde başarı sahibi ve ihracat yapan konumuna gelmemizin önü açık mı? Bu başarılara imza atan bir firma olarak bu konuda sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Yeni fabrikamızın teknolojik altyapısı ve üretim kapasitesi ile Türkiye’nin ithalat ve ihracat dengesi arasında yaşanan cari açığın kapatılması yönünde de önemli bir değer katacağız. Fabrikanın yüksek üretim kapasitesi sayesinde yurtdışı pazarlara da ürün temin ederek, ilaç sanayinin güçlü bir aktörü olarak 2017 yılı ilk çeyreği itibariyle ihracata önemli katkılar sağlayacağız. İlaç sektörü gelecekte ancak ileri teknoloji ile üretim yapmak ve kaliteyi üst düzey standartlarda uygulamak ile gelişim gösterebilir. Rekabet gücünün ana temeli de budur ki bizim gibi çıtayı bu seviyede tutan firmalar ihracatta ciddi yol alacak ve örnek gösterilecektir. Böylece Türkiye’nin ihracat gücü ilaç sektörü ile dünyada dikkat çekici bir noktaya muhakkak ulaşacaktır.

Son olarak Onko-Koçsel ailesinde yeni gelişmeler, yeni haberler var mı?
2017 yılında Avrupa’ya satışa hazırlanıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu