Orhan Taşova

Uzaktan eğitim

Merhaba, Türkiye’de uzaktan eğitim yıllardır gelişme sancıları yaşıyor. Aslında Uzaktan Eğitim o kadar önemli ki, bu yöntemle örgün eğitime dahil olamamış onbinlerce kişi eğitimlerini ilerletebilir.

Uzaktan eğitimin aynı zamanda iş dünyası için de oldukça önemli olduğunu düşünüyorum.

İş dünyasında örgün eğitim almamış, ancak Türkiye ve dünya üzerinde aktif olarak iş yaşamının içinde bulunan genç ve orta yaşlı bir kitle var.

Bu kitlenin iş yaşamında edindikleri pratik deneyimleri, teorik bilgilerle sağlamlaştırmaları onlara daha geniş ufuklar kazandıracaktır.

Dünya baktığımız zaman gelişmiş ülkelerin yıllardır uzaktan eğitimi etkin biçimde kullandığını görüyoruz.

Uzaktan eğitim, 1728 yılında Amerika’da Boston Gazetesi’nde verilen bir reklam ilanıyla başlıyor. Bu ilanda, Calep Philips adında bir öğretmen ders notlarını haftalık olarak göndererek, uzaktan eğitim vermek üzere öğrenci aramaktadır.
Ardından Londra Üniversitesi 1858 yılında Dışarıdan Eğitim başlığı altında bir program oluşturuyor. 1969 yılında İngiltere’de Açık Üniversite kuruluyor. 1974’te Almanya’da FernUniversitat kuruluyor. Radyo, TV gibi teknolojik imkanlardan yararlanmaya başlayan Açık Üniversiteler kısa zamanda uluslararası yapıya kavuşarak, öğrenci sayılarını 100.000’lere taşıyorlar. Amerika’da Johns Uluslararası Üniversitesi 1996’da ilk kez interneti kullanarak eğitim vermeye başlıyor. Böylece “Sanal Üniversite” kavramı gelişiyor.

Türkiye’ye baktığımızda Uzaktan Eğitim alanında özellikle Anadolu Üniversitesi’nin ve İstanbul Üniversitesi’nin başarılı çalışmalar yaptığını görmekteyiz.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi uzaktan eğitim alanında Türkiye’de öncü kurumlardan biri. Uluslararası kriterlere ve Bologna kriterlerine uygun biçimde Türkçe/İngilizce bir diploma eki veriyor. İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ise Yüksek Lisans, Lisans ve Önlisans alanlarında faaliyet gösteriyor. İşletme, Ekonomi, Bilgisayar, Çalışma Ekonomisi vb. alanlarda eğitim veriyor. Ayrıca canlı ders sistemini kullanıyor.

Bunların dışında internet ortamında uzaktan eğitim veren eğitim siteleri var.
Örneğin uzaktanegitim.com.tr. Ders programları Bilgisayar, KPSS-ALES, Yabancı Dil (ÜDS) başlıkları altında toplanıyor.

Eğitim, bilgilenme, okuma, kendini geliştirme iş dünyamızın en büyük problemlerinden biri.

Dünyaya açık ve daha profesyonel bir iş hayatı için sürekli kendimizi eğitmemiz, gerekirse uzaktan eğitim sistemlerini kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Sağlıcakla kalın.

Orhan TAŞOVA

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu