Hastane yöneticiliğinden, tıbbi cihaz sektörüne cesur bir geçiş

metin-atak20 yılı aşkın süredir sağlık sektörünün içerisinde olan Ş. Metin Atak, GE Healthcare Özel Sektör İş Geliştirme Müdürlüğü’ne getirildi.

Vizyonu “erken teşhis, hastalığın ilk semptomlarının tespiti ve hastalığın önlenmesine odaklanan ‘erken sağlık’ modelini hayata geçirmek olarak” özetlenen GE Healthcare 85 ülkeyi Türkiye’den yönetiyor. Bu ülkelerin faaliyetlerinin İstanbul’dan yönetilmesi Türkiye’nin GE için öneminin bir göstergesi. GE kadrosuna önemli isimleri de katmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz ay, GE Küresel Mamografi Bölümü Başkanlığını yürüten Canan Özsoy, GE Türkiye’nin yeni Başkan ve CEO’su olarak atanmıştı. Bu önemli atamanın ardından GE Healthcare Özel Sektör İş Geliştirme Müdürlüğü’ne de 20 yılı aşkın süredir sağlık sektörünün içerisinde olan Şevket Metin Atak getirildi. Atak ile GE’nin Levent’teki merkezinde konuştuk:

Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1953 Ankara doğumluyum. Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. Uzun yıllar enerji sektöründe çalıştıktan sonra 1991 yılında sağlık hizmetindeki kariyerime Türkiye’nin ilk özel hastanelerinden olan Bayındır Hastanesi ile başladım. Bayındır hastanelerinin yapımı ve işletmesinde yönetici ve Bayındır Sağlık Sektörü Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundum. Sağlık sektöründeki kariyerime Özel Mesa Hastanesi ve TOBB ETÜ Hastanesi Direktörü olarak sürdürdüm. Sağlık sektöründe yurt içinde ve dışında 25’den fazla projenin gerçekleşmesinde yönetici ve danışman olarak görev yaptım. Eylül ayında GE Healthcare’e katıldım. GE’de Özel Sektör İş Geliştirme Müdürlüğü görevini sürdürmekteyim.
Uzun yıllar büyük hastane gruplarında yöneticilik yaptınız sektörün diğer tarafına geçme kararını vermeniz nasıl oldu?
Birçok hastanenin kuruluşunda bulundum. Hastane kuran, cihaz alan ve işleten taraftan masanın bu tarafına satan tarafa geçmek benim için cesurca bir karardı. Masanın bu tarafında olmak daha rahattır her zaman diye düşünmüşümdür. Hep sıfırdan hastane kurmada ve sonrasında da işletmelerinde çalıştım. Hastane yatırımcılarına danışman olarak yardımcı oldum. 25’in üzerinde hastane projesinde danışmanlık yaptım. Hastanenin fizibilitesinden, medikal planlamaya, fonksiyonel planlamaya kadar geniş bir danışmanlık hizmeti verdim. Yurt dışında da iki projeye danışmanlık yaptım. Sonuçta ben hastane açmayı işletmeden daha çok seviyorum. Şimdi bu tarafa geçmekle daha çok hastane yapacağım. Hastane projelerinin hepsinde yer alabilirim artık. Yani herkesin hastanesine yardım etmek için artık GE Healthcare’deyim. Verimli hastaneler üretmek için deneyimlerimizi her aşamada sunmaya çalışacağız. Takip ettiğim şu anda çok yeni hastane projeleri var.

Neden GE Healthcare?
20 yıldır sağlık sektöründe olduğum için firmalarla sürekli temas halindeyim. GE’nin “İş sonuçları etik değerlerden ve GE’nin dürüst politikalarından asla önemli değildir” felsefesi benim GE’ye geçmemde en büyük etkendir. Şirketin, düsturu olan dürüst davranmak, etik olmak, çözüm odaklı, müşteri odaklı olmak, hasta odaklı olmak gibi birçok değeri benim için önemliydi zaten. GE ihtiyaca yönelik çözüm meydana getiren bir firma. Bu sebeple GE Healthcare’deyim. Gelecek için ortaya koyduğumuz “Healthymagination” vizyonu tüm dünyayı, dünya genelinde maliyetleri düşürme, erişimi artırma ve kaliteyi yükseltmeye odaklanan yenilikleri sürekli olarak geliştirme yolculuğumuza katılmaya çağırıyor.

GE Healthcare’deki hedeflerinizden biraz bahseder misiniz?
Özel sektörün yapacağı bütün sağlık yatırımlarında daha fikir aşamasında birlikte olmayı planlıyorum. Yatırımcıların daha doğru yatırımlar yapmaları için onlara çözüm üreteceğiz. GE Healthcare sorumluluk alanına Türkiye’nin yanı sıra Orta Asya Ülkeleri dahil. Buralardaki sağlık sektöründeki teknolojik altyapı eski. Yıllarca yatırım yapılmamış. Türk Cumhuriyetlerindeki hastanelerdeki sağlık teknolojilerini üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz. GE Healthcare, sağlık sektörüne insana özen gösteren ileri teknolojiler sunmakta. GE Healthcare olarak, bir hastanede tıbbi görüntüleme ve bilişim teknolojileri, tıbbi tanı, hasta görüntüleme sistemleri başta olmak üzere teknoloji ağırlıklı her şeyi GE markasıyla sunmaktayız.

Türkiye’de sağlık sektörünün durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’deki sağlık sektörü gün geçtikçe büyüyor. Büyürken birçok standart da oluştu. Sağlık Bakanlığı sektöre çok sayıda standart getirerek önemli bir adım attı. Mimari anlamda planlamadan başlayarak her aşamaya standartlar getirildi. Hastane Kalite Standartları oluşturuldu. Sürekli iyileşme ile kalitede rekabet eder bir hale gelindi.

Sağlık turizmi açısından Türkiye hangi konumda? Bu alanda Türkiye bir başarı yakalayabilir mi?
Türkiye’de ileri teknoloji ihtiva eden tıbbi cihazların kullanılması, tıbbi altyapının gelişmesi sağlık turizmine büyük oranda etki etti. Doktorlarımızın ve hemşirelerimizin deneyimi de büyük önem arz ediyor. TÜSİAD, Akredite Hastaneler Derneği, TOBB, DEİK sağlık turizmine önem veriyor. Türkiye üzerinden uçup diğer ülkelere sağlık turizmine giden birçok ülke vatandaşları vardı. Şu anda bunların birçoğu ülkemizde tedavi görmekte. Sağlık turizminde bölgede Türkiye lider konumuna geldi. Ülkemiz için de çok ciddi bir ihracat potansiyeli bu sektör. Ülkemize giren döviz arttı. Hizmet ihracatı diyebiliriz. Sanayi Bakanlığımızın sağlık turizmine verdiği teşvikler sektörün büyümesinde büyük önem taşıyor. Türkiye bugün sağlık turizmi gelirlerinde dünya sıralamasında 3. ve sayısal bakımdan da dünyanın 5. destinasyonu konumuna geldi. 2012’de 4 milyar dolarlık bir gelire ulaşılmış. Bu işin esas itici gücü sahip olduğunuz teknoloji ve iş gücü. Türkiye bu ikisini çok iyi birleştirdi. Sağlıktaki teknoloji konumunda Türkiye çok iyi bir konuma geldi.

Kasım ayı içerisinde Antalya’da düzenlenecek olan Radyoloji Kongresi’nde hangi cihazlarınızı tanıtacaksınız?
GE Healthcare olarak en gelişmiş diagnostik görüntüleme ve radyoloji teknolojilerinizi, bu teknolojilerin iş istasyonları üzerinde gelişmiş uygulamalar ile modalite, aplikasyon ve servis uzmanlarımız eşliğinde kongrede doktorlarımıza sunacağız. Büyük bir kadro ile kongrede olacağız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu