Makale

Ayak sağlığınızı önemseyin

Mehmet ÇırakAyaklarınızdaki ağrılar tedavi edilmediğinde, kişiye özel el yapımı ayakkabı tabanı kullanılmadığında ameliyatla sonuçlanacak hastalıklar kapımızı çalmaya başlar.

Yaz mevsimi geldiği için düğünler, mezuniyetler, partiler, davetler başladı… Havalar ısınınca da açık ayakkabılar ile ayak kusurlarımız daha fazla gözümüze batar oldu… Ayaklarımızın yapısını ve nelere katlanmak zorunda olduklarını biliyor muydunuz… Ayakları kimse takdir etmese de, istatistikler ediyor. Beşikten mezara kadar, günde yaklaşık 150 milyon adım atıyoruz. Hayat boyunca, ortalama 100.000 kilometre yürüyoruz. Bu nedenle herkes çok yorgun olan ayağına özen göstermeli ve çok iyi bakmalıdır… Ayaklarımızın yapısında, bir de tek ayak da; 7200 sinir ucu, 26 kemik, 114 bağ, 36 eklem, 20 kas bulunmaktadır… Ayaklarınızın üzerinde duramayacağım kadar ağrılarınız varsa, yan basıyorsanız, topuk dikeni, siğil, çukur taban, aks bozuklukları, bacak kızarıklıkları, tırnak batması, yürüme basma gibi sorunlarınızı asla ihmal etmeyin… Ayaklarınızdaki ağrılar tedavi edilmediğinde, kişiye özel el yapımı ayakkabı tabanı kullanılmadığında ameliyatla sonuçlanacak hastalıklar kapımızı çalmaya başlar.

Podolog kime denir?
Öncelikle podologun yaptığı işi şöyle özetleyebiliriz: Ayak sağlığı uzmanı (Podiatrist – Podolog), bütün ayak ve ayağa bağlı hastalıkların (topuk dikeni, hallux valgus, düz tabanlık, diyabetik ayak sorunları vb.) tanı ve teşhisini koyar; bu patolojilere uygun kişiye özel ortopedik tabanlık veya parmak ortezleri (ortoplasti) yapar. Ayakla ilgili herhangi bir rahatsızlığı olanlar bir podologa başvurabilir. Kişilerin yaptıkları işe, yaşlarına ve genel sağlık durumlarına göre değişik yaş gruplarında değişik patolojilerle ayak ve ayağa bağlı sorunlarla karşılaşılır. Podologlar tarafından en sık şekilde rastlanan ayak ve ayağa bağlı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanabilir: Ayak Bileği Ağrıları, Diz Ağrıları ve Diz – Aks bozuklukları (varum, valgum), Topuk dikeni, Nasır (hiperkeratoz), Siğil (Verru plantar), Taban Çökmesi, Düz Taban (pes planus), Çukur Taban (pes cavus), Tırnak Batması, Bacak Kısalıkları, Hallux Valgus (1 inci MTP ekleminin içe dönmesi), Hallux Varus (1 inci MTP ekleminin dışa dönmesi), Hallux Rigitus (1 inci MTP ekleminin ankilozu), Doğuştan Anomali (Konjenital), Çocuklarda Yürüme ve Basma Sorunları, Sever Hastalığı (Çocuklarda osteokondroz), Poliartrit Romatoid, Morton Hastalığı (plantar norom), Ampute Ayak (Ayağın bir kısmının kesilmesi), Spora bağlı hastalıklar (Asil kopması – ruptur aschilenne, Tendinit).

Çocuklarda ayak rahatsızlığı
Özellikle çocuklarda ayakla ilgili rahatsızlıklar önemsenmeli. Çocuklarda ayak rahatsızlıklarının belirtileri şöyle: Ayaklarda içe doğru düşme, kullanılan ayakkabıların içeriye veya dışarıya doğru kısa zamanda aşırı yıpranması, yürümede çabuk yorulma ve ağrı, ayak arkının düzleşmesi. Çocuklarda 5 – 6 yaşından itibaren, her yaştan sporcular, diyabet hastaları, uzun sure ayakta çalışan yetişkinler podologa başvurabilir. Ayak rahatsızlıklarında ortopedik tabanlıkların da faydası vardır. Kişinin patolojisi, yaşı ve aktiviteleri göz önüne alınarak yapılan tabanlıklar ayağın statik bozuklukları üzerinde etkinlik yapıp ayağı olması gereken uygun pozisyona getirerek düzeltme veya rahatlatma etkisi yapar. Kişiye ve patolojiye özel olmalıdır (topuk dikeni tabanlığı) şok absorban ve amortisan malzemeler ile yapılırken, çocuklardaki pes planus tabanlığı (düz taban) kalıcı bir düzeltme sağlamak amacıyla daha sert malzemeler kullanılarak yapılır. Tabanlıklar iskelet ve kas sistemine de etki ederek diz, kalça ve bel ağrıları tedavisinde de kullanılırlar. Yapılan tabanlıkların kişiye ve patolojiye özgün olması gerektiği gibi kişinin hayat şekli ve de yaptığı iş ve sportif aktiviteler de göz önüne alınmalıdır. Ayaklarında sorun olmayan kişiler de ayak tabanlığı kullanabilir. Sporcularda eklem yıpranmasını geciktirir, profesyonel spor hayatini uzatır, denge ve performans artırır. Yetişkinlerde basınç noktalarını dengeli ve homojen bir şekilde dağıtarak, kan dolaşımını hızlandırır ve rahatlık verir.

Mehmet ÇIRAK
Podolog

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu