Orhan Taşova

Mevlana

Merhaba,
30 Eylül 1207 tarihinde doğmuştu. Tam 807 yıl önce.. Mevlana Celaleddin Rumi’den söz ediyorum. Geçtiğimiz ayın son günü Mevlana’nın doğum günüydü. Bu ayın ilk haftasında da Kurban Bayramı’nı kutluyoruz. Sevgi, birlik, beraberlik, yardımlaşma ve kardeşlik değerleri insanoğlunun ebedi değerleridir. İşte bu değerleri seslendirmişti Mevlana. Dünyaya bambaşka bir bakışla bakabilmemizi sağlamıştı. Şiirlerle dile getirmişti kalbinin duyduğu hakikatleri. İşte insanın ebedi değerlerini anlatan o güzel şiirlerinden biri:

”Beri gel, daha beri, daha beri
Bu yol vuruculuk nereye dek böyle?
Bu hır gür, bu savaş nereye dek?
Sen bensin işte, ben senim işte

Ne diye bu direnme böyle, ne diye?
Ne diye aydınlıktan kaçar aydınlık, ne diye?
Hepimiz bir tek olgun kişiyiz, bir tek
Ne diye böyle şaşı olmuşuz, ne diye?

Zengin yoksulu hor görür, ne diye?
Sağ soluna yan bakar, ne diye?
İkisi de senin elin, ikisi de
Peki, kutlu ne, kutsuz ne?

Hepimiz bir tek inciyiz, bir tek
Başımız da tek, aklımız da tek
Ne diye iki görür olup kalmışız
İki büklüm gökkubbenin altında, ne diye?”

Evet, dünya hızla değişiyor. O kadar hızlı bir değişim yaşıyoruz ki, insanoğlu yaşamın hızına yetişmekte zorlanıyor. Ancak yaşam değişirken, teknoloji değişirken, kentler değişirken insanoğlunun hakikati değişmiyor, ebedi değerleri değişmiyor.

Yüce dinimiz, belirli zaman dilimlerini o ebedi değerleri hatırlamamız, unutmamamız için özel zaman dilimleri olarak işaretlemiş, bayram olarak isimlendirmiştir. Böylece insanoğlunun yaşamına getirdiği rahmet, sevgi, paylaşım değerlerinin her zaman canlılığını korumasını hedeflemiştir. İnsanoğlunun, sadece akıldan değil, aynı zamanda gönülden ibaret olduğunu bu özel zaman dilimlerinde hatırlamamızı istemiştir.

Kurban Bayramı, yüce dinimizin bizlere ebedi değerlerimizi hatırlamamız için bahşetmiş olduğu kutlu zaman dilimlerinden biri. Kurban Bayramı, yüce Rabbimiz’in nimetlerini farketmeyi, bu farkındalıkla O’na şükretmeyi öğreten bir zaman dilimi. Bu zaman dilimi, toplumun bütün kesimlerinin birlik, beraberlik, yardımlaşma, kardeşlik, sevgi ve saygı duyguları içinde birbirini kucaklayacağı, elele vereceği bir kutlu zaman dilimi.

Ancak bu kutlu zaman dilimini anlayabilmek için Mevlana’nın sunduğu ‘teklik’ duygusunu iyi anlamamız gerekiyor.

Hepimiz insanız. Hepimiz bir tek olgun kişiyiz. Hepimiz bir tek inciyiz..

Bu duygular içerisinde bayramınızı kutluyor, güzel günler diliyorum.

Sağlıcakla kalın.
Orhan TAŞOVA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu