Röportaj

Trafikte sıkışıp kalmak istemeyenlerin gözdesi: Motosiklet

anes-motor-kapak
Motosiklet kullananların sayısı her geçen gün artıyor. Bu nedenle bu sayımızda motosiklet sektörünün duayeni diyebileceğimiz Anes Motor’un kapısını çaldık. Merak edilenleri ve olması gerekenleri konuştuk.

Günümüzün en büyük sıkıntılarından biri hiç şüphesiz ‘trafik’. Özellikle İstanbul’da biryerden bir yere gitmek, vaktinde ulaşabilmek nerdeyse imkânsız oldu. Bu yüzdenfarklı çözümler üretmek zorunda kalıyoruz. İşte tam da bu noktada ‘motosiklet’cazip bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. ANES Motor’dan aldığımız bilgiye göre de son yıllarda, bahsettiğimiz nedenden dolayı doktorlar arasındamotosiklet kullanımı fark edilir derede artmış. Tabii motosiklet kullanmanınbelli başlı ritüelleri var. Bu konuda bizleri aydınlatması için ANES Motor Reklam Pazarlama Bölümü’nden Buse Cankur ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

buse-cankur-anes-motor
ANES Motor’dan bahseder misiniz?

2008 yılında İstanbul’da kurulmuş olan ANES Motor, Motosiklet sektöründe 35 yıllıkbir tecrübe ile hizmet veriyor. Kuruluşundan itibaren sahip olduğu değerler,yaptığı yatırımlar, yenilikçi bakış açısı ve çalışma prensipleri ile sektöreöncü olan ANES Motor, rakipleri tarafından her zaman yakından takip edilmiştir.ANES Motor motosiklet satışı dışında, motosiklet aksesuarları sektöründe dünyamarkalarının Türkiye distribütörlüğünü yapmaktadır. Türkiye motosikletpiyasasının en köklü ve en güvenilir işletmelerinden biri olan şirketimizin enbüyük politikası müşteri memnuniyeti odaklı olmasıdır.

anes-motor-01
Ürün gamınızdan da bahsedebilir misiniz?

Honda Türkiye A.Ş’nin ödüllü yetkili bayisi olması dışında motosiklet sektöründedünya çapında isim yapmış olan 16 farklı aksesuar markasının da Türkiye’dekitemsilciliğini yürütmekteyiz.

Sizce ANES Motor 35 yıldır sektörde var olmayı neye borçlu?

Bulunduğumuzsektörde güven unsuru çok büyük önem taşıyor. Güven ve güvenlik işte bu yüzdenasla taviz vermeyeceğimiz bir unsur. Çünkü müşterilerimiz bize motorunu emanetederken canını da emanet ediyor. Bunun için öncelikle müşterimizin derdinidikkatlice dinler, en mantıklı seçenekleri bulur, fikir verir, yönlendirir vebilgi paylaşırız.

anes-motor-02
Sağlıklı motosiklet sürüşü nasıl olmalı?

Motosiklet sürüşü bir spordur. Tüm bedenle kullanılarak yapılan bir spor. Bu sebeplemotosiklet sürüşünde bedenen ve zihnen aktif olmak, sadece trafiği değil, yolve hava durumunu da izleyerek değerlendirmek, sürüşünüzü buna göre ayarlayarakbelli stratejileri uygulamak zorundasınız.

Motora kış günü binmeyen sürücü farkında olmadan reflekslerin zayıfladığınıbilmelidir. Kışın motor kullanmaya ara veren herkes eski rutin sürüş stilineyavaş yavaş tekrar kavuşur. Bunun için ilk başta kısa geziler yapmak endoğrusudur. İlk olarak hem kendimizi hem motorumuzu test etmeliyiz.

Koruma ekipmanlarımızı asla ihmal etmemeli, kaskımızı, korumalı kıyafetlerimizigiymeyi unutmamalı, motorumuzu nasıl sürüşe hazırlıyorsak kendimizi de sürüşehazırlamalıyız.

Son zamanlarda ana haber bültenlerinde motosiklet kazası haberlerine sıkçarastlıyoruz. Bu da Motosiklet kazası daha çok mu oluyor?” sorusunu sormamızaneden oluyor.

Motosiklet kaza oranının araç kaza oranına göre daha az olduğunu söyleyebilirim. Ekipmanların doğru kullanılmasıyla motor kazaları daha hafif atlatılıyor.

Motosiklet kullanıcılarının meslek grubuna baktığınızda son dönemde dikkatinizi çekendeğişimler var mı?

Motosikletkullanımı doktorlar arasında her geçen gün artmakta. Her yıl Şubat ayının sonhaftasında düzenlenen motosiklet fuarına çok sayıda doktor müşterimiz dekatılıyor.

Sizce neden?

Doktorlar için zaman büyük bir önem taşır. Stresli ve sorumluluk yüklü yaşamlarınamotosikletleri ile mutluluk, özgürlük ve eğlence katıyorlar. Zaten stresli olanyaşamlarına bir de işe yetişmek adına stres katmamak için motosikleti tercihediyorlar.

Motosiklet kulüpleri ile ortak çalışmalarınız oluyor mu?

ANES Motor olarak birçok geziye ve etkinliğe katıldık. Ancak ilk defa geçen seneCunda Adası’nda gerçekleşen Balıkesir Festivali’ne ana sponsor olduk. Biz ANESMotor olarak bu etkinliğe Özgür Ruhların Rekoru adını verdik. ANES Motor7.Uluslararası Balıkesir Motosiklet Festivali yeni dostluklar ve rekorlarla dolu,keyifli bir anı olarak hafızalara kazındı.

Peki, nasıl geçti?

Özgürlüğün peşinden gidenlerin dostluk, birlik-beraberlik mesajı verdiği festival, renkligörüntülere sahne olurken ANES Motor olarak bu festivale ev sahipliği yaptık. Binlerce motosiklet tutkununun buluşma noktası Cunda Adası Doğa Hotel Tesisleri’ydi.Heyecanımız günler öncesinden başladı. Çünkü Cunda Adası yeni keşiflerinpeşinden giden motosiklet kullanıcıları için keyifli bir bölge.

Duyulmaya başlayan motosiklet sesleri kulağa ‘özgürlüğün notaları’ gibi geliyordu. Seslergiderek yükseldi. Renkler arttı. Sadece yurtiçi değil, sınırlar aşarak Almanya,Yunanistan ve Rusya gibi birçok ülkeden gelen motosikletler Cunda sokaklarındasüzülüyorlardı. Mesaj ortaktı: “Birlik, beraberlik ve dostluk…”

Bu organizasyona ‘sadece eğlence için’ demek doğru olmaz sanırım. 

Tabiiki hayır. Bu özel festivali dünyaya duyuracak ve tarihe bir not düşürtecek biretkinliğe imza atıldı. Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilmek için dünyadakibir motosiklet festivalinde en kalabalık motosiklet korteji denemesi deyapıldı. Katılım büyüleyiciydi. Tam bin 500 motosiklet tutkunu kontağa rekoriçin bastı.

Biz ANES Motor ailesi olarak, ilk kez bir motosiklet festivalinde ana sponsor olarak yeraldık. Bu muhteşem organizasyonda kelimelerle ifade edemeyeceğim güzelliktedakikalar geçirdik ve rekoru kırarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdik.

Motosiklet tutkunlarına nasıl bir yeni yıl mesajı vermek istersiniz?

ANES Motor olarak 2017’nin güvenli, kazasız ve keyifli sürüşlerle dolu bir yılolmasını dileriz. Yolunuz Açık olsun…

Size nasıl ulaşabilirler?

Mağazalarımızagelebilirler, mağazamıza gelmek için zamanı olmayan, diğer şehirlerde yaşayanmüşterilerimiz www.ANESmotorshop.com online satış mağazamızdan ürünlerimizinfotoğraflarına, stok ve fiyat bilgisine kolaylıkla ulaşabilir, motosiklet satış,yedek parça departmanlarımıza 444 4 859 numaramızdan bilgi alabilirler.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR:

Yanlış: Yarış lastikleri yolda daha hızlı gitmemi sağlar.

Doğru: Yarış lastikleri, yol lastiklerinden oldukça farklıdır. Yüksek sıcaklıklardatutunma sağlamaları için tasarlanan yarış lastikleri ile yolda gereklisıcaklığa erişmeniz zordur. Bu sebeple ilk kavşakta kayıp düşmeniz muhtemeldir.

Yanlış: Bana bir şey olmaz.

Doğru: Yıllarca düşmeden veya kaza yapmadan motosiklet sürmüş olmanız, başınıza birşey gelmeyeceği anlamına gelmez. Her zaman beklenmeyen tehlikeler içinhazırlıklı olmalısınız.

OLMAZSA OLMAZIMIZ:  KORUMA EKİPMANI

Motosikletli yaşama başlamak için ilk adım olarak iyi bir eğitmenden, kapalı parkurdabaşlangıç motosiklet eğitimi almak gerekiyor. A2 ehliyetinizi aldıysanız,eğitimden sonra ilk motosikletimizi aldıktan sonra en önemli ve başlangıçta ençok hata yapılan konu ekipman seçimidir. Kalitesiz ekipman bir kez daha aynıekipmanı almanıza sebep olur ya da güvenlik sebebiyle sizi sıkıntıya sokabilir.

Unutmamak gerekir ki: ‘Eksik veya kalitesiz ekipmanın sonucu ya sağlığınızdan yacebinizden çıkar…’

Gelelimolmazsa olmazımız: Koruma ekipmanlarımıza;

KASK:Her ülkede kask takmak yasal zorunluluktur.

Oluşabilecekkazalardan özellikle kafa travmalarından korunmak için mutlaka kask takmamızgerekir. Beynimiz jöle kıvamında bir organdır. Koruyucu bir zar içerisindekafatasımızda yüzer halde bulunur. Bu nedenle kafanız bir şeye çarparakdurursa, beyin hareketine devam edecek ve kafatasınızın iç tarafına çarparakçalkalanacaktır. Çarpmanın şiddetine göre beyninizin hasar alma ihtimaliyüksektir. Bu hasar, kanama ve iltihaplanma sonucunu doğurabilir. Bu durumdabeyin, kafatasınız içerisinde şişer. Yeterli yer olmadığından, göz yuvalarınızave aşağı doğru basınç uygular. Bu başka organların da zarar görmesi anlamınagelir. Böyle bir durumu istemeyiz değil mi?

Enönemli madde: Kaskımız güvenlik sertifikalı bir kask olacak.

Kaskıiki elinizle tutarak, kafanızı içinde döndürmeye çalışın. Kafanız sağa soladönmemelidir.

Yine aynı şekilde kafanızdan bağlıykençıkartmaya çalışın. Eğer çıkıyorsa bırakın o kaskı.

Herşey normal görünüyor ve kaskın kafanıza uygun olduğuna karar verdiyseniz, çenekısmına elinizle hafifçe bastırın. Çenenize değmemelidir. Aynı şekilde vizör deburnunuza değmemeli. Çünkü motosiklet üzerindeyken rüzgâr aynı şekilde kaskasuratınıza doğru basınç uygulayacak, bunu unutmayın.

İçi (astarı);sökülüp tekrar monte edilebilen ve tabii temizlenebilen bir kask olmalı.

Kullanımamacınız da kask seçiminde önemli bir faktördür. Eğer hız motosikletikullanıyorsanız kesinlikle Full Face veya Modüler (Tam kapalı veya çenesi açılabilen)kask almalısınız. Bu tip motosikletlerde çenesi açık kasklar güvenli değildir.

KORUMALICEKET-BELLİK: Kasktan sonra omuru koruduğu için mutlaka alınması gereken enönemli korumalardan biri. Kullanırken mutlaka ceketin kendi sırt koruması daceketin üzerinde olmalı.

ELDİVEN:Yazlık ve kışlık ayrı olmalı

MOTORBOTU- ÇİZME: Mutlaka alınmalı, bilinmeli ki dizleri sakatlayınca geri dönüşüyok. Ayrıca bu malzemeleri bir kere alır yıllarca kullanırsınız.

PANTALONVE DİZLİK: Pantolon kullanmıyorsak dizlik, dizlik kullanmıyorsak mutlakakorumalı pantolon kullanılmalı.

YAĞMURLUK:Motosikleti ıslanmaz yağmurluk ıslanır. Alt üst iki parça olacak veya tulumşekilde tek parça olabilir. İki parça olursa giymesi çıkarması daha kolayolabilir.

BALAKLAVAVE BUFF: Kask takarken balaklava mutlaka takılmalı. Çünkü yaz sonunda kaskiçinde oluşan ter sonucunda kaskın içinde koku oluşur.

MOTOSİKLETTEARTÇI İÇİN KORUMA EKİPMANI VE GÜVENLİK ÖNLEMİ

Hepimizmotorumuzla zaman zaman artçı taşıyoruz. Motosikletimize birisini ilk defayolcu olarak aldığımızda ona gerekli bilgileri vermek zorundayız. Bu bilgilerinilk sırasında kendi üstümüzdeki gibi koruma ekipmanının tam olması gerektiği…

Motosikleteartçıdan önce sizin hazır olmanız gerekir, unutulmamalı ki onun canı sizeemanet!

Hareketetmeden önce artçıdan onay almalı, o hazır olduğunu belirtmeden hareket etmemeliyiz.Motosikletin virajları yatarak alan bir araç olduğunu iyice anlatmalıyız.Merkez kaç kuvveti sayesinde, motorun yatıkken düşmediğini ama bunun korunmasıgereken hassas bir denge olduğunu izah etmeliyiz.

Pekçok artçı içgüdüsel olarak viraj alımı sırasında ters tarafa yatarak motorudengelemeye çalışır. Böyle bir hareketin motosikletin düşmesiyle ve kazayapmanızla sonuçlanacağını bilmesi gerekir. Bu hayati kuraldır. Artçının, asla ama asla iki elini birden bırakmamasıgerekir. İster ışıklarda dururken ister düşük hızda seyrederken. Bunun herartçıya sıkı sıkı tembih edilmesi gerekir. Bir motosiklet kullanıcısı, gerekligördüğünde bir tehlikeden kaçmak için aniden hızlanmak zorunda kalabilir. Böyleani bir durumda artçının hazırlıklı olması mümkün olmadığından her daim en azbir eliyle sürücüye tutunması şarttır. Tek veya iki elle arkaya tutunmak da işeyaramaz. Bunun sonucunda bilinmelidir ki motosiklet üzerinde kalması düşükihtimaldir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu