Müezzinoğlu: Yerli üretime …

 ostm_bakani-2

Müezzinoğlu: Yerli üretime destek çalışmaları devam ediyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Üreticilerin KDV ve diğer alanlarla ilgili taleplerini şubat ayında yapacağımız masa başı toplantı çalışmalarında ele alacağız” dedi.

 

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen toplantıda OSTİM ve İvedik OSB’deki medikal sektöründe üretim yapan sanayicilerle bir araya geldi. İvedik OSB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen organizasyona Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gültekin, Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, TOBB Medikal Meclisi Başkan Yardımcısı Murat Ataman ile birlikte İvedik ve OSTİM’de hizmet veren medikal sektör temsilcileri katıldı. Sektör temsilcilerinin sorunlarını dinleyen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Milletçe önce yarınlara ait güçlü hesaplar, güçlü yolculuklar yapmayı hedefliyorsak işin temelinde milli iradenin hak ve hukukuna sahip çıkmalı, onun gücünü zedelemek isteyenlere fırsat vermemeliyiz ki biz yarınlarla ilgili hedeflerimizi detaylandırabilelim, stratejilerimizi iyi yapalım” dedi.

90 bin yatak yenilenecek

Yaklaşık 50 bin yatak kapasitesini kamu özel işbirliği ile yapacaklarını belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Önümüzdeki 4 yıl içinde yapacağız. Yaklaşık 24 bin yatağın imza töreni atıldığı ihaleleri bitti ve sözleşmeleri yapılıyor. Önümüzdeki 1 yıl içinde yine 24-25 bin yatak kapasiteli yeni şehir hastaneleri kamu özel işbirliği ile 1 yıl içinde ihale sürecini tamamlamayı hedefliyoruz. Bu şekilde 2018 yılında 45-50 bin yatak arasında yenilenmiş nitelikli ileri teknolojili hastane ve hastane donanımlarını tamamlayacağız. Ama buradaki o stratejik cümle tam arzu ettiğimiz gibi olmasa bile diğer taraftan şuan da TOKİ ile Sağlık Bakanlığı bütçesi ile yaklaşık bu 4 yıl içinde yine yapımı devam eden 30 bin ve ihale sürecinde olan 14-15 bin civarında yatak ile 40-45 bin yatağı yine bu 4 yıl içinde Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak ve sağlık bakanlığı olarak yapacağız” diye konuştu. Ülke genelinde hastane yatak kapasitenin toplam 122 bin civarında olduğunu anlatan Müezzinoğlu, “Bunu 130 binlere çıkarmayı hedefliyoruz. 130 bin yatak kapasitesinin 90 bini önümüzdeki 4 yıl içinde sıfırdan yenilenmiş ileri teknolojili hastaneler konumuna dönüşecek” dedi.

“Sağlık turizmi gelirimiz artacak”

Yakın coğrafyasındaki 1 milyar nüfusa Türkiye’nin sağlıktaki marka değeri gösterilerek önümüzdeki 5 yılda sağlık turizmi gelirlerinin 2,5 milyar dolardan 10 milyar dolarlara çıkabileceğini anlatan Müezzinoğlu, “Ama 2023’lerde 20-25 milyar dolara çıkartacak hedefleri inşallah hep birlikte başaracağız. Ama bütün bunlarda 2 tane sağlıklı yürümemiz için sağlıklı güçlü ayağa ihtiyacımız var. birincisi milli iradenin hak ve hukuku zedelenmeden güçlü bir şekilde yere basması onun getirdiği ekonomik istikrarı kaybetmeden yolculuğumuzu yapmamız. Son 1,5 ayda ekonomik istikrarımızı bozmak veya milli iradeyi zedeleyerek yürüyüşümüzü bozmak isteyenler bakınız dövizde, faizlerde borsada yine bizim bu planlarımızı zora sokacak bazı adımları atmayı başardılar. Bütün buna rağmen milletle beraber milli iradenin hukukundan yana bir tavırla onun hukukuna dokundurmayacak onun hak ve hukukuna helal getirmeyecek anlayışla inşallah bu süreçleri hep birlikte aşacağız. İnanıyorum ki ülkemizin ve sağlık sektörümüzün yarınları bugünden daha güzel olacak.” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından bakan Müezzinoğlu, üreticilerin sorularını cevapladı.

“Sorunları azaltacağız”

Bütün ürünlerin bilakaydüşart yerli üretim alınacak denilirse ülke olarak kendi içine kapanılmış olacağını hatırlatan Müezzinoğlu, “Serbest piyasa ekonomisini de reddederiz. Bir süre sonrada kendi kendimizi bitiririz. Bu dünyadaki yarışa bizim destek vermemiz bu yarışta ben varım ama geriden başlıyorum geriden başlamanın açığını kapatacak omuza ve desteğe ihtiyacım var benim iddiam var bu yarışta ben ön sıralarda olacağım diyen ve bu nedenle teknokentleri daha yeni yeni 5-6 yıldır konuşuyoruz. İnşallah savunma sanayii müsteşarlığında başarabildiğimizi sağlık sektöründe de başarabilmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu. Üreticilerin KDV ve diğer alanlarla ilgili taleplerinin şubat ayında yapacakları masa başı toplantı çalışmaları ile ele alacaklarını vurgulayan Müezzinoğlu, “Alandan sorumlu müsteşar yardımcısı ve kurum başkanımızın ve arkadaşlarımızın olacağı ekiplerle aylık olabilir veya 2 ayda bir olabilir belirli değerlendirme komisyonları kuracağız. Sorunları azaltarak sağlık bir yürüyüşü ama marka değeri olacak 5-10 yıl sonra burada şu 10-20 alanda bölgede söz sahibi olduk, tıbbi donanımda, ilaçta ve tıbbi cihazda markamız kendi üretimimiz patentimiz oldu diye bilecek stratejileri bizden bekleyin. Diğer detaylarla sorun yaşadığınız alanlarda bürokrasi engel olan değil tam aksine bürokrasi yardım eden ön açan kolaylaştıran bir anlayışı oturtturmaya çalışacağız.”

“Marka değerleri üretmemiz gerekiyor”

Türkiye’nin “marka değerlerini” meydana getirmenin önemine değinen Bakan Müezzinoğlu, “Stratejik marka ve dünya çapında olma stratejilerini güdebilirsek, biz de 3 yıl, 5 yıl, 7 yıla varan alım garantilerini bu stratejik alanlara yönlendirebilirsek inanıyorum ki Türkiye kazanacak, milletimiz kazanacak. Biz Sağlık Bakanlığı ve hükümet olarak bu başarıları sağlamış ve cari açığına katkı sağlamış bir anlayışla daha büyük hedefleri planlayabilmiş olacağız. Sağlık sektöründe ve ilaç sanayi tıbbi cihaz teknolojisinde de Türkiye bölgede güç sahibi olmuş olacak.”

Türkiye sağlıkta bir marka

ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Türkiye’nin sağlıkta dünyada bir marka haline geldiğini belirtirken, bir çok ülkenin Türkiye’nin sağlık sektöründe yaptığı reformları model olarak aldığını söyledi. Toplantıya katılan sektör temsilcileri de yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi. Kalite, finansman sıkıntılarının yanı sıra hammadde alırken ve ürün satarken uygulanan KDV farklılıklarıyla ve yüksek döviz kuru nedeniyle sorun yaşadıklarını anlatan sektör temsilcileri Bakan Müezzinoğlu’ndan devlet ve üniversite hastanelerinde yerli ürünlerin kullanılmasını istedi.

“Bir yarışın içindeyiz”

Bakan Müezzinoğlu da “Yurt dışında bazı yerlerde Türk malı olmayan bazı ürünler olacaktır, bundan rahatsız olmamak gerekir. Geçenlerde Tunus’a gittim tüm cihazlar yatakları, yoğun bakımlarının, neredeyse yüzde 95’ini Türkiye’den almışlar ama hasta yemek masalarını, dolaplarını İtalya’dan almışlar, bu anlamda bir yarışın içindeyiz. Dünyadaki yarışa bizim destek vermemiz, bu yarışta ben varım dememiz lazım” diye konuştu.

“Kötü niyetliler piyasadan temizlenecek”

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verirken, ürettikleri cihazlarda kaliteye çok önem verdiklerini söyledi. Kerman, kalite baskısı ile dünya markası ortaya çıkarma hevesindeki üreticilere destek olunacağını, kötü niyetli olanların da piyasadan temizleneceğini söyledi. Konuşmaların ardından Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, İvedik OSB’de faaliyet gösteren bir medikal firmasını ziyaret ederek, protez ürünlerin üretimi hakkında bilgi aldı, incelemelerde bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu