Tüp Bebekte Başarı ERA Testi ile artıyor!

tup-bebek-2015
Rahimin embriyoyu kabul edeceği en uygun zamanı belirleyen çok ileri bir genetik test olan ERA (Endometrium Receptivity Assay) tüp bebekteki başarıyı da artıyor. Acıbadem Tüp Bebek Merkezleri Koordinatörü Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, “Bu testle rahimden alınan 238 gen inceleniyor. ERA tekrarlayan başarısızlıkları yüzde 27 -30 başarıya dönüştüren yeni bir testtir” şeklinde konuşuyor.

İnfertil çiftlerin sayısı toplumlarda artış gösterdikçe bilim çalışmaya devam ediyor. Son olarak da tüp bebek tedavisindeki tekrarlayan başarı oranını artıran ERA testi infertil çiftler için umut oldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş konu hakkında şunları söylüyor:
“ERA testi ile rahmin içinden bir parça alınıp toplam 238 gen incelenir ve rahmin embriyo verilmesi için uygun olup olmadığı yüksek doğrulukla tespit edilir. Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan yani geçmiş 3 tüp bebek denemesinden toplamda en az 4 adet kaliteli embriyo transfer edilmesine karşın gebe kalamayan kadınlara uygulanabilmektedir. ERA testinin yapılması planlanan çiftlerden tüp bebek yöntemiyle elde edilen kaliteli 3. gün veya 5. gün blastokist dönemi embriyolar rahme nakil edilmeyerek dondurulur. En az iki ay sonra rahmin kalınlaştırılmasına yönelik tedavi sonrası özel bir aletle doku biyopsisi yapılır. Dokular özel bir tüp içinde genetik merkezine gönderilir. Rahimin embriyonun tutunması için uygun günler tespit edilir. Eğer rahim belirlenen günler için embriyonun nakline uygunsa bir sonraki adet döneminde embriyo çözme-nakil etme tedavisi planlanır. “

Başarısızlığı en aza indiren test: ERA

Tekrarlayan embriyo başarısızlığında rahim kaynaklı sorunlardan biri embriyo transfer edildiğinde rahimin embriyoyu kabul edebileceği uygun zamanda olmamasıdır. Kısacası ERA Testi; endometriumun ne zaman embriyoyu kabul edileceğini belirleyen bir testtir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre tekrarlayan başarısızlık yaşayan çiftlerin yüzde 27 -30 başarı elde edilmiştir. Bu hem bilim hem de infertil çiftler için oldukça sevindirici bir rakamdır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu