Sağlık yöneticiliği hizmet alanı içinde önemli …

hasan-cagl

Sağlık yöneticiliği hizmet alanı içinde önemli bir yere sahip

TKHK Başkanı Hasan Çağıl, Sağlık yöneticilerinin sayısının az olduğunu, var olanların da özel kurumlar tarafından istihdam edildiğini söyledi.

 

 

İstanbul Sütlüce’deki MÜSİAD Genel Merkezi’nde, Kamu Hastaneleri Kurumu ve MÜSİAD Sağlık Sektörü Kurulu yöneticileri, özel sağlık kurumları yöneticileriyle bir araya gelerek, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) Başkanı Hasan Çağıl’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantının moderatörlüğünü Sağlık Sektör Kurulu Üyesi Hakan Bahadır yaptı. Toplantıya ayrıca Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Genel Sekreterleri ve İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ile İstanbul İl Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Taşdemir katıldı. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl’ın kurum hakkında bilgiler aktardığı toplantıda, MÜSİAD Üyeleri sektörde yaşadıkları sorunları da Hasan Çağıl’a aktarma fırsatı buldu. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Hasan Çağıl, toplantıda yaptığı konuşmada, sağlıkta 2003 yılı sonunda başlayan değişikliklerle bugüne kadar gelindiğini belirterek, sektörün geçmişle kıyaslanmayacak, hatta hayal bile edilemeyecek bir durumda olduğunu söyledi. İnsanların sağlık hizmetlerine ulaşımının eskisine göre daha iyi durumda olduğunu kaydeden Çağıl, Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde dünyada geneli düşünüldüğünde önemli bir aşama kat ettiğini dile getirdi. Çağıl, Türkiye’deki hekim eksikliğine dikkati çekerek, “Yardımcı sağlık çalışanlarının sayılarında ciddi bir sıkıntı var. Bu açığın karşılanması düşünülürken talebin de artacağını görebilmeliyiz. Belli ki aile hekimliği sistemini daha aktif kullanmak durumundayız” diye konuştu. Kişi başına düşen aile hekimi sayısı göz önüne alındığında ideal hekim sayısının 50 bin olduğunu aktaran Çağıl, mevcut çalışan sayısının 20 bin seviyelerinde bulunduğu bilgisini verdi. Çağıl, Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yönetimsel değişikliğe de değinerek, “Yönetim yapısındaki değişimin asıl nedeni özel sağlık sektörüdür. Günümüzde özel sağlık kurumları bu alandaki hizmetin yüzde 30’unu karşılıyor. Planlayan ve uygulayan olarak hizmet sunumunda var olmamız normal değildi. Sağlık Bakanlığı, hizmet alanından çıkmış ve bunu kurumlar aracılığıyla yapmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Sağlıkta yerinden yönetim
Hasan Çağıl, sağlık hizmetlerinin sunumunda merkezi yapıdan vazgeçilip yerinden yönetime geçildiğini hatırlatarak, “Biz Ankara’dan bakıyoruz, ülkenin genelini görüyoruz ve gözden kaçan çok şey oluyor” dedi. Önceki dönemlerde herhangi bir kamu hastanesinin bakanlık içinde 4-5 ayrı muhatabı olduğunu anlatan Çağıl, bunun işlerlik açısından sıkıntılar oluşturduğunu söyledi. Çağıl, kendilerinin kamu olduğunu ve asli görevlerinin sağlık hizmetinin sağlanması olduğunu hatırlatarak, israfın önlenmesi yönündeki amaçlarından bahsetti. Çağıl, israf önlenerek elde edilen kaynağın başka bir alanda halkın yararına kullanılacağını aktardı. Sağlık yöneticiliğinin hizmet alanı içinde önemli bir yere sahip olduğuna da vurgu yapan Çağıl, “Maalesef bu tip insanların sayısı çok az. Var olanlar da özel kurumlar tarafından istihdam edilmiş” dedi. Toplantıda konuşan MÜSİAD Sağlık Sektörü Kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya ise MÜSİAD’ın kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği sürece değindi. Sarpkaya, MÜSİAD içindeki komisyonlar hakkında bilgiler vererek, MÜSİAD çatısı altında 13 sektör kurulu bulunduğunu anlattı. MÜSİAD Sağlık Sektörü Kurulu’nun sektörle alakalı girişimleri olduğunu söyleyen Sarpkaya, sektörle alakalı gerek üniversite gerekse de diğer kuruluşlarla bir araya geldiklerini belirtti. Sarpkaya, üye ilişkilerine de gereken önemi verdiklerini ifade ederek, sektör çalışan arasındaki bağı güçlendirmeye çalıştıklarını aktardı. Sarpkaya, sağlık konusunda yaptıkları çalışmanın dikkate değer bir kısmının da sağlık sanayisi olduğunu belirterek, medikal ve ilaç başlıklarında girişimleri olduğunu kaydetti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu