Röportaj

Tüp Bebek tedavisinde en önemli faktör tecrübeli bir infertilite hekimidir

İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, Tüp Bebek hakkında merak edilenleri cevapladı.

Anne olmak; her kadın bambaşka kelimelerle ifade edebilir ama kısaca bir tarif yapmak gerekirse; mucizevi bir olayın, baş kahramanı olmaktır. Kadının doğasında olan bu süreci yaşamak istemesi de en doğal hakkıdır. Fakat bazı olumsuz durumlar neticesinde bazı kadınlar, gebeliğe engel bir takım sağlık sıkıntıları yaşayabilmektedir. Gelişen teknolojiyle birlikte kadınların bu konuda yüzünü güldürecek gelişmeler yaşanmış ve yaşanmaya da devam etmektedir. Tüp Bebek tedavisi sayesinde; daha önce “gebe kalmazsın” denilen kadın günümüzde anne olmayı başarmıştır. Peki, bu tedaviye kimler başvurmalı, hekim ve hastane seçimini neye göre yapmalı? İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, konu hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

İnfertilite “kısırlık” nedir?

İnfertilite düzenli cinsel yaşantısı olan bir çiftin bir yıl içerisinde gebe kalamamasıdır.

İnfertilite testleri nelerdir?

İnfertilite sorunu ile başvuran bir çiftte 3-4 günlük cinsel perhiz sonrası yapılan semen analizi, kadında rahim filmi (HSG) ve kadının jinekolojik muayenesi ve ultrasonografik değerlendirmesi ile hormon testleri ilk basamak değerlendirmede istenen bazal tetkiklerdir.

Tüp bebek tedavisi her kadına uygulanabilir mi?

Tüp bebek tedavisi adet gören her kadına uygulanabilir fakat yaş faktörü ve yumurtalık kapasitesi tedavinin başarısını belirleyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir.

Tedavinin aşamaları nelerdir?

Tüp bebek tedavisi 3 aşamada seyretmektedir; birinci aşama yumurtalıkların uyarılması yani yumurta içeren foliküllerin gelişiminin ultrasonografi ile takibi olup 10-12 gün kadar sürmektedir. Tedavinin ikinci aşamasında anestezi ile yumurtalar toplanır ve aynı gün eşlerden alınan spermler ile mikroenjeksiyon işlemi yapılarak laboratuvarda suni döllenme yapılır, döllenen yumurtalar embriyo adını alır ve oluşan embriyoların laboratuvarda gelişimleri 3-5 gün kadar takip edilir. Tedavinin son aşaması olan embriyo transferi ise 5-10 dakikalık bir işlem olup laboratuvarda en iyi gelişim gösteren bir ya da iki embriyo rahim içerisine bırakılır. Bu aşama ile tedavi sonlanır. Sonrasında bazı ilaçlar kullanılır ve embriyo transferinden 10-12 gün sonra kanda yapılan gebelik testi ile tedavinin sonucu ortaya çıkacaktır.

Tüp tedavisinde bir anne adayı şansını kaç kez denemelidir?

Bu noktada bir üst sınır olmayıp İsrail gibi ülkelerde 18-20’li deneme sayıları bildirilmiştir. Fakat bilinen odur ki bir çiftin ilk 4 tedavisinde başarı oranı giderek artar ve dördüncü denemeden sonra sıklıkla plato çizer yani ciddi oranda artış göstermez. Fakat burada önemli olan kriter iyi bir infertilite uzmanı ile tedaviyi yürütmektir.

Başarısız sonuçlanan denemeler sonrasında diğer bir deneme için ne kadar süre bırakılmalıdır?

Bu süre 2-3 ay olarak ifade edilebilir. Bu süreçte olumsuz sonucun nedenleri araştırılmalıdır. Yaşı ileri olan ya da yumurtalık rezervi kısıtlı olan kadınlarda ise bekleme süresi yoktur ve her ay değerlendirilmelidir.

Embriyo transferi hakkında bilgi verir misiniz?

Embriyo transferi 5-10 dakika süren, anestezi gerektirmeyen, ağrısız, çok ince bir kateter ile en iyi embriyoların rahime bırakıldığı bir işlemdir. İdrar torbasının dolu olmasının gerekliliği dışında bir rahatsızlık oluşturmaz. Transferden sonra 3 gün ev içi istirahat önerilir.

En az ya da en fazla kaç embriyo transferi yapılır? Bu konuda karar unsuru olan etkenler nelerdir?

İlk denemesi olan 35 yaş altındaki kadınlarda bir embriyo transfer edilmektedir. İlk denemesi olan 35 yaş üzeri kadınlarda ise iki embriyo transfer edilebilir. Fakat embriyo kalitesi iyi ise tek embriyo da verilebilir böylece çoğul gebelik riski minimalize edilmiş olur. Daha önce iki kez embriyo transferi yapılmış kadınlarda iki embriyo verilebilir fakat yine embriyo kalitesi çok iyi olan hanımlarda tek embriyo transferi de yapılabilir. Transfer edilecek embriyo sayısında göz önüne alınacak en önemli faktör embriyo kalitesi olup çok iyi embriyoları olan kadınlarda tek embriyo transferi ile gebelik oranları oldukça yüksektir.

Gebelik gerçekleştiği takdirde izlenmesi gereken yol nedir?

Tüp bebek gebelikleri normal yoldan oluşan gebeliklerden farklı seyretmez. Takip benzer şekildedir.

Tüp bebek tedavisini hangi hastanelerinizde sunmaktasınız?

İstanbul Aydın Üniversitesi hastanesi Florya VM Medikal Park LİV Concept tecrübeli ekibi ve donanımlı laboratuvarı ile yüksek kalitede hizmet sunmaktadır.

Tüp bebek merkezine sahip hastanelerde nasıl bir donanım olmalı? Bu konuda karar verilmeden önce neleri dikkate almalıyız?

En önemli faktör tecrübeli bir infertilite hekimidir, tedaviyi başlatan ve yürüten, tedavi işlemlerini gerçekleştiren hekim kilit rol oynar. Yine laboratuvarın teknik donanımı ve laboratuvarda döllenme ve embriyo takip işlemlerini gerçekleştiren, konusunda tecrübeli bir embriyolog da tedavi başarısında önemli rol oynamaktadır.

Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Son yıllarda daha önce olumsuz denemeleri olan hasta grubu artmıştır. Bu çiftlerde yeni bir tedaviye başlamadan önce daha evvel yapılan tedavilerin niçin başarısız olduğu araştırılmalıdır böylece yapılacak bazı değişikliklerle yeni tedavinin başarılı olması sağlanabilir. Bu noktada tecrübeli bir infertilite hekimi süreci yönlendirecektir. Tedaviye geçildiğinde ise ekip olarak, iyi bir laboratuvar ile başarılı sonuçlar elde edilmesi kaçınılmaz olacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu