Hastane

RSG İç Mimarlık’tan doğadan esinlenilen hasta odaklı tasarım: Sardes Hastanesi

sardes-hastanesi
İç mekan ve cephe tasarımı RSG İç Mimarlık imzası taşıyan İzmir Çiğli’deki SardesHastanesi, doğadan esinlenilen detayları ve hasta psikolojisi odaklı tasarımanlayışıyla dikkat çekiyor…

Markalı konutlar, ofis projeleri, turizm işletmeleri, sosyal mekanlar ve sağlıkyapıları gibi birçok farklı alanda iç mimari ve uygulama projelerine imza atanİç Mimar R. Semih Güven ve İç Mimar Didem Güven ortaklığındaki RSG İçMimarlık’ın cephe ve iç mekanlarını tasarladığı İzmir Çiğli’deki SardesHastanesi, doğadan esinlenilen tasarımı ve hasta psikolojisini ön planda tutandetaylarıyla dikkat çekiyor. Sağlık yapıları tasarımlarında hasta motivasyonunuyüksek tutmanın öneminden yola çıkan RSG İç Mimarlık, Sardes Hastanesi’nderahatlık ve konfor hissettiren dinamikler yaratarak danışanlara stresle başedebilme gücü veren olumlu etkileşim alanları oluşturmuş.

Kadındoğum birimlerinin hizmet verdiği Sardes Hastanesi’nin cephe tasarımında şifave doğumu sembolize eden “lotus” bitkisinin kıvrımlarından esinlenilmiş. İçmekanlara da aynı doğal etkinin taşındığı tasarımda hastaları sağlıklı ve güvenverici bir ortamda hissettiren, rahatlık ve konfor sağlayan, sağlıklı var olma,yaşamda olma ve iyi olma etkisi veren bir dil kullanılmış.

sardes-hastanesi-1

Şifave doğumu simgeleyen lotus bitkisinin kıvrımlarından yola çıkılarak tasarlanancephede, aydınlatma detayları ve diğer cephe unsurları lotus üzerine inen veona yaşam veren yağmurdan esinlenilerek tasarlanmış. Aynı doğal etkinin cephebütünlüğü korunarak iç mekanlara da taşındığı Sardes Hastanesi’nde lotusbitkisinin formu mekan öğelerine de şekil vermiş. Alanlar arası geçişler, geçişler üzerinde kontrol sağlanması,kullanım kolaylığı ve acil müdahale olasılıklarının yalın ve elverişliçözümlendiği tasarımda birimlerin birbirleriyle etkileşimi minimum seviyedetutulmuş. İç mekanların dingin, pozitif etki veren, kıvrımlı formlar ile dahafeminen bir etki yaratılarak tasarlandığı yapının her katında farklı renkler vefarklı dekorasyon öğeleri kullanılarak hasta odalarında çeşitlilik sağlanmış.Sardes Hastanesi’nde baharı çağrıştıran canlı renkler ile ahşabın sıcak etkisiharmanlanarak, hastanın ve refakatçinin kendilerini evlerindehissedebilecekleri bir atmosfer oluşturulmuş.

Mekantasarımlarında kullanılan malzemelerin sterilizasyon ve uzun ömürlülükaçısından hastane koşullarına uyumlu olması gerektiğini savunan RSG İç Mimarlık,Sardes Hastanesi’nin iç mekan tasarımlarında sterilizasyonu uzun süre korunanve yoğun kullanıma dayanıklı uzun ömürlü ürünler tercih etmiş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu