Haberler

Bayer Türkiye, erken teşhisin önemine dikkat çekti

15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü’nde Bayer Türkiye Merkez Ofis’te Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’nın (KAÇUV) ve uzman hekimlerin konuk olduğu bir etkinlik düzenlendi.

Bayer Türkiye, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü’nde çocuklarda görülen kanser türleriyle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) ile birlikte çalışanlarına yönelik bir etkinlik düzenledi. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematoloji-Onkoloji Uzmanı, Uluslararası Pediatrik Onkoloji Derneği Genel Sekreteri, Çocuk Kanserleri Sevgi ve Dayanışma Derneği (ÇOKSEV) Başkanı Prof. Dr. Rejin Kebudi ve Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Mütevelli Üyesi, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan’ın konuk olduğu etkinlikte, çocukluk çağı kanserlerinin dünyadaki ve Türkiye’deki son durumu ile ilgili bilgiler aktarıldı ve çalışanların soruları cevaplandı.

“Dünyada kanser tanısı alan çocukların yüzde 80’i iyileşme gösteriyor”

Etkinlikte konuşan ve erken teşhisin önemini vurgulayan İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Çocuk Hematoloji-Onkoloji Uzmanı, Uluslararası Pediatrik Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rejin Kebudi, kanser hastalığının hem sosyal hem de ekonomik açıdan ülkeleri etkilediğine dikkat çekti. Kebudi, “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 yılı raporlarına göre dünyada 20 milyon kanser olgusu ve 9,7 milyon kansere bağlı ölüm bildirildi. Erişkinlerde yapılan tarama testleriyle bazı kanser saptamaları hızlıca yapılırken, çocuklarda bu maalesef mümkün olmuyor. Bu noktada anne ve babaların çocuklarda erken bulgu ve belirtileri iyi tespit etmesi büyük önem taşıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 400 bin çocuğa kanser tanısı konuyor. Kanser tanısı alan çocukların bugün, Kuzey Amerika’da, Batı Avrupa’da yüzde 80’i tamamen iyileşme gösterebiliyor. Bu, çok büyük bir oran. Ancak tedavide başarı şansı da çocuğun hangi ülkede doğduğuna bağlı olarak değişiyor. Gelişmiş ülkelerde kanser tanısı alan çocuklar yüzde 80 oranında iyileşme gösterirken, bu oran bazı ülkelerde yüzde 20’lere kadar inebiliyor. Bugün Türkiye’de kanser hastası çocukların iyileşme oranı yüzde 71’e, İstanbul Üniversitesi gibi bazı merkezlerimizde yüzde 80’e ulaştı. Uluslararası Pediatrik Onkoloji Derneği’nin Dünya Sağlık Örgütü’yle birlikte yaptığı çalışmada, gelişmiş ülkelerde başarı oranı çok yüksek olabilen 6 tümör cinsinde, gelişmekte olan ülkelerde de sağkalımın 2030 yılına kadar en az yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor.” dedi.

Çocukluk çağı kanserlerinin nadir görüldüğünü belirten Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Mütevelli Üyesi, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tülin Tiraje Celkan, “Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin çocuğa kanser teşhisi konulurken, biz bu çocukların yaklaşık 2 binine ulaşabiliyoruz. Çocuklarda en çok görülen kanser türleri arasında kan kanserleri ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de 2009 ve 2022 yılları arasında kanser tanısı almış 30 bin vakanın yaklaşık yüzde 30’u akut lösemilerden oluşuyor. İkinci sırada ise yapılan tanı ve testlerle tespit edilebilen lenfomalar yer alıyor. Ancak son yıllarda lenfoma yerine beyin tümörlerini daha ağırlıklı olarak görmeye başladık. Başarı oranımız her geçen yıl daha da artıyor. Her 5 çocuktan 1’ini bu hastalıklardan kurtarabiliyoruz “ şeklinde konuştu.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu