Hastane

Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde Ayaktan Hasta Kemoterapi Merkezi açıldı

kemotrapi-erzurumAtatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde hizmete açılan merkezde, hastalara güvenli ve konforlu bir ortamda kemoterapi uygulaması yapılacak. 

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde kurulan Ayaktan Hasta Kemoterapi Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Merkezde, Türkiye’nin ilk kapalı sistem ilaç transfer sisteminin de kurulduğu belirtildi. Merkezde oluşturulan kapalı sistem ilaç transfer merkezi sayesinde hastalara daha sağlıklı ortamda ilaç hazırlanabileceği, birim çalışanlarının da ilaçların toksik etkilerine karşı güvenliğinin üst düzeye çıkartıldığı kaydedildi. Atatürk Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, yeni açılan merkezle hastaların tedavi sürecinde fiziki bakımdan evlerindeymiş gibi rahat ettirileceğini söyledi. Ayaktan Hasta Kemoterapi Merkezi’nin açılış törenine; Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Atamanalp, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Necip Becit, Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Şahin Arslan, Kemoterapi Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Salim Başol Tekin, İl Sağlık Müdürü Dr. Doç. Dr. Serhat Vançelik, Endotek Yönetim Kurulu Başkanı Moşe Eliş, Real Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dumlu ve öğretim üyeleri katıldı. Açılış öncesi konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, merkezde günde ortalama 100 kişiye hizmet verileceğini söyledi. Prof. Dr. Koçak, 4 aylık bir çalışmanın ardından açılan Ayaktan Hasta Kemoterapi Merkezi’nde hastaların tedavi sürecinde en azından fiziki şartlar bakımından evlerindeymiş gibi rahat edeceğini belirtti. Prof. Dr. Koçak, bölgede böyle başka bir merkezin olmadığını söyledi. Rektör Prof. Dr. Koçak, Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nin bölgenin referans hastanesi olma özelliği taşıdığını en ileri seviyede teşhis ve tedavi, cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve destek hizmetlerinin verildiğini söyledi. Prof. Dr. Koçak, dünyada başarılı ünitelerin multidisipliner bir anlayışla hareket ettiğini, bilimsel veya teknik alanda birden fazla bilim dalının bir arada, ortak projeler ürettiklerini hatırlattı. Prof. Dr. Koçak, “Biz de Atatürk Üniversitesi’nde bu ortamı görmek istiyoruz. İlgili fakültelerimiz arasında işbirliği yapılmalıdır. Örneğin; Mühendislik fakültemiz tıbbi cihaz üretimi konusunda önemli çalışmalar yürütüyor. Bu konuda Tıp Fakültesi’yle birlikte hareket edilmesi durumunda çok daha büyük başarılar elde edeceğimizi düşünüyorum” dedi. Rektör Prof. Dr. Koçak, Araştırma Hastanesi’nde devam eden onarımın yakında tamamlanacağını 2011 sonu itibariyle Aziziye Araştırma Hastanesi’nin yenilenen binaya taşınacağını sözlerine ekledi.

Daha modern ve kaliteli hizmet
İç Hastalıklar Medikal Onkoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi ve Kemoterapi Ayakta Tedavi Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Salim Başol Tekin ise kanser hastalarına daha modern ve kaliteli hizmet sunmak amacıyla söz konusu birimi kurduklarını anlattı. Prof. Dr. Başol, oluşturulan yeni birimde kanser hastalarına daha kapsamlı ve etkin tedavi hizmeti sunmayı amaçladıklarına değinerek, “Ayakta kanser tedavisi gören hastalarımızın kendilerini daha huzurlu bir ortamda hissetmeleri ve kendilerine daha kaliteli hizmet sunmak amacıyla bu birimi kurduk. Bu ünite sayesinde kanser hastaları artık servis koridorlarında fazla beklemeden ev konforunda tedavi görebilecekler. Yeni açılan ünitede kanser hastalarına daha hızlı ve etkin tedavi uygulayarak bu alanda büyük bir başarı elde etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Şahin Arslan da yaptığı konuşmada, kemoterapi merkezinin yapımına başladıkları sırada annesinin göğsünde şişlik olduğunu ve yaptırdıkları muayenelerde meme kanseri teşhisi konulduğunu belirtti. 65 yaşındaki annesi Suna Arslan’ın, Prof. Dr. Durkaya Ören tarafından başarılı bir şekilde ameliyat edildiğini ifade eden Doç. Dr. Arslan, “Şimdi annemin tedavisi yeni hizmete giren kemoterapi merkezinde yapılacak. Neye niyet, neye kısmet. Bu da bana insanların neyle, nerede, ne zaman karşılaşacağını hiçbir zaman bilemeyeceğini gösterdi” diye konuştu.

İlaç maliyetleri düşecek
Yakutiye Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necip Becit de kanser hastalarının tedavisinde ilaçlı kemoterapinin önemli bir yeri olduğunu vurguladı. Ayakta Kemoterapi Ünitesi sayesinde kanser hastalarının ilaçlarının belli bir merkezde toplanıp hastalara verileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Becit, “Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar çok pahalı ve çok da tehlikeli. Yeni kurulan ünite sayesinde hasta ve çalışan güvenliğini risklerden korumuş olacağız. Çünkü bu ilaçlar tehlikeli ve çevreye yayıldığı için bir merkezde bu ilaçları kapalı sistem bir laboratuvarda topladık” dedi. Prof. Dr. Necip Becit, Kemoterapi ünitesinin inşaası ve teknolojik alt yapısını gerçekleştiren Endotek ve Real Medikal firması yöneticilerine teşekkür etti. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, merkezin açılmasının Erzurum ve bölge için büyük bir kazanç olduğunu belirtirken, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Atamanalp ise açılışı yapılan yeni ünitenin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Açılan üniteyle birlikte, kanser hastalarına ilaçla tedavi uygulamalarında kullanılan antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, hastalara verilmesi, atıkların bertaraf edilmesi sırasında hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarının bu ilaçların zararlı etkilerine maruz kalmaması için güvenli bir çalışma ortamı oluşturuldu. Hastalar, tedavileri sırasında televizyon izleyebilecek ya da günlük gazeteleri gözden geçirebilecek. Böyle hastaların günlük hayattan ve ev ortamından kopmamaları sağlanacak. Ayaktan Hasta Kemoterapi Merkezi’nde hasta yakınları da düşünüldü. Hasta yakınları, kendilerine ayrılan mekânlarda hastalarını bekleyebilecek. Kemoterapi Merkezi’nde, Türkiye’de örnek gösterilecek bir ilaç hazırlama ünitesi de yer alıyor. Sağlıklı şartlar altında hazırlanan ilaçlar sağlık personelinde toksik bir etki bırakmıyor. Sağlıksız şartlar altında hazırlanan kanser ilaçları bağışıklık sistemi zayıf olan kanser hastalarının başta enfeksiyon olmak üzere pek çok hastalığa yakalanmasına sebep olabiliyor. Yeni kurulan merkezde negatif basınçlı Air-flow’lu steril odalar bulunuyor. Ünitenin önemli özelliğinden biride kemoterapi hazırlama sırasında kullanılacak olan kapalı sistem ilaç transfer cihazları sayesinde, maliyeti yüksek olan bu ilaçların sterilitesi bozulmadan saklanabilmesi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu