Makale

Vajinal enfeksiyonlar

vajinal enfeksiyonlar
Vajina 8-10 cm uzunluğunda, içinde kıvrıntılı (tırtıklı) bir yapıya sahip bir kanaldan oluşan kadın genital organıdır.

Normalde vajinanın dört ayrı işlevi vardır: Cinsel ilişki işlevi. Normal doğumun gerçekleşmesindeki işlevi. İdrar kanalı olan üretrayı içermesi. Rahimden gelen adet kanının dışarıya boşalması.

Normalde üreme çağındaki her kadında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz nitelikte bir vaginal akıntı vardır. Normal olan bu vaginal sıvıya “fizyolojik vaginal akıntı” denmektedir. Kadınlık hormonlarının etkisi ile rahim ağzındaki servikal bezlerden ve vajen bölgesindeki bezlerden salgılanan bu sıvının faydalarından birisi de vagen kayganlığını sağlayarak cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlamaktır. Aynı zamanda fizyolojik vaginal akıntılar yürüme esnasında dudak kısımların birbirine sürtünmesiyle birlikte tahrişi önlemektedir.

Vajinal enfeksiyonlar nasıl oluşur?

Mikroplar, sabun, pudra gibi iritanlar tarafından oluşturulabilir. Candida isimli mantar kalın peynirimsi akıntı yapar. Trichomonas isimli tek hücreli mikroorganizma kötü kokulu akıntıya neden olur. Vajinada normalde de bulunan bakterilerin aşırı üremesi bakterial vajinozis veya nonspesific vajinit adı verilen tabloya neden olur. Kokmuş balık gibi pis kokulu akıntıyla birliktedir. Kötü hijyen ve bazı iritanlar gibi başka faktörlerde vajinite neden olabilir.

Mantar enfeksiyonları

Bayanlarda en sık görülen genital enfeksiyonlardandır. Özellikle yaz aylarında sıklıkla karşımıza çıkar. Çoğu zaman tedavisi kolay olmakla birlikte kimi hastalarda kronik mantar enfeksiyonu görülür. Bu durum gerçekten hastanın günlük yaşamını son derece olumsuz etkiler. Kronik mantar enfeksiyonlarında altta yatan başka bir nedenin varlığı gerekli testlerle araştırılmalıdır. Mantar enfeksiyonu ” nem ” i çok sever. Bu nedenle terlemenin çok olduğu yaz ayları mantar enfeksiyonunun pik yaptığı aylardır. Ortak kullanılan tuvaletler, banyo, saunalar, hijyen kurallarına riayet edilemeyen epilasyon merkezleri, deniz havuz sonrası değiştirilmeyen ıslak mayolar, tuvalet sonrası kurulama işleminin yapılmaması, herhangi bir nedenle antibiyotik kullanımı neden olabilir. Belirti olarak kaşıntı ön plandadır. Akıntı beyaz, çoğu zaman süt kesiği şeklinde pütür pütürdür, koyudur. Kimi zaman sıvı kıvamda olabilir. Akıntı ve kaşıntı nedeniyle dış bölgede kızarıklık ve şişme görülebilir. Eş tedavisi gerekebilir. En sık olarak mantar enfeksiyonu olarak “Kandida” karşımıza çıkar. Tedavisinde antifungaller kullanılır.

Trikomonas Enfeksiyonu

Vajina ve penisin kalıcı olmayan, hasar bırakmayan, tedavi edilebilir bir enfeksiyonudur. Trikomonas vajinalis adı verilen bir organizma etkendir. Cinsel yolla bulaşır. Bol köpüklü, kötü kokulu akıntı yapar. Kaşıntı vardır. Erkeklerin çoğunda şikayet olmaz. Penis ucunda irritasyon yapabilir. Akıntı örneği mikroskopta incelenerek organizma görülür. Sizden ve partnerinizden cinsel yolla geçen diğer hastalıklarla ilgili testler istenebilir. Metronidazol isimli ilaçla tedavi edilir. Gebeliğin ilk üç ayında kullanılmamalıdır. Partneriniz de tedavi edilmelidir. Prezervatif tek korunma yoludur.

Bakterial vaginosis (bakteriyel vajinoz) nedir?

Bakterial vaginosis veya diğer ismi ile bakteriyel vajinoz, “Gardnerella Vaginalis” isimli anaerob bir bakteri tarafından oluşan vajinal bir enfeksiyondur. (Anaerob bakteri “oksijensiz ortamlarda üreyen bakteri” anlamına gelmektedir.

Bakteriyal vajinosis yalnızca cinsel ilişki ile geçmez. Bazı otörler garnerella vajinitini cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında görse de bu vajinal enfeksiyonlar hiç cinsel ilişkiye girmemiş (bakire) olan kişilerde dahi görülebilmektedir. Bakteriyel vajinoz kadınlarda vajinal mantar enfeksiyonlarından bile daha sık olarak görülmektedir. Kadınların yarıya yakın bir kısmında hayatları boyunca en az bir kez bakteriyal vaginosis enfeksiyonla karşılaşmaktadırlar.

Bakteriyel vaginosis durumunda en sık olarak ortaya çıkan belirti ise adeta “bayatlamış balık” şeklinde kötü kokulu vajinal akıntıdır. Vajina kokusunun nedeni bozulmuş olan vajinal floradır. Tedavide antibiyotik içeren hap ve fitiller kullanılır. Genel olarak en sık rastladığımız enfeksiyonlar bunlardır. Korunmak için ise genel hijyen koşullarına dikkat etmek, kilolu isek kilo vermek, sürekli ıslak ve nemli kalmamak, Ilık su ve hafif bir sabunla günlük duş almak, gerekiyorsa genital bölge yıkama jelleriyle temizlik sağlamak. Pamuklu iç çamaşırı giymek ve hergün değiştirmek. Terletmeyen kumaşlardan yapılmış bol giysiler giymek(sıkı dar kıyafetler örneğin korse enfeksiyon riskini arttırıyor). Deodorantsız petler kullanmak. Ve en ilk şikayette mutlaka ilgili hekime başvurun. Arkadaşınızdan veya komşunuzdan duyduğunuz her ilacı veya fitili kullanmayın, durumu daha da kötüleştirebilir.

Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle..

Ayşe Ekin Kara 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu