HIV ve AIDS’den sonra en hızlı ölüm artışı kronik böbrek hastalığında!

kronik-bobrek-hiv
Dünyada 65 yaş üstü her 5 erkekten bir ile her 4 kadından biri kronik böbrek hastası!
Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu tarafından yayınlanan ‘Küresel Durum Raporu’, Kronik Böbrek Hastalığı ile ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koydu. Raporu değerlendiren Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, farkındalık çalışmalarına rağmen kronik böbrek hastalığının yıllık artış oranının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de arttığına dikkat çekiyor.

HIV ve AIDS’den sonraki en hızlı artıştır

Dünya nüfusunun %10’unu etkileyen kronik böbrek hastalığı sebebiyle her yıl milyonlarca insan uygun tedaviye ulaşamadığından hayatını kaybediyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Önlenebilir bir hastalık olan kronik böbrek hastalığı ile mücadelede, beslenme ve hayat tarzı alışkanlıklarında yapılacak küçük değişiklikler öncelikli adımlardır. Yayınlanan durum raporunda ‘Küresel Hastalık Yükü Araştırması’na göre 1990 yılı dünyadaki toplam ölüm nedenleri listesinde 27. sırada yer alan kronik böbrek hastalığı, 2010 yılında aynı listede 18. sıraya yükselmiştir. Bu durum HIV ve AIDS’den sonraki en hızlı artıştır” diyor.

1 milyon kişi kronik böbrek yetmezliğinden hayatını kaybediyor

Rapora göre, 112 ülkeden birçok kişinin tedaviye gücü yetmediği ve uygun tedaviye ulaşamadığı gerekçesiyle yılda 1 milyon kişi kronik böbrek yetmezliğinden hayatını kaybediyor.

Yaşlı nüfustaki kronik böbrek hastalığı oranı artışı

Raporda dikkat çeken noktalardan birinin yaşlı nüfustaki kronik böbrek hastalığı oranı artışı olduğu belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Tüm dünyada 65 – 74 yaş arasındaki her 5 erkekten birinin ve her 4 kadından birinin kronik böbrek hastası olması, yaşlı nüfusun artışı göz önüne alındığında son derece tehlikeli bir durumu ortaya koyuyor. TÜİK verilerine göre 2014 yılında %8’e çıkan 65 yaş ve üzeri nüfus oranının 2023 yılında %10’u aşması bekleniyor. Söz konusu tabloda görünen artış, hastalığa karşı gerekli önlemler alınmaması durumunda kronik böbrek hastalığı artışını da beraberinde getirecektir” diyor.

Kronik Böbrek Hastalığı, Küresel Durum Raporunda öne çıkan diğer bilgiler:

• Dünya çapında 2 milyondan fazla kişi, diyaliz veya böbrek nakliyle hayatını sürdürebilmektedir. Ancak bu rakamlar sadece yaşamak için tedaviye ihtiyaç duyanların sadece % 10’unu temsil etmektedir.
• Böbrek yetmezliği tedavisi gören hastaların % 80’i, sağlık hizmetlerine geniş kapsamlı erişimin olduğu ve yüksek oranda yaşlı nüfusa sahip ülkelerde yaşamaktadır.
• Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşlı nüfus oranının artmasına bağlı olarak böbrek yetmezliği vakalarının artacağı öngörülmektedir.
• Tüm dünyada böbrek yetmezliği tedavisi gören toplam 2 milyon kişinin çoğunluğu beş ülkede toplanmıştır: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Almanya, Brezilya ve İtalya. Bu ülkelerin toplam nüfusu, toplam dünya nüfusunun % 12’sine denk gelmektedir. Gelişmekte olan 100 ülkede ise hastaların sadece % 20’si tedavi görebilmektedir ve bu ülkelerin toplam nüfusu, dünya nüfusunun % 50’sini oluşturmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu