Türkiye ilaç sektöründe küresel oyuncu olabilir

Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Tuğba Koç, 2016 yılı verileriyle Türkiye’nin ilaç ihracatının 863 milyon dolar, ithalatının ise 4.5 milyar dolar olduğunu belirterek, aradaki farkın yaklaşık 3.7 milyar olduğunu kaydetti. İlaç sektörünün bu tabloyu tersine çevirecek güçlü bir altyapıya ve büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Koç, sektörün önünde duran en büyük engellerden birinin kur farkı olduğunu dile getirdi. İlaç sektöründe sabit kurun 2.34, gerçek kurun ise 4 düzeyinde olduğunu belirten Koç, kurun makul bir düzeye çekilmesinin yerli ilaç üreticilerinin global pazarlarda rekabet gücünü artıracağını vurguladı.

 

İlaç sektörü katma değer bakımından en değerli sektör

Tuğba Koç, sektörün mevcut altyapısı ve potansiyeli hakkında şunları söyledi: “Global pazarlarda büyük üreticilerle rekabet edebilmek için yerli pazarda güçlü olmanız gerekir. Bugün Türkiye’de en ileri teknolojiye sahip, katma değeri yüksek ürünler geliştirebiliyoruz. Ancak kur etkisini sektör olarak çok yoğun yaşıyoruz. Türkiye’de 80 modern üretim tesisi var. Bunların 69’u ilaç üretim tesisi, 11’i hammadde üretim tesisi. Potansiyelimiz çok büyük. Türkiye’nin ortalama ihracatına baktığımızda bir kilo ürün için sadece 1.5 dolar katma değer yaratabiliyoruz. İlaç sektöründe ise bu oran bir kilo ürün için 29 dolar. Sektörün bazı ürünlerinde bu oranı bir kilo ürün için 1000 dolar katma değere çıkarma potansiyelimiz var. İlaç sektörü bu gücüyle cari açığın kapanmasına çok büyük katkı sağlayabilir.”

 

Ar-Ge teşvik edilmeli

Onko Koçsel İlaçları’nın Türkiye’de onkoloji alanında ilk GMP lisansı ile üretim yapan Ar-Ge merkezi ile faaliyet gösterdiğini ifade eden Koç, Ar-Ge’ye ayırdıkları payın yüzde 15 düzeyine yükseldiğini, Türkiye ortalamasının ise sektörde yüzde 5’ler düzeyinde olduğunu belirtti. Yüksek teknoloji ürünü, katma değeri yüksek ürünler geliştirmek için Ar-Ge’nin önemini vurgulayan Koç, şunları kaydetti: “İlaç sektöründe ülkemizde 23 Ar-Ge merkezi faaliyet gösteriyor. Ar-Ge’ye yatırım 223 milyon TL. Yurtdışında bu oran milyar dolarlar düzeyinde. Kalite standartlarını yukarıya taşımak ve yeni ürünler geliştirmek için Ar-Ge’nin desteklenmesi gerekiyor. Global pazarlara sadece eşdeğer ürünlerle çıkmamak gerekiyor. Öte yandan, eşdeğer ürünlerin bile kalite standartlarının orijinalleri düzeyinde olması çok önemli. Bu alanda teşvikler büyük önem taşıyor. Gerek kur düzenlemesi gerekse Ar-Ge teşvikleri, sektörün potansiyelini gerçekleştirmesini sağlayacak. Sektör aktörleri ne kadar güçlenirse Ar-Ge yatırımları da o oranda güçlenecek. İç pazarda güçlendikçe küresel pazarlarda da çok daha güçlü oyuncular haline gelmemiz kolaylaşacak.”

 

Katma değeri yüksek ürünlerle global pazarlara açılıyor

Onko Koçsel İlaçları’nın onkoloji, hematoloji ve kontrast maddelerin üretiminde dünya çapında sayılı üretim tesislerinden birine sahip olduğunu kaydeden Koç, global pazarlara açılmak konusunda ciddi bir atılım içinde olduklarını belirtti. Koç, küresel pazarlarda yer almak için gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında ise şunları söyledi: “2016 yılında ABD ofisimizi açtık ve ilaçlarımızın ABD pazarına yönelik pazar erişim projeleri için FDA onay süreçlerini başlattık. Avrupa Birliği’ne giriş noktalarımızdan biri ise komşumuz Bulgaristan oldu. Eş zamanlı olarak Avrupa Birliği İyi Üretim Uygulamaları Sertifikası (EU GMP Certificate) başvurumuzu yaptık ve üretim tesislerimizi Avrupa Birliği’ne bağlı ilaç ajanslarının denetimine açtık. Üretim tesisimizin üstün teknolojiye sahip olması sayesinde sertifika süreci çok kısa bir zamanda tamamlandı. Malezya, Pakistan ve Sudan’ın en önemli ilaç dağıtım şirketleriyle de yüksek bütçeli anlaşmalar imzaladık ve bu sayede diğer Güney Asya ve Afrika ülkelerine ulaşmayı hedefledik. Bunun yanı sıra Körfez ülkeleri ve Orta-Güney Amerika’da lokal ithalatçı firmalarla işbirliği görüşmelerimizi de finalize etmek üzereyiz. Bu çerçevede Türkiye’de birçok ilaç firmasının denetiminden geçemediği Bulgaristan ve Sudan Sağlık Otoritesi denetimlerinden başarıyla geçtik. Ardından 2-3 aylık süreç içerisinde sırasıyla Sudan GMP ve EU GMP sertifikalarımızı aldık. Sahip olduğumuz bu sertifikalarla dünya üzerinde 70’den fazla ülkeye ihracat yapabilme gücünü elde ettik. Yapacağımız ciddi orandaki ihracatla ülkemizin cari açığının kapanmasına da önemli katkılarda bulunacağız.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu