Yü-Ce Tıbbi, yara bakım ürünleri ile yelpazesini genişletmeyi planlıyor

yuce-tibbi20 bin metrekare kapalı alana sahip gazlı bez üretim tesisini Şanlıurfa’ya kuran Cengiz Balçık, dünyaya tıbbi sarf malzeme pazarlıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yatırım yapıp, katma değer ve istihdam sağlamayı amaç edinen, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 yıl önce gazlı bez üretim katlama-paketleme tesisi kuran Yü-Ce Tıbbi Gereçler İthalat İhracat Mümessillik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ortaklarından ve Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Balçık, üretim ve çalışmaları hakkında sorularımızı cevaplandırdı:

Sektöre ne zaman girdiniz. Yü-Ce Tıbbi firması ne zaman kuruldu biraz bahseder misiniz?
1981 yılında çalışmaya başladığı sağlık sektöründe ithalat ve pazarlama firmasında Cerrahi, Kadın Doğum ve Tüp bebek laboratuar dallarında tecrübe kazanan abim Yümnü Balçık ile birlikte 1994 yılında Yü-Ce Tıbbi Gereçler İthalat İhracat Mümessillik San. ve Tic. Ltd. Şirketini kurduk. 1996 yılına kadar yalnızca ithalat ve satış alanlarında faaliyet gösteren firmamız kazandığı tecrübelerini üretim alanına da taşıyarak 1997 yılında kendi fabrikamızı kurduk. Kurduğumuz bu ilk fabrikayı büyük bir gruba devrettik. 2007 yılında Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde 25 bin metrekarelik bir alan içerisinde 20 bin metrekare kapalı alanda üretim yapmaya başladık. 2008 yılı sonunda pamuk temizleme ve hidrofil pamuk ünitelerini de devreye sokan firmamız kendi üretimi için kullanımını karşılayacak kadar pamuk ipliği ürettiği gibi ayrıca hidrofil pamuk üretim hatlarını da devreye sokarak tam entegre olmuştur. Merkezimiz ise İstanbul’dadır.

Hangi ürünlerin üretimini yapmaktasınız?
Türkiye’de ve yurt dışında isim yapmış bazı firmalarla marka anlaşması yapan firmamız 170 çalışanı ve modern tesisi ile hidrofil pamuk, rulo pamuk, pamuklu kulak çubuğu, sargı bezi, gazlı bez, spanç, pamuklu ped, göz pedi, diş pamuğu, sterilizasyon rulosu başta olmak üzere 40’a yakın ürünün imalatını yapmaktadır. Özellikle marka anlaşması yaptığımız firmalar bu ürünleri eczane kanalında pazarlamaktadırlar. Yani her eczanede Yü-Ce Tıbbi firmasının ürettiği bir ürünü bulmak mümkün. Üç vardiya ile 24 saat üretim kapasitesine sahibiz.

Üretim ve ihracattan bahseder misiniz?
Fabrikamızda aylık üretim toplam 300 tonu buluyor. Kısa sürede Türkiye’nin yıllık gazlı bez ihtiyacının yüzde 40’ını karşılamaya başladık. Fabrikamızda dünyanın sayılı markalarına üretim de yapmaktayız. Üretimimizin büyük kısmını devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerine ihale usulü ile satıyoruz. Yüzde 20’lik bölümünü ise özel hastanelere ve eczanelere satmaktayız. Avrupa Birliği (AB) tarafından da akredite edilen firmamız dünyanın her yerine ihracat yapacak kalitede üretim gerçekleştiriyor. Hedef pazarlarımız Ortadoğu ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’dir.

Yeni ürünleriniz olacak mı?

Yü-Ce Tıbbi olarak daha inovatif ürünler üretmeyi düşünüyoruz. Yara bakım ürünlerine girmeyi, Gümüşlü ve Silikonlu yara bakım ürünü üretmeyi düşünüyoruz. Bunun için altyapı projemiz var. Bir SAN-TEZ projemiz var. TÜBİTAK ile ortak projemiz var. Bunları Yeni Teşvik Yasası ile hayata geçireceğiz İnşallah.

Fıstık kabuklarını yakıt olarak kullanıp enerji üretiyorsunuz. Ve bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlıyorsunuz. Bunu biraz anlatır mısınız?

Kalkınmada öncelikli bir yörede, bölge halkına sağladığımız istihdam haricinde Ar-Ge yaparak fıstık kabuğundan külsüz, dumansız enerji elde ettik. Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan finansman desteği sağlayarak Ar-Ge projesiyle fıstık kabuklarından enerji üretip ekonomiye 7 milyon liralık katma değer sağlıyoruz. Kendi mühendislerimiz Şanlıurfa ve bölgesinden çıkan fıstık kabuğunu yakarak enerjiye dönüştüren özel bir kazan üretti. Böylece sıfır kül oranı ve sıfır karbon salınımı sağlayan bir alternatif enerji elde ettik. Bölgedeki binlerce ton fıstık kabuğu çöp olmaktan kurtuldu, üreticiye de ek bir gelir sağlandı. Fıstık kabuğu için üreticiye ayda 50 bin lira ödüyoruz. Daha uygun fiyatlara temiz enerji elde ediyoruz. Kazan zeytin çekirdeklerini de yakabiliyor.

Kalite çalışmalarınız ile ilgili neler söylersiniz?
Fabrikamızın GMP ve AB normlarına uygunluğu sağlanmış ve AB’nin 2195 sayılı kuruluşu tarafından akredite edilmiştir. Firmamız 4713 nolu kanunla gelen AB mevzuat ve direktiflerinin gereklerini yerine getirerek AB’nin 2195 no ile akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu tarafından denetimlerden başarıyla geçmiş ve EN-14079 uygunluk ISO 9001-2008 Kalite Yönetim Sistemi, EN ISO 13485:2003 Tıbbi Cihazlar için Kalite Yönetim Sistemi ve CE 2195 belgelerini almıştır ve belgeleri aldıktan sonra yapılan rutin kontrollerden de başarıyla geçmektedir.

Yeni teşvik yasası neler getirecek?
Yeni teşvik yasasının netleşmesi ile yeni yatırımları gündeme alabiliriz. En avantajlı bölgede üretim yapmanın faydalarını yaşayarak gördük, iş alanımızı genişletmek istiyoruz. 6. bölge kapsamına giriyoruz. Avantajlardan yararlanmak istiyoruz. Vergi, SGK prim ödemesi gibi avantajlar var. Elektrik avantajımız zaten var. Devletin bu konuda büyük desteği var.
Gazlı beze ve enjektörü örneğin teşvik verilmemesi lazım. Çünkü arz fazlası var. Yatırımlar atıl durumda kalacak. Yeni ürüne teşvik verilmeli.

Yerli malı kullanımı zorunlu olmalı mı sizce?
Başbakanlık genelgesine rağmen, yüzde 15 yerli malı avantajı yeterli oranda kullanılmıyor. Belli yüzdedeki yerli malı kullanımı zorunluluk haline getirilmelidir. Aksi takdirde Çin ve Uzakdoğu menşeli ürünlerle yerli üreticinin baş etmesi mümkün değildir.
Teknoloji üretmemiz şart. Bunun için altyapıyı oluşturmamız lazım. Orta ölçekli teknoloji ürünlerle bir yere geleceğimizi düşünüyorum.

Fabrikanız Şanlıurfa’da. Memnun musunuz Urfa’dan?
Urfa’dan çok memnunuz, halkı misafirperver. Kamu görevlileri son derece bizlere yardımcı. Burada lojistik büyük problem. Bazı altyapı problemleri var. Urfa’da işsizlik sorunu olduğunu düşünmüyorum. İŞKUR ile çalışıyoruz. Fabrikamızda dokumacı yetiştiriyoruz. Amacımız, bu bölgenin insanı olmamız sebebiyle bu bölgeye yatırımlar yapıp işsizlikle ilgili, standartların yükselmesiyle ilgili katkımızın olması. Hammaddemiz yüzde 100 pamuk, bölgenin pamuğunu kullanıyoruz. Teleften pamuk üretiyoruz. Geri dönüşüm tesisimiz var. Bu konuda Türkiye’de bir ilk olduğumuzu düşünüyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu