Röportaj

Expomed bu yıl da dolu dolu ve sürprizlerle karşımıza geliyor

Her yıl güçlenerek yoluna devam eden Expomed; 22 – 25 Mart 2018 tarihleri arasında 25. kez 40 farklı bölgeden bini aşkın sektör profesyonelini İstanbul’daki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir araya getirmek için gün sayıyor. Her yıl yabancı katılımcı ve ziyaretçinin ilgisi Expomed Fuarı’na artıyor. Başta Orta Doğu, Türkî Cumhuriyetler, Balkanlar ve Kuzey Afrika olmak üzere üst düzey ziyaretçiler fuarı her sene ziyaret ediyor.  Son iki senedir Expomed’de yenilikçi ürünlerin ön plana çıkartılmasına özen gösteriliyor. Bu sene fuar alanı içerisinde oluşturulacak İnovasyon Alanı’nda; Start-Up firmalar, yerli ürünlerin sergilendiği Made in Turkey bölümü, inovatif ürünler alanı,  yeni ürünler alanı, yan sanayi ürünler alanı, sunum alanları ve B2B toplantıların yapılacağı bir alan yer alacak. Daha ne gibi yenilikler ve gelişmeler olacak isterseniz bütün bunları REED TÜYAP Genel Müdürü Ali Muharremoğlu’ndan öğrenelim.

Ali Bey öncelikle sizi biraz tanımak isteriz?

Türkiye’nin dışında, Türkî Cumhuriyetler, Rusya ve Orta Doğu’da farklı şirketlerde satış ve pazarlama alanlarında görevler üstlendikten sonra 2014 yılından beri Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş’nin Genel Müdürü görevindeyim.

Expomed; 22 – 25 Mart 2018 tarihleri arasında 40’ın üzerindeki ülkeden 700’ü aşkın firma ve firma temsilcisini 35.000’den fazla sektör profesyoneli İstanbul’daki Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir araya getirmek için gün sayıyor. Bu sene Expomed’in 25. yılını da kutluyoruz. Çeyrek asırdır gerçekleşen bu organizasyondan biraz bahseder misiniz?

 

25 yıl önce 1 salonda 20 katılımcı ile başlayan Expomed, bugün artık 750 civarında yerli ve yabancı katılımcısı ile brüt 60.000 metrekare alana yayılan, Türkiye’nin ve bölgenin lider medikal ve sağlık fuarı haline geldi. 2012’de başlayan Reed Exhibitions ortaklığı ile Expomed’in uluslararası yönü daha da güçlendi. Eskiden 40 ila 50 arasında yabancı firma fuara katılırken bugün bu rakam 150 ila 200 civarına ulaştı. Bunun paralelinde ise özellikle yabancı ziyaretçi sayılarımızda da önemli bir artış yaşandı ve artık Expomed, Avrasya Bölgesi’nde insanların tarihini takvimlerine mutlaka not ettiği bir fuar haline geldi.

Fuarcılık sektörü dünyadaki gelişmelerden nasıl etkileniyor ve kendini nasıl geliştiriyor?

Dünya genelinde hızlı bir dijitalleşme olmasına rağmen fuarlar halen ticari faaliyetlerin en büyük platformlarından biri. Fuarların en büyük özelliği; yüz yüze görüşme imkânı sunması ve bizler de yüz yüze görüşmenin gücüne inanıyoruz. Çünkü insanlar günümüzde halen alacakları ürünleri görüp birinci elden incelemeyi tercih ediyor.

Öte yandan teknolojik gelişmeler elbette yadsınamaz. Teknolojik gelişmelere ve dijital devrime ayak uyduramayan firmalar ilerleyen dönemlerde sıkıntı yaşayacaktır. Bizler de bu nedenle fuarlarımızı çağımıza entegre ediyoruz. “Yeni Nesil Fuarcılık” sloganıyla gelişen ve değişen tüketici taleplerini karşılamak ve sektörü gelecekle buluşturmak için çalışmalarımıza hız verdik. Fuarcılık alanında Türkiye’de bir ilke imza atarak B2B Eşleştirme Sistemi’ni katılımcı ve ziyaretçilerimizin hizmetine açıyoruz. B2B Eşleştirme Sistemi ile Online Davetiye formunu dolduran ziyaretçilerimize ilgilendikleri ürün gruplarını seçme olanağı sunuyoruz, seçilen ürünleri sergileyen katılımcı firmalarımız ziyaretçiye öneriliyor ve ziyaretçilerimiz bu katılımcılara dijital ortamda randevu talebi gönderebiliyor. Bu sayede fuarı ziyaret edenler ile yüzlerce firmanın arasında aradıkları ürünleri üreten firmalarla buluşmaları kolaylaşıyor.

Expomed’e devletin desteği de her zaman oluyor.Bunun en önemli nedeni sizce nedir?

Sağlık sektörü stratejik öneme sahip sektörlerden bir tanesi. Devletin bu alandaki yerli üretimi arttırma hedefi de var. Devlet politikaları ile paralel olarak biz de özellikle tıbbi cihaz ve ekipman alanındaki yerli üretimi destekliyoruz. T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın bu yöndeki teşvikleri kapsamında fuarımıza katılan ve üretici olan yerli firmalar, katılım bedellerini belirli oranda geri alabiliyor. Ayrıca, fuarın yurtdışı tanıtımı kapsamında da T.C. Ekonomi Bakanlığı’ndan destek almaya hak kazanan az sayıdaki fuardan birini düzenliyoruz. Devletin desteklediği sektörlerden biri olan medikal ekipman ve sağlık ürünleri alanı ile ilgili Türkiye’deki en büyük, en başarılı ve uzun soluklu bir proje olduğundan ilerleyen senelerde de bu desteğin devam edeceğini öngörüyoruz.

Yabancı katılımcı ve ziyaretçinin ilgisi Expomed Fuarı’na her geçen yıl artıyor. Başta Orta Doğu, Türkî Cumhuriyetler, Balkanlar ve Kuzey Afrika olmak üzere üst düzey ziyaretçiler fuarı her sene ziyaret ediyor. Yabancı firmalar da fuarda her sene katılımcı oluyor. Bu konu hakkında da bir şeyler söylemek ister misiniz?

Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle 40’ın üzerinde ülkeden en fazla 4 saatlik uçuşla İstanbul’a ulaşılabiliyor. Biz tüm fuarlarımızda bu stratejik konumumuzu öne çıkartmayı ve dünyanın farklı noktalarındaki firmaları İstanbul’da Avrasya coğrafyasından gelen ziyaretçiler ile buluşturmayı hedefliyoruz. Bu nedenle Expomed, yerli firmaların yanı sıra başta Çin olmak üzere pek çok ülkenin ilgisini çekiyor. Çin’in dışında Almanya, İtalya ve Güney Kore de fuarımıza her sene yoğun katılım gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Amaçları elbette Türkiye’deki ve bu coğrafyadaki medikal pazara girmek ve bu pazardaki varlıklarını güçlendirmek.  Türkiye’de son yıllarda öne çıkan kamu özel ortaklığı modeli ile inşa edilen Şehir Hastaneleri, sağlık sektöründe önemli bir adım ve bu model, dünyanın da yakından takip ettiği bir yatırım yöntemi olarak öne çıkıyor. Pek çok ülke bu yatırım modelini benimsiyor. Bu hastane projeleri sadece yerli firmalar için değil, yabancı firmalar için de önemli bir kaynak. Bu potansiyelin farkına varan yabancı firmalar pastadan pay almak için fuarımızda her sene yer alıyor.

Expomed, sadece yerli ziyaretçilerin geldiği bir fuar değil. Orta Doğu, Balkanlar, Türkî Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika Ülkelerinden fuarımıza gelen ziyaretçi sayısı her geçen sene artıyor. Yabancı firmalarda da artık bu potansiyelimizin farkında olduklarından fuarımıza katılmaya önem gösteriyorlar.

Expomed’de yenilikçi ürünlerin ön plana çıkartılmasına özen gösteriyorsunuz. Bu yıl için ne gibi planlarınız var?

2018 yılındaki fuarımızda medikal alandaki yenilikleri daha belirgin bir şekilde görmeniz mümkün olacak. Fuar alanı içerisinde oluşturulacak İnovasyon Alanında; Start-Up firmalar, yerli ürünlerin sergilendiği Made in Turkey bölümü, inovatif ürünler alanı,  yeni ürünler alanı, yan sanayi ürünler alanı, sunum alanları ve B2B toplantıların yapılacağı bir alan fuarda yer alacak.

İnovasyon Alanı ile amacımız; öncelikle Türkiye’deki tıbbi cihaz sektöründe neler başarıldığını ve destek verilerse neler başarılabileceğini gözler önüne sermek ve Türkiye’den çıkan yenilikçi ürünleri fuar ziyaretçileri ile buluşturmak. Fuarlar bir anlamda en yeni ürünlerin doğrudan son kullanıcısına veya sektörün ilgililerine tanıtıldığı platformlardır. Yenilikçi ürünleri fuar kapsamında böyle alanlarda fuar ziyaretçisine tanıtarak sektörün geleceğinden bir kesit sunuyoruz.

Bu yılki katılımcı ve ziyaretçi hedefiniz nedir?

Medikal teknolojiler, ortopedik ürünler ile sarf malzemeleri ve hastane yapı ve ekipmanları fuarın temel ürün grubunu oluşturuyor. Vitaminler, doğal takviyeler, sağlıklı yaşam ürünleri ise bu sene ilk defa fuar kapsamında yer alacak. Türkiye’de ortopedik ve sarf malzemeleri ve hastane yapı ve ekipmanları önemli bir üretim payına sahip. Bunun yansımasını da fuarımızda görebilirsiniz. Bu sene fuara 750 civarında firmanın katılımını öngörüyoruz. Bunların 200 kadarı Çin, Almanya, İtalya, Malezya, Güney Kore, Tayvan, İsviçre, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan olmak üzere yabancı firmalardan oluşuyor.

Bu sene fuarımızı 35.000’in üzerinde yerli ve yabancı sektör profesyonelinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Balkanlar, Kuzey Afrika, Sahra Altı Ülkeleri, Türkî Cumhuriyetler ve Katar başta olmak üzere Orta Doğu’ya yönelik ziyaretçi çalışmalarımız var. Bu nedenle, bu seneki ziyaretçilerimizin 5000’den fazlasının da başta bu coğrafyalar olmak üzere yurtdışından geleceğini öngörüyoruz.

Her sene olduğu gibi bu sene de 1000’in üzerinde yerli ve yabancı VIP ziyaretçiyi fuarda ağırlayacağız. Kamu ve özel hastanelerden yetkililerinde de dâhil olduğu geniş bir davetli grubumuz mevcut.

Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Geliştirdiğimiz MyTüyap gibi dijital platformlar ile fuarcılık alanında ses getiren yeniliklere imza atıyoruz. Bu dijital ilerlemelerle dünyadaki birçok fuarcılık şirketinin ileriki yıllarda gelmeyi planladığı yere biz bugün gelmiş bulunuyoruz. Bu, hem bizim hem de ülkemiz için gurur verici bir gelişmedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu