Orhan Taşova

Kişisel markalaşma

Merhaba,
Artık günümüzde herkes topluma sunacağı bir değer varsa kişisel marka olabilir.

Bilindiği gibi her marka (kişisel markalar dahil) “hayatı daha iyi hale getirecek bir vaad”e sahiptir.

Kişisel Markalaşma, her şeyden önce kişinin topluma sunacağı farklı bir hizmete sahip olmasına ve kendisini toplumun önüne koyma konusunda kararlılığına ve sürekliliğine bağlıdır.

Kişisel markalar nihai anlamda toplum tarafından örnek alınan kanaat önderi ve toplum mühendisi pozisyonuna sahiptirler. Kişisel markalaşma sürecinin sonunda amaç toplum tarafından uzmanlığına, sözüne itibar edilen, referans kişilerden biri haline gelmektedir.

Kişisel marka, ürün ve hizmet markaları gibi belirli markalama (branding) kriterlerine dayalı olup onu diğer markalama faaliyetlerinden ayıran ürünün/hizmetin kişinin bizzat kendisinden ibaret olmasıdır.

İnsan her ne kadar kişisel hayatında zengin bir çeşitlilik ve bir parça değişkenlik taşıyor olsa da, kişisel markalaşmada temel olan şey “markanın/kişinin” topluma sunulacak hizmetinin belirlenmesi, buna bağlı olarak belirli özelliklerinin sınırlandırılarak öne çıkarılmasıdır.

Şu sorular kişisel markalaşmada temel olarak cevaplanması gereken sorulardır:

Toplum için ben kimim?

Hangi özelliklerim topluma faydalıdır.

Topluma ne vaad ediyorum?

Aslında kişisel markalaşma sadece profesyonel anlamda yapılmayabilir, her kişinin sosyal çevresindeki konumu, yeri bir kişisel değer üretimiyle ilgilidir. Yukarıdaki ifadelerde toplum sözcüğünün yerine çevre sözcüğünü koyun, kendi sosyal çevremizde markalaşmanın önemi daha net ortaya çıkacaktır.

Sağlıcakla kalın.

Orhan TAŞOVA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu