Tıbbi cihazlar ilaç gibi adım adım …

healt expojpg

Tıbbi cihazlar ilaç gibi adım adım takip edilecek

Hazırlanan bir yazılım programı ile ülkemizde üretilen bütün tıbbi cihazlar ve ithal edilen cihazlar kodlanarak adım adım takip edilecek.İstanbul Health Expo (Medikal Ürün, Hastane Donanımları, Sağlık Bilişim ve Teknolojileri, Laboratuvar Sistemleri, Evde Bakım Ürünleri ve Sağlık Turizmi) Fuarı 10-13 Ocak 2013 tarihleri arasında CNR Expo’da gerçekleştirildi. Fuar, Sağlık Bakanlığı ve KOSGEB desteğiyle CNR Holding kuruluşu Sine Fuarcılık ve CNR Expo Fuarcılık tarafından düzenlendi. 20 bin metrekarelik alanda kurulan fuara yerli ve yabancı 200’ün üzerinde firma katıldı.  Fuarda, Orta Doğu, Orta Asya, Balkanlar, Avrupa, Kuzey Afrika ve ABD’den gelen yatırımcı ve iş adamlarıyla karşılıklı yeni iş birliği imkânlarına zemin hazırlandı. Sağlık sektörünü, teknoloji ve sağlık bilişimiyle buluşturan fuarın açılışına; Libya Sağlık Bakanlığı Yardımcısı Halid Muhammed Urayath, Bağımsız Milletvekili Dr. Salih Fırat, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, Akredite Hastaneler Derneği Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü Âdem Onar, SGK Genel Sağlık Sigortası Daire Başkanı Hanefi Gök, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, CNR Holding CEO’su Ali Bulut ile çok sayıda davetli katıldı.
Libya heyeti fuardaydı
Dünya pazarlarında rekabet gücünü artırmayı hedefleyen Türk medikal sektörü, iç savaş sırasında hasar görmüş hastanelerin onarımlarını acilen gerçekleştirmeyi planlayan Libya’nın da dikkatini çekti. Libya Sağlık Bakanlığı yüksek delegasyon grubu ile İstanbul Health Expo Fuarı’na geldi. Yeniden yapılanan Libya, sağlık alanında 3 yılda 12 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. CNR Holding Kurumsal İletişim Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Özhan Carda fuarın açılışında yaptığı konuşmada, “Libya Sağlık Bakanlığı heyeti, İstanbul Health Expo’da ülkemizdeki hastanelere hasta gönderimi ve medikal alanında alım yapmak amacıyla fuarda görüşmelerde bulunacak” dedi. Sağlık alanında 30 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlayan Irak Hükümeti de daha fuara katılması da fuarın sektör beklentilerine üst düzeyde cevap vereceğini de ortaya koydu. Yeniden yapılanma sürecine giren Libya’da hükümet, elindeki yüksek bütçeyi kısa vadede inşası yarım kalan hastanelerin tamamlanması için harcayacak. Bu kapsamda hastane mobilyası, mutfak ürünleri, üniforma, ilaç, sigorta, ambulans, diş hekimliği, hastane yönetim sistemleri gibi alanlarda Türk tedarikçilerin bu pazardan pay alması bekleniyor.
Libya’dan davet
Özhan Carda, “Ülkemizin sağlık alanındaki başarılı politika ve uygulamaları sağlıkta rol model oldu. Arap Baharı’nın ardından yeniden yapılanan Libya’da hükümet sağlık alanındaki yatırımlara büyük önem veriyor. Bütçeden Sağlık Bakanlığı yüzde 4.24 pay alıyor. Libya’da kişi başına düşen sağlık harcamaları bölge ortalamasından 2.5 kat yüksek” diye konuştu. Libya sağlık sektörünün önemine de işaret eden Carda, “Ülkede 70 civarında özel hastane bulunuyor. Bu hastanelere işlevselliğinin yeniden kazandırılması isteniyor. Libya sağlık alanında önümüzdeki 3 yılda 12 milyar dolarlık yatırım planlıyor” dedi. Libya Sağlık Bakanlığı Yardımcısı Halid Muhammed Urayath da, son dönemde Türk şirketlerinin güvenlik sorunları nedeniyle ülkelerine gelemediğini anlattı. Türk girişimcileri yeniden ülkelerinde görmeyi istediklerini vurgulayan Urayath, “Türkiye heyetlerini, Libya’ya davet etmek isterim. Hayat Libya’da yüzde 90 normale dönmüş durumda” ifadelerini kullandı.
“Önemli mesafeler katetildi”
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, sağlıkta dönüşüm programının, sektöre hızlı bir ivme getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Dokucu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, fuara çok sayıda firma ve yabancı konuğun katıldığını belirterek, emeği geçenleri tebrik etti. Sağlık sektörünün son 10 yılda Türkiye’de önemli bir mesafe katettiğini anlatan Prof. Dr. Dokucu, kendisinin Diyarbakır’dan 8 yıl önce İstanbul’a geldiğini ve bu süre içinde kentteki gelişmeye tanıklık ettiğini bildirdi. Prof. Dr. Dokucu, şöyle devam etti: “8 yıl önce Şişli Eftal Hastanesi’ne bilgisayar otomasyon sistemi yeni girmişti. Merkezi bir ambulans sistemimiz yoktu. Hastaları online izlemek bir tarafa, inanın telefonla bilgi alırken dahi zorlandığımız bir yapılanma söz konusuydu. Bakanlığımız öncülüğünde başlatılan sağlıkta dönüşüm programı, 2005’ten itibaren çok hızlı olarak sektöre bir ivme getirdi. 2005’ten sonra sağlık sektörünün, en az 3 kat kadar hem maddi rakamlar hem fonksiyonellik hem de işin niteliği anlamında değişiklik getirdiğine şahit oldum. 3.5 yıllık Sağlık Müdürüyüm. Bu geçen 3.5 yıl içinde, dijital hastane kavramının, bırakın özel hastaneleri, kamu hastanelerinin önemli bir kısmında, çok fiili bir durum haline gelmesi söz konusu oldu.” Prof. Dr. Dokucu, fuarın özel sektör ile kamu sektörünün birlikte başardıkları işlere iyi bir örnek oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
Pazar 10 yılda 120 milyar doları yakalayacak
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkiye’ye inandığımız için çok yatırım yapıyoruz. Varımızı yoğumuzu memleketimize yatırıyoruz. Siyasi istikrarı önemsiyoruz. Memleketimizin sağlık sistemini kıymetli buluyoruz. Bugün Türk insanı yılda 8 defa muayene oluyor. Bugün Türkiye’de 5 milyondan fazla ameliyat yapılıyor. 560 milyon muayene yapılıyor. Türkiye’de 60 milyar dolarlık bir sağlık pazarı var. Bu, 10 yıl içerisinde 120 milyar doları geçecek. 10 yıl içinde bu kadar büyüyecek başka bir sektör Türkiye’de yok. Onun için Türkiye’nin hayallerine Türkiye’nin sağlık yapısı yakışıyor. Her ne olursa olsun bu sıkıntılar gidecek Türkiye’ye inananlar, yatırım yapanlar kazanacaklar. 10 milyar doları geçecek bir sağlık turizmi ile dünyanın karşısına çıkacağız. Türkiye’nin geleceğini oldukça parlak görüyorum.”
2023’te 5 milyar dolar tıbbi cihaz ithalatı hedefi
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek de, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatı doğrultusunda, tıbbi cihaz ihracatının artması için son 1 yıldır ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti. Sektör için 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hedefi belirlediklerini ifade eden Şimşek, bu ihracat hedefine ancak altyapısı hazır firmalarla ulaşılabileceğini, bunun için hazırlanan “devrim niteliğindeki” mevzuat değişikliklerinin son aşamaya geldiğini söyledi. Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu olarak üzerimize düşen bir takım sorumluluklar vardı. Onları yerine getirmeye başladık. Ülkemizde tıbbi cihaz üretim yerlerinin ruhsatlandırması için bir mevzuat bulunmamakta. Bu mevzuatı tamamlamak üzereyiz. Önümüzdeki günlerde fabrikalarımızı ruhsatlandırmaya başlayacağız. Tıbbi cihazlar üretildikten sonra bunların depolanması ve satış noktaları ile ilgili bir düzenleme yoktu. Yapılacak düzenleme kapsamında artık bu işleri kimlerin ve hangi mesleklerin yapabilecekleri noktasında mevzuatımızda belirleyeceğimiz ölçüde bu yerleri ruhsatlandırmaya başlayacağız. 8 bin kadar medikal marketimiz olacak. Vatandaşlarımız SGK’ya gitmeden medikal marketlerde tüm işlerini halletmiş olacaklar.”
Kalibrasyon konusu
Tıbbi cihazların kullanılmaya başlanıldığından itibaren kalibrasyonunun yapılması gerektiğini belirten Ercan Şimşek, ülkemizde bu kalibrasyon işini yapan 100 kadar firma bulunduğunu, bu firmaları yeniden belgelendireceklerini ve kalibrasyon şirketlerini özel bir eğitimden geçireceklerini ifade etti. Şimşek, “Tıbbi cihazlar hastanelerde kullanılmaya başlanıldığından itibaren bakım ve onarımları gerekiyor. Bakım ve onarım cihazları ülkeye getiren firmaların garantisi altında yapılmakta. Bakım ve onarım servislerin yetkilendirilmesi de kurumumuz tarafından yapılacak” dedi.
Yerli firmalara öncelik
Kurumsal kimliğe kavuşmuş firmalarımızın sayısının gün geçtikçe arttığını, 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için kurumsallaşmış firma sayısının artması gerektiğini kaydeden Şimşek, ileri teknolojik ürünleri üretmek için bunun önemli olduğuna değindi. Offset finansman yönteminde Türkiye’de üretimi hiç yapılmayan tıbbi cihazlara maddi destek ve alım garantisi vereceklerini anlatan Şimşek şunları söyledi: “Şu anda yurt dışından teklifleri topluyoruz. Biyolojik ürünler noktasında ise; ilaç sektörüne destek olmak manasında 20 milyon dolarlık ve üzeri yatırımlarda yatırımlara destek veriyoruz. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Türkiye’deki tüm hastanelerden sorumlu oldukları için ihalelerde yerli firmalara öncelik vererek onların önünü açma noktasında çalışmaları var. Ayrıca, yeni bir yazılım programı üzerinde çalışıyoruz. Tamamlandığında ülkemizdeki bütün tıbbi cihazları ilaçta olduğu gibi ürün fabrikadan çıktığından itibaren ve Türkiye sınırına girdiği andan itibaren adım adım nerede kullanıldığına kadar takip edeceğiz. Bir ortopedik protez Ahmet Bey’e takıldı ise o protezi Ahmet Bey’in üzerinde takip edeceğiz. Dolayısıyla bütün bunları yapmamızdaki amaç Türkiye’ye giren ve Türkiye’de üretilen tıbbi cihazların daha güvenilir şekilde üretilmesidir.”
Sağlık finansmanına 45 milyar lira
SGK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca da 2013’te kurumlarının sağlık finansmanına 45 milyar lira civarında kaynak ayırdığını belirtti. Dr. Kuruca, Türkiye’de 107 bin hekimin elektronik imzasını aldığını, üretilen reçetenin yüzde 70’lik bölümünün elektronik reçete olarak üretildiğini bildirdi. SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürü ve Bakanlık Bilişim Koordinatörü Adem Onar ise, sağlık alanında gerçekleştirilen elektronik reçete gibi uygulamaların dünyada marka haline geldiğini ifade etti. Onar, kurumlarının da bu gelişmelere katkıda bulunduğunu kaydetti.
Teknolojik alt yapı
Sağlıktaki teknolojik çalışmaların, sektör çalışanlarıyla buluşturulmasında bu organizasyonların önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye’nin konjonktürel olarak dünya ölçeğinde iyi bir yerde olduğunu ancak hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Bugün birçok Avrupa ülkesinde Türkçe dilini öğrenme gayretinde olan kişilerin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, teknoloji ile sağlık buluşmalarının gelişmişlik açısından çok önem taşıdığını kaydetti. Konuşmasında multidisipliner yaklaşımın önemine dikkat çeken Tarhan, Üsküdar Üniversitesi ve NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi olarak teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini, disiplinler arası işbirliğine ise ayrı bir önem verdiklerini söyledi. “Genelde ülkemizde sağlık alınandaki teknolojik gelişmeleri hekimlerimiz ilk etapta kabul etmeyip reddederler” diyen Tarhan, bu yaklaşımdan biran önce vaz geçilmesi gerektiğini, günümüzde artık hastaların düşüncelerini okuyan teknolojilerin varlığından bahsedildiğini kaydetti. Bazı tedavilerin uygulanabilmesi için Türkiye’de teknolojik alt yapıların biran önce oluşturulması gerekliliğine vurgu yapan Tarhan, bu konuda aslında Türkiye’nin kapasitesi olduğunu söyledi. “Düşünce gücüyle engelli arabasını yürüttü, düşünce gücüyle bilgisayarda oyun oynadı” gibi haberleri hemen her gün basında görebildiklerini ifade eden Prof. Dr. Tarhan, bunların artık hayal olmaktan çıktığını, sağlığın bilimin menziline girdiğini belirtti. Teknolojik alt yapılar için bu buluşmaların şart olduğunu söylen Prof. Dr. Tarhan, şart olan diğer şeyin de “Multidisipliner Yaklaşım” olduğunu dile getirdi.
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi
Yurtiçi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin yoğun katılımı ile açılan İstanbul Health Expo Fuarı’nda yer alan, sağlık sektörüne ve SGK uygulamalarına çağ atlatacak yeni teknolojiler ilgi çekti. Fuarda sergilenen avuç içi okuma teknolojisi yakında günlük hayatımızın bir parçası haline gelecek. Biyometrik kimlik doğrulama sistemi olan ve “avuç içi damar izini okuma” olarak adlandırılan sistemin, 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren SGK ile anlaşması bulunun tüm özel ve üniversite hastanelerinden uygulamaya başlanacağı bildirildi. Fuara katılarak parmak ve damar okuma teknolojisini tanıtan Mortek Teknoloji Elektronik Bilişim Sanayi Tic. Ltd. Şirketi yöneticisi Ömer Kalli, sistemin SGK ve sağlık sistemine büyük katkılar yapacağını belirtti. Kalli’nin verdiği bilgiye göre, parmak ve damar okuma yapan “avuç içi okuma uygulaması”, sistemdeki yanıltmaların ve sahte nüfus cüzdanı ile tedavi olmanın önüne geçiyor. Hastaneye giriş yapan hastayı avuç içi okuma ile tanıyan sistem, hasta hakkındaki kayıtlı sağlık bilgilerini de kullanıma sunuyor. Ayırt edici özelliği ve doğrulama oranının yüksek olması nedeniyle güvenli bir sistem olan avuçiçi okuma, yaklaşık 6 aydır Konya’da özel ve üniversite hastanelerinde pilot olarak uygulanıyordu. Sistemin 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren Türkiye genelinde uygulamaya gireceğini bildiren SGK yetkilileri de, hastanenin hastaya sunduğu bütün hizmetlerin kayıt altına alınacağına işaret ettiler.
Elektronik reçete dönemi
Sağlık sektörünün gündemindeki önemli bir gelişme de reçete yazımı ile ilgili. Fuarın açılışında konuşan SGK Genel Sağlık Sigortası Daire Başkanı Hanefi Gök, “elektronik reçete” sisteminin de 15 Ocak’ta ülke genelinde uygulamaya konulacağını açıkladı. “Şu ana kadar 700 bin elektronik reçete oluşturulduğunu ve sistemde yüzde 70’i yakaladıklarını” bildiren Hanefi Gök, “Amacımız Elektronik Reçete Sistemi ile bütün Türkiye’yi elektronik ortama geçirerek, otomasyonu sağlamak” dedi.
SGK Fuar’da stant açtı
Sosyal Güvenlik Kurumu da fuarda stant açarak faaliyetleri hakkında ziyaretçilere bilgi verdi. Irak ve K.K.T.C Sağlık Bakanlarının da katıldığı fuarda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sağlık uygulamaları ve vatandaşlara verdiği hizmetleri tanıttı. SGK’yı yıllık 3 milyar liranın üzerinde bir israftan kurtaracağı belirtilen elektronik reçete uygulaması üzerinde çalışan ve sistemin kurulmasını sağlayan uzmanlara, Vatandaş Odaklı Hizmet Yaklaşımı ve Bilişim Teknolojilerini kullanmadaki başarısı için “e-reçete uygulaması üstün hizmet ödülü” verildi. Ödülü SGK adına Başkan Yardımcısı Kuruca ve Hizmet Sunumu Genel Müdürü Âdem Onar birlikte aldı. Fuarda, SGK’nın verdiği hizmetler, sağlık uygulamalarına ait projeler vatandaşlara anlatılırken, Bilişim Teknolojileri kullanımında SGK’nın geldiği son nokta ve geleceğe dönük bakış açısı kamuoyu ile paylaşıldı. Kurumsal TV, Hastaneni Seç Doktoruna Ulaş Uygulaması, Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ve Avuç içi damar tanıma uygulamaları katılımcılar tarafından ilgi ile izlenirken, Bilişim Zirvesi kapsamında düzenlenen Bilgi Paylaşımı toplantısında ise, Hizmet Sunumu Genel Müdürü Âdem Onar SGK Bilişim Projeleri konusunda sunum yaptı.
Sağlık Turizminde Hedef Pazarlar
İstanbul Health Expo çerçevesinde düzenlenen “Sağlık Turizminde Hedef Pazarlar” sempozyumunda, Türkiye’nin önündeki fırsatlar masaya yatırıldı. Sağlık turizminde ilk 10’da yer alan Türkiye, 100 milyar dolarlık pazarda liderlik hesapları yapıyor. İstanbul Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Filiz Çevirme, büyük ülkeler olan ABD ve Rusya’nın sağlık sisteminde sorunlar bulunduğunu belirterek, “Bunu fırsata çevirip, pazardaki payımızı artırabiliriz” dedi. Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Dr. Filiz Çevirme, ABD’nin sağlık ve sağlık sigortası sistemindeki aksaklıklara ve bu ülkedeki gelişmelere işaret ederek, “ABD’de ve Rusya’dan milyonlarca insan sağlık sorunlarını giderebilmek için başka ülkelere yöneliyorlar. Bu iki büyük ülkenin gündeminde değiliz. Algıyı düzeltebilir ve hastaları buraya yönlendirebilirsek, bu büyük pazardaki payımızı artırıp lider olabiliriz” dedi. Dr. Çevirme, Türkiye’nin potansiyelini harekete geçirebilmesi için sağlık alanında kaydettiği gelişmeleri anlatması ve tanıtım yapması gerektiğini anlattı.
İranlı uzmandan destek
Sempozyumda konuşan ABD kuruluşu Abundances Yönetim Kurulu Başkanı İran asıllı Azita Moghaddam; ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyada birçok ülkede bölgeyle ilgili yanlış algı olduğunu anlatarak, “Öncelikle Türkiye ile ilgili yanlış algıyı ortadan kaldırmak gerekiyor” dedi. Moghaddam’ın verdiği bilgiye göre, ABD’de kişi başına düşen sağlık harcaması 10 bin dolar seviyesinde. Bu rakam 2020 yılında 14 bin dolara ulaşacak. ABD’de 50 milyon kişi sağlık, 120 milyon kişi diş hekimi sigortasına sahip. Yaşlanan nüfus için doktor kıtlığı var. Türkiye bu tablodan yararlanacak potansiyele sahip. ABD her yıl ortalama 1.6 milyon kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanmak için başka ülkelere gittiğini ve 19.2 milyar dolar harcadığını belirten Azıta Moghaddam, “Bu pazardan daha çok Hindistan ve Taylan gibi ülkeler pay alıyor. Oysa Türkiye bu ülkelerden daha iyi bir altyapıya sahip” dedi.
Ruslar da gidecek yer arıyor
Sempozyum konuşmacılarından Rus sağlık uzmanı Lena Kargapoz Tseva da, ülkesindeki sağlık sisteminin karmakarışık olduğunu, halkın yurtdışına yöneldiğini söyledi. Lena Kargapoz Tseva, “Sağlık için ayrılan bütçe giderek de düşüyor. Bu durum Türkiye gibi ülkelere yönelimi artıracak. Ancak dikkat etmek gerekir ki, İsrail ve Almanya Rusları çekebilmek için çok çalışıyor” diye konuştu. Orta Doğu sağlık turizmi hakkında bilgi veren Medipol Sağlık Grubu Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörü Dr. Mehmet Hizarcı da, Kuveyt, İran gibi ülkelerden de hasta çekilebileceğini, bu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
6 milyar dolarlık sektör
Geçen yıl sağlıkta toplam 905 milyon dolarlık ihracat geliri elde eden sektörün, yıl sonunda bu rakamı 1 milyar doların üzerine çıkarması bekleniyor. Sektörün 2023 yılındaki ihracat hedefi ise 5 milyar dolar. Ülkemizdeki medikal cihaz sektörünün yüzde 85’i ithalata dayanıyor. İstanbul Health Expo Fuarı, medikal cihaz endüstrisinin ihracat yapan, katma değeri yüksek bir sektöre dönüşme hedefine destek olması amaçlanıyor. Ameliyathane cihazlarından ilaç malzemelerine ve hastane mobilyalarına kadar pek çok ürünün sergilendiği fuarda Sisoft’un katkılarıyla Dijital Hastane açıldı. Fuarın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından teknolojinin teşhis ve tedavi yöntemlerine yansıması ile sağlık yazılımlarının yer aldığı “Dijital Hastane” ziyaret edildi.

 

ykurkcuoglu@medikalplus.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu