Makale

Metabolizmama neler oluyor?

“Ne gibi belirtiler vermektedir?” diye baktığımızda; yorgunluk, halsizlik, eklem ağrıları, kas ağrıları, saç dökülmeleri, kuru cilt, yüzde şişme, iştahsızlık durumu olabilmektedir. Vücut ağırlığında ve kolesterol düzeylerinde artış görülebilmektedir.

 

 

“Neden benim tiroid hormonlarım yeteri kadar salınmıyor?” diye soruyorsak kendimize, bunun birkaç sebebi olabilir. Tiroid hormonlarının salgılanmasında iyot minareli görev alır. İyot eksikliği ve yetersiz iyot alınması ile bu durum görülebilir. Bir başka neden vücudun kendi hücrelerine zarar vermesi sonucunda oluşan doku ve işlev kaybıdır. Bazı durumlarda tiroid bezinin yetersiz çalışması genetik nedenlere dayanmaktadır.

 

Hipotiridizimin aynı zamanda karbonhidrat metabolizmasına olan etkisi de görülmektedir. Karbonhidrat metabolizmasına etkisi glikozun insüline olan cevabında gecikmedir ve glikozun dokulara geçişi böylelikle gecikmektedir. İnsulin yıkımı da azalmakta ve insüline duyarlılık bu şekilde artmaktadır ve bu durum hipotiroidizm gelişen bir diyabetik bireyin insülin gereksinmesinin azalmasına yol açmaktadır.

 

Peki, kilo vermeye engel ve hatta ağırlık artışına neden olan bu durum ile beslenme konusunda nasıl başa çıkılır? Tanı konulmuş kişiler mutlaka doktor tarafından kontrol edilmelidir. Psikolojik ve fizyolojik açıdan insanı etkileyen bu durumda ilk olarak yaşam tarzı değişikliklerine gidilmelidir. Düzenli fiziksel aktivite ve düzenli beslenme yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. Sağlıklı beslenme ilkelerine bağlı kalarak günde 5-6 öğün olacak şekilde beslenmek ve her bir besin ögesinden dengeli bir şekilde almak gerekmektedir. Hipotiroidi ile beraber görülen kolesterol yüksekliği göz önünde bulundurularak, kolesterolden fakir ve posa içeriği yüksek kompleks karbonhidratların tercih edildiği bir beslenme programı uygulanmalıdır.

 

Hipotiroidi hastalarında sıklıkla ödem sorunu da görülmektedir. Sıvı tüketimi ve hatta su tüketimi arttırılmalıdır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketimi önerilmektedir. Egzersiz yapanlarda bu miktar biraz daha arttırılmalıdır. Maydanoz da ödem söktürücüler arasında yer almaktadır. Maydanozu suda bekletip o suyu tüketmek de ödemi sökmek için yardımcı olacaktır.

 

Bazal metabolizma hızını etkileyen bu durumdan doğru tedavi, düzenli beslenme ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile kurtulabilmek mümkündür.

Nergis kokulu günler dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu