Sağlık

Presbiyopi ve akıllı lens ilişkisi

Yakın görme bozukluğu olan Presbiyopi’nin özellikle 40 yaş itibariyle başlangıç gösterdiğini ve yaşla birlikte ilerlediğini söyleyen Özel Aile Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aykut Özdemir, “Akıllı Lens takılan hastada göz numarası bir daha ilerlemez, katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve bir daha katarakt oluşmaz” dedi.

Özellikle 40 yaşından itibaren başlayan ve yaş ilerledikçe numarasal olarak ilerlemeye devam eden yakın görme bozukluğu yani Presbiyopi hakkında bilgi veren Özel Aile Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aykut Özdemir, açıklamalarda bulundu. Özdemir, bu konuda akıllı lenslerin önemli bir kolaylık sağladığının altını çizdi. Özdemir şu bilgileri verdi:

Yakın görme bozukluğu olan presbiyopi özellikle 40 yaş itibariyle başlangıç gösteren ve yaşla birlikte ilerleyen görme bozukluğudur. Yunanca’da yaşlanan göz anlamına gelmektedir.

Gözün içinde herkeste doğal bir lens vardır. Bu lens saydam ve elastiktir. Yakına ve uzağa her bakışımızda bu lens esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan uzaklığa odaklanmaktadır. Böylece hem uzak hem de yakın net görme gerçekleşir.

Yaş İlerledikçe gözümüzde bulunan doğal lens ilk olarak esnekliğini kaybeder, yakına bakarken şekil değiştiremez ve yakına odaklanamaz hale gelir. Daha da ileriki yaşlarda saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur.

Presbiyopi tanısı standart bir göz muayenesi ile koyulabilir. Hastalık tanısı koyulmuş kişilerin 2 yılda bir genel göz muayenesi geçirmeleri uygundur.

Presbiyopi yaşa bağlı yakını görme bozukluğudur ve bu sorunun etkileri sıklıkla telefon, tablet gibi cihazlara bakarken ve kitap okurken fark edilebilir.

Geçmişte hiç görme problemi yaşamamış kişiler bile bu hastalığı yaşayabilirler. Presbiyopi şikayetleri yapısal olarak hipermetrop kişilerde 40 yaş civarı belirgin olarak hissedilir.  Miyop bozukluğu olanlar biraz daha geç şikayetleri hissederler. Hatta miyop oldukları için uzak gözlük veya kontakt lens kullanan 40 yaş üzeri bazı kişiler gözlük veya lenslerini taktıktan sonra yakını bulanık gördüklerini fark edebilirler.

Ortalama 40 yaşta başlayan yakın net görememe durumu 60 yaşa kadar ilerleyerek artar.  Gözlük numaralarının 2 yılda bir değişmesi genel olarak gerekebilir.

Yakın gözlük kullanımıyla birlikte problem ortadan kalkar yakın net görme sağlanır. Yaşa bağlı yakını net görememe sorununu kalıcı olarak çözecek tek yöntem, cerrahi operasyondur.  Çok odaklı Göz içi Lensleri (Akıllı Lens) ile gerçek kalıcı tedavi sağlanır.

Genellikle 40 yaş sonrası deforme olan yani eskiyen doğal lensin yerine Akıllı Lens (göz içi mercek) adı verilen yapay mercek konulur. Bu yeni mercek artık hem uzağa hem ara mesafeye hem de yakına odaklanabilme özelliğine sahip olup, her mesafede net bir görüş sağlar.

Akıllı Lens takılan hastada göz numarası bir daha ilerlemez. Katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve gözde bir daha katarakt oluşmaz.

İki göze farklı günlerde operasyon yapılır.  İki göz arasında hastanın şartlarına göre bir gün veya daha fazla ara verilir. İşlem her göz için yaklaşık 15 dakika sürer. Gözler göz damlası ile uyuşturulur. Genel anestezi (özel durumlar dışında) veya hastanede kalma söz konusu değildir. Ağrısız bir operasyondur.  Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına akıllı göz içi mercek takılır. Ameliyat sonrası göz bandajla kapatılır, hasta evine gider. 1 gün sonra ve 1 ay sonra kontrol yapılır. Hasta aynı gün görmeye başlar ve normal yaşamına 1-2 gün içinde döner.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu