Röportaj

Gönüllülüğe gönül verdim, tüm yaşamım değişti

inal-aydinoglu-kapak
Özellikle son zamanlarda ruhumuzun tedaviye kalbimizin de sevgiye ihtiyacı var. Bize bukonuda rehberlik edebilecek bir isimle; “Gönüllülüğe gönül verdim, tüm yaşamım değişti” diyen, 38 yılını gönüllü çalışmalara adamış İnal Aydınoğlu ile konuştuk.

2017 yılına umutla girmeyi çok istedik. Ülke olarak çok zor bir imtihandan geçiyoruz. Bu zor zamanlarda en büyük ihtiyaç; güzel gönüller, iyilik dolukalpler… Sevginin tükendiği yerde umutlar da tükenir. Umutlar tükenirsegeleceğimiz de tükenir. Daha iyi bir hayat için gönüllü olmaya ne dersiniz? Nasıl mı? Gönüllülük Eğitmeni ve yazar İnal Aydınoğlu ile Gönüllüler Korosu vemüzikle tedavi üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

inal-aydinogluGönüllüler korosu ne zaman ve nasıl oluşturuldu?

1978 yılından beri iyi bir gönüllü olmaya, sevgimi, saygımı, ilgimi seferber ederek gönüllü liderliği yapmaya çalışıyorum. Gönüllülüğe gönül verdim. Bu sayede tümyaşamım değişti; güzelleşti, sevinç, coşku, huzur doldu, bereketim arttı. 38yılımı gönüllü çalışmalarına ayırdım. Hayatımın yarısını kapsayan buçalışmalar, son 3 yıldan beri ise hayatımın yüzde 90’ını kapsıyor. Bu dönemiçinde 10 bini aşkın gönüllüye eğitim verdim. Kadıköy’ün 14 mahallesindegönüllü merkezleri kurulmasına, bu merkezlerde yüzlerce kişisel ve meslekigelişim kurslarının açılmasına, Kadıköy’le ilgili binlerce gönüllü projesiningelişmesine önderlik ettim. Din, dil, ırk, cinsiyet, yaş ayrımı gözetmeksin tümkesimi birleştiren müziğe de kayıtsız kalmamız mümkün değildi ve 16 yıl önceilk gönüllüler korosunun kurulmasına öncülük ettim. Müziğin birleştiricigücünün etkisiyle Kadıköy’deki gönüllüler korosunun sayısı her geçen yıl dahada arttı ve şu anda Kadıköy’de tam 121 farklı gönüllüler korosu bulunuyor.Koroları oluşturan gönüllülerimizin yaşları 45 ila 75 ve hatta 80’e kadardeğişebiliyor. Emeklilik sonrasında evlerine kapanmak istemeyen, hemkendilerinin hem de diğer insanların hayatına renk katmak isteyengönüllülerimiz korolara dâhil olarak huzurevlerinde, hastanelerde, mahalleevlerinde ulaşabilecekleri kadar çok kişinin hayatlarına dokunmayaçalışıyorlar. Her koronun başında şefleri bulunuyor ve düzenli çalışmalarlakoro üyeleri konserler vermeye, hem kendilerine hem dinleyicilerine moral aşılamayave onlara manevi olarak destek vermeye hazır hale geliyorlar.

Müzikle tedavi uygulaması nasıl yapılıyor?

Bu zamana kadar direk “tedavi uygulaması” olarak değil de müziğin onkoloji hastalarının tedavi süreci üzerindeki olumlu etkisi üzerine bilimsel araştırmalar yapılmış ve hastaların duygu durumlarında kemoterapi sırasında bir iyileşme görülmüştür. Onkoloji hastalarının tedavisindeki en büyük destekçilerden biri olan müzik içerisindeolmazsa olmaz su sesidir. Su sesinin rahatlatıcı etkisi dolayısıyla eskişifahanelerde su sesinden yararlanılmıştır. Önceki zamanlarda su sesi dahaçok ruhsal hastalıklarda kullanılmış olsa da yapılan çalışmalar nörolojik,onkolojik vakalarda da su sesinin tedavi sürecinde olumlu etkileri olduğunuortaya çıkarmıştır. Okmeydanı Eğitim veAraştırma Hastanesi’nde iki ayda 200 hasta üzerinde ve doğaçlama(emprovize) olarak pentatonik müzik icra edilmiştir. Su sesieşliğinde ud, ney, bendir ve ağız kopuzu gibi kadim gelenekten gelenklasik sazlar ile haftada bir gün yirmişer dakika süre ile üçseans müzik terapi uygulanmıştır.

inal-aydinoglu-01
Müzik terapisi kanser hastalarının iyileşme sürecinde nasıl bir etki sağladı? Uygulama nasıl yapılıyor?

Müzikle tedavi,kanser hastalarına da daha rahat bir tedavi süreciyaşatmaktadır. Müziğin damarları genişletme üzerindeki etkisiile hasta psikolojik olarak rahatlamakta, tedavi daha etkin bir halegelmektedir. Hastalar bir süreliğine de olsa müzik sayesinde hastalığınıunutmaktadır. Öyle ki on saat kemoterapi görüp hiç uyuyamayan hastalarınmüzik eşliğinde tedavi sırasında uyudukları, hasta yakınları, sağlıkçalışanları ve hekimler tarafından gözlemlenmiştir. Kemoterapi tedavisonrasında duygu durum anket çalışması yapılmış, hem gözlemler hem de anketsonuçları hastaların müzikle tedavi sırasında kusmadıkları,uyuyabildikleri ve hatta icra edilen müziğe tempo tutup eşlikettikleri gözlemlenmiştir. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkolojiservisinde 2016 yılı Mart ayında destekleyici müzik tedavisini uygulamayabaşladık. “Gönüllüler Korosu” hastaların tedavisine destek olmak adına buradamüziklerini icra etmektedir.

inal-aydinoglu-02
Müzikle tedavi uygulaması yaygınlaştırılacak mı?

Gönüllüler korosunu kurmaya karar verdiğimde, müziğin birleştirici veruhu iyileştirici etkisiyle çok anlamlı çalışmalar yapacağımıza emindim. 121’eulaşan sayımızla, her geçen gün genişleyen etki alanımızla yaptığımızçalışmalarla daha da onur duyuyoruz. Okmeydanı Eğitim ve AraştırmaHastanesi’nde başlatmış olduğumuz bu anlamlı çalışmayı, bundan sonrakisüreçlerde de düzenli olarak devam ettireceğiz. Destekleyici müzik tedavisisırasında yapılan araştırmaların sonuçları farklı hastaneleri de bu uygulamayıtedavi yöntemlerine katma konusunda destekleyeceğine eminiz. Bu doğrultuda ise121 gönüllü koromuzla hastanelerin sonuna kadar destekçisiyiz. Gönüllülükbize sevginin dilden çıkıp hizmete dönüşmesini öğretir. Dilde kalan sevgigerçek hedefine ulaşamamış demektir. Sahip olduğumuz her şeyle başka insanlarahizmet sorumluluğumuz vardır, yapılanlar ancak hiçbir karşılık beklemedenyapılırsa gönüllülük olur. Toplumu birleştirici güç olan gönüllülüğüne kadar çok insana kazandırırsak, o kadar güçlü ve parçalanmaz oluruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu