Yetkilendirilmemiş hiçbir yerde tıbbi malzeme satılamayacak

masssiad-ito-sektor
Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği Semineri, İTO Meclis Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleşti.

Tıbbi cihaz sektörü için 15 Mayıs’tan itibaren yeni bir dönem başladı. Bundan sonra yetkilendirilmemiş hiçbir yerde tıbbi malzeme satılamayacak. Mesleği iş edinen kişiler sektörde yer alabilecek. Tıbbi Cihaz Satış Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği 15 Mayıs’ta yürürlüğe girmişti. Bu yönetmelikle piyasaya arz edilen tıbbi cihazların satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin usul ve esasları düzenlenecek. Sektörü bekleyen bu değişim, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen Tıbbi Cihaz Satış Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği Semineri’nde tartışıldı. Oturum başkanlığını İTO Meclis Üyesi ve MASSİAD Disiplin Kurulu Başkanı Kazım Eryaşar’ın yaptığı seminere; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Ali Sait Septioğlu, Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Kemal Yaz ve Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin Demir konuşmacı olarak katıldı. Oturum Başkanı Kazım Eryaşar, Kurum ile STK’ların sektör paydaşlarının da görüşleri alınarak uzun zamandır Yönetmelik üzerinde ortak çalışıldığını ve bu yönetmelik ile artık sektörün bir tanımı olacağını, seminerin amacının Kurum-STK ve paydaşların görüşleri ile uygulamada olabilecek sıkıntıları belirleyip çıkacak kılavuzlarda bunlara açıklık getirmek olduğunu söyleyerek, bundan sonrada talepler doğrultusunda bu bilgilendirme toplantılarına devam edileceğini belirterek tüm katılımcılara teşekkürlerini iletip konuşmacılara sözü bıraktı.

“Herkes mesleğe sahip çıkmalı”
Seminerde bir konuşma yapan TÜMDEF Başkanı Kemal Yaz, 15 Mayıs’ın sektör için bir milat olduğunu söyledi. Yaz, bu sürecin sadece günü birlik iş yapan, kurumsallaşmayı ve kaliteyi önemsemeyen firmalar için sorun olacağını belirterek, “Her meslekte çürük elmalar var ve bizler de bu ağırlıklarımızdan kurtulmak zorundayız. Çünkü bunlar sektörde düzgün çalışan firmalarımıza zarar veriyor” diye konuştu. Yaz; Yönetmeliğin amacının sektörde birlik sağlamak, bu güne kadar yaşanan sıkıntıların önüne geçmek olduğunu, 2003 yılından beri sektörün bir çok mağduriyet yaşandığını, bu Yönetmeliğin sektör için bir ilk olduğunu, Ankara ve İzmir’den sonra 3.sü yapılan bu toplantı sonunda herkesin kafasındaki sorulara cevap bularak çıkacağını artık sektörün bir tanımı olacağını, herkesin mesleğine sahip çıkması gerektiğini dile getirdi. Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir ise, “Yoldan geçerken ‘Bir de şu medikalciliği de deneyim’ deme dönemi bitti. 15 Mayıs’tan sonra yeni bir dönem başladı. Bu mesleği iş edinen kişilerle birlikte olacağız” dedi. Sektördeki değişikliklerden dolayı panik yapacak bir durum olmadığını vurgulayan Demir, son gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Sahanın algısını, öngörülmeyen eksiklerin neler olduğunu tespit edip kılavuzu ona göre yayımlayacağız. Böylece net olmayan birçok konu da kılavuzda netleşecek. Eğitim konusunda da minimum rakamlarla, mümkünse yerinden ve uzaktan olmak üzere bu dönemi geçireceğiz.” Sağlık endüstrisindeki iki önemli konuya dikkat çeken Metin Demir, şöyle konuştu: “Birincisi var olan meslektaşlarımızın hak kaybı olup olmayacağı, ikincisi de sektöre yeni girenlerin durumu. Mevcut şirketlerin durumu aynen devam ediyor. İşverenler, çalışanlar ve mesul müdürler açısından hak kaybı yok. Sektöre 15 Mayıs sonrası yeni girecek olanların ise mesul müdür olabilmesi için 4 yıllık lisans mezunu olması yeterli. Sağlıkla ilgili bir okuldan mezun olması şartı yok.”

Eczacılar ile eş zamanlı başlayacak
Bundan sonra yetkilendirilmemiş hiçbir yerde tıbbi malzeme satılamayacağının da altını çizen Demir, yaşanacak değişimi şöyle özetledi: “Bugüne kadar tıbbi malzemenin satıldığı birçok alan vardı. Gross marketlerden tutun, tekno marketlere ve internet üzerinden akla gelen her yerde tıbbi malzeme satılabiliyordu. Eczaneler ve medikal sektör bu işi yaparsa bizim için çok iyi olacak. İyileştirici tıbbi cihaz satan ve hastanelere malzeme veren firmalar, 12 ila 24 ayda paralarını zor alıyor, hatta alamıyorlar. Bu konuda görüşmelerimizi yaptık. Artık hastaneye malzemeyi vereceğiz ama parasını SGK’dan alacağız.” SEİS Başkanı Demir; Yönetmelik için panik yapılmaması gerektiğini, kılavuzlar yayınlanana kadar sektörün Yönetmeliği nasıl algıladığını ve eksikleri belirlemek için bu toplantıların yapıldığını, mevcut şirketlerin konumlarını koruyacağını, Yönetmelikle bu mesleği iş edinen kişilerle birlikte yol alınacağını dile getirdi. Demir, ayrıca Eczacıların SGK ile yaptığı anlaşmanın sektörü tedirgin etmemesi gerektiğini, uygulamanın henüz başlamadığını tıbbi cihaz firmalarının bu yönetmelik ile Medula sistemine gireceğini, hak kaybı olmaması için Eczacılar ile eş zamanlı başlayacağını sözlerine ekledi. TİTCK Başkan Yardımcısı Ali Sait Septioğlu da; Yönetmeliğin tıbbi cihaz sektörünün gelişiminde dönüm noktası olacağını, sektör-kurum ortak çalışması ile düzenleme yapıldığını hem kamuyu hem de özel sektörü koruyucu yönde olmasına dikkat edildiğini, yönetmelik ile 18 ay içinde gerekli işlemlerin tamamlanması durumunda mevcut merkezlere kolaylıklar sağlandığını, Yönetmelik uygulama kılavuzlarının bu toplantıların tamamlanmasından sonra sektörün görüşlerinin alınarak yayınlanmasını amaçladıklarını, eğitimler için çalışmaların devam ettiğini en az maliyetlerle yapılacağını, bu yönetmelikle herkesin kendi görüşüne göre davranmasının önüne geçilerek bir standart getirildiğini, bu düzenlemelerin sınırları çok zorlamamasına dikkat edildiğini dile getirdi. Septioğlu; Yönetmelik ile ilgili kurum web sitesinde sık sorulan sorular kısmı hazırlığı içinde olduklarını, herkesin kurum çağrı merkezini arayarak, mail ile veya spesifik konular ile ilgili kuruma yazı yazılarak sorularını sorulabileceğini belirterek, herkesin 18 aylık geçiş süresine dikkat ederek işlemleri tamamlaması gerektiğini ifade ederek, çalışmalar aşamasında STK’ların çok önemli olduğunu ve mutlaka STK’lar ile iletişim içinde olunması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı. Konuşmalardan sonra toplantı soru-cevap şeklinde devam etmiş olup, firmaların tereddütte kaldığı konularda Ali Sait Septioğlu açıklamalarda bulundu. Yönetmelik uygulamaları ile ilgili en kısa zamanda Kurum tarafından “Uygulama Kılavuzu” yayınlanacağı bildirildi.

6 bölüm 38 madde
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran ise, 15 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin 6 bölüm ve 38 maddeden oluştuğunu ifade etti. Oran, giriş ve gerekli izinlerle ilgili iki bölümün ardından yönetmelikte üçüncü bölümde satış merkezlerinin çalışma esasları, dördüncü bölümde de personel ve altyapı ile ilgili hükümlerin yer aldığını aktardı. Öztürk Oran, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin yer aldığı beşinci bölümün ardından

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu