Medikalde Orta Doğu ve Afrika Zirvesi …

 

ostm-1

Medikalde Orta Doğu ve Afrika Zirvesi Ankara’da gerçekleşti

Orta Doğu ve Afrika bölgesinden 14 ülkenin 44 kamu ve özel sektör alım heyetleri medikal sektörünün yerli üreticileriyle Ankara’da buluştu.

 

OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi tarafından düzenlenen, T.C. Ekonomi Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nca desteklenen “Türk Sağlık Teknolojilerinde Orta Doğu ve Afrika Alım Günleri” 1-4 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Orta Doğu ve Afrika bölgesinden 14 ülkenin 44 kamu ve özel sektör alım heyetleri medikal sektörünün yerli üreticileriyle Ankara’da buluştu. OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi’nin “İhracat Kapasitesini Geliştirme Projesi” kapsamında gerçekleşen programda Ankaralı medikal sanayicileri, ürünlerini tanıtma ve iş ağları oluşturma fırsatı buldu.

Medikal ürünlerdeki atılım
Etkinliğin açılış programına İçişleri Eski Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yrd. Yavuz Özutuku, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve davetliler katıldı. Açılışta konuşan OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ataman, etkinliğin amacının; ülkemizde hızla gelişen medikal ürünlerde gözle görülür atılımlara imzalar atan, teknolojik altyapısına sürekli yatırımlar yapan yerli sermayeli üreticileri yurtdışı satın alma yetkilileri ile buluşturmak ve ikili ilişkilerin gelişmesine aracılık yapmak olduğunu söyledi.

Firmalar dünyaya açıldı
OSTİM Yönetim Kurlu Başkanı Orhan Aydın konuşmasında, kümelenme çalışmaları sayesinde firmaların bireysel olmaktan çıkarak işbirliği-güçbirliği kuruluşu haline geldiğini söyledi. OSTİM’de medikal başlığının yanı sıra enerji, savunma ve havacılık, iş ve inşaat makineleri, raylı sistemler ve kauçuk alanlarında da kümeler olduğuna dikkat çeken Aydın, “Bu kümelenmeleri her ne kadar biz Ankara sanayisi olarak başlatmışsak da, devletimizin destekleri de çok büyük önem taşıyor. Kümelenme faaliyetlerinde T.C. Ekonomi Bakanlığı bizim yanımızda durdu, projelerimizi destekleyerek kümelerin yurt dışına açılması konusunda büyük katkılar sağladı. Sağlık Bakanlığımıza da verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

“Doğru adrestesiniz”
Ankara’nın bürokrasi kenti olmasının yanı sıra önemli bir sanayi potansiyeline de sahip olduğunu vurgulayan Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara sanayisinin Türkiye’de en yüksek katma değeri, en çok bilgi yoğun ve teknolojik yoğun ürünleri üreten bir yapıda olduğunu dile getirdi. Yabancı konuklara, “Doğru adreste olduğunuza inanın.” sözleriyle seslenen Başkan Özdebir, Türkiye’nin ihracatının ortalama ton fiyatının 1600 dolar olduğunu bu rakamın Ankara’da 23.500 dolar olduğunu kaydetti. Başkentin akademik yönünün de güçlü olduğundan bahseden Özdebir şunları kaydetti: “Avrupa ekonomilerindeki düzelme sinyalleri ile birlikte Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatı arttı. Bunda en çok payı alan illerin başında Ankara gelmektedir. Medikal sektörü de; Ankara’daki teknolojik altyapısı, standardizasyona ve kalite sistemlerine verdiği önemle beraber her geçen gün dev gibi büyümektedir.”

“2023 hedeflerine ulaşacağız”
T.C. Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku ise URGE çalışmalarının başarısıyla gururlandıklarını söyledi. 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için birim ihraç fiyatının artması gerektiğine işaret eden Özutku, “Bunu yolu; Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmadır. Medikal sanayinin tüm bu içerikleri bünyesinde barındırarak bizim bu hedeflere olan inancımızı her geçen gün güçlendiriyor” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun etkinliğin sonunda ticaretin yanı sıra ikili ilişkilerin daha iyiye gitmesi adına temeller atacağını anımsattı. Prof. Dr. Tosun, OSTİM’in Türkiye’deki medikal üretimin organize şekilde yapıldığı merkezlerin başında geldiğini söyledi.

OSTİM Türkiye’nin gözbebeği
OSTİM’in faaliyetlerini uzun yıllardır yakından takip ettiğini ifade eden İçişleri Eski Bakanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, “OSİTM, yalnız Ankara’nın değil Türkiye’nin gözbebeği bir kurum. Sayın Orhan Aydın’ı tebrik ediyorum. OSTİM’in bugün bu noktaya gelmesinde en büyük payı olanlardan biridir. ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum. Hükümetimizin KOBİ’lere büyük destek vermektedir. Firmalarımız önemli başarılara imza atmaktadırlar.” dedi. Sağlık alanında Türkiye’nin büyük değişimler gerçekleştirdiğini hatırlatan Abdülkadir Aksu, medikal üreticilerinin de bu gelişmeye uyduğunu ve sağlık teknolojilerinin bütün imkânlarından istifade ederek başarılar elde ettiğini söyledi. Aksu ayrıca, Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle iyi ilişkiler içinde olduğunu ve onlara önem verdiğine değindi.

Katılan ülkeler
Konuşmaların ardından yerli üreticilerin stantları gezildi, ikili iş görüşmeleri yapıldı. Katılan Ülkeler: Uganda, Fas, Güney Sudan, Gana, Irak, İran, Kenya, Libya, Mısır, Güney Afrika, Tunus, Nijerya, Malezya ve Suudi Arabistan.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu