Medikal Plus, MASSİAD Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı

Medikal Plus, MASSİAD Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldıMedikal Plus dergisinin de katıldığı MASSİAD Yönetim Kurulu Toplantısı’nda medikal sektörün sorunları ve çözüm yolları ele alındı.

Medikal Plus dergisi, Marmara Sağlık Sektörü İşadamları Derneği (MASSİAD)’nin 10 Mayıs Salı günü yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı. Medikal Plus sorumlu Yazıişleri ve Haber Müdürü Ecz. Yusuf Kürkçüoğlu ve Reklam Koordinatörü Hüseyin Güngör Aytan’ın katıldığı toplantıda; MASSİAD Başkanı Kazım Eryaşar, Başkan Yardımcısı Tolga Sözen, Yönetim Kurulu Üyesi Dilaver Altun ile Bülent Ustaoğlu ve Esmeray Gürbüz hazır bulundu. Toplantıda MASSİAD üyelerinin etkinliğinin sağlanması amacıyla yapılacak çalışmalar, GMDN toplantısı sonucu ve TİTUBB yeni versiyonu hakkında üyelerin sorunları ele alınarak genel sektörel değerlendirmeler yapıldı. Kürkçüoğlu ve Aytan yaptıkları konuşmalarda sektörel derneklerin önemine inandıklarını, güçlü derneklerin olması halinde sektörün sesinin güçlü çıkacağını ifade ederek, MASSİAD’ın her türlü etkinliğini destekleyeceklerini kaydettiler. Devletin üreticilere ön ayak olması gerektiğini belirten Bülent Ustaoğlu, bunun dünyada örneklerinin bulunduğunu, yerli üretimin desteklenmesiyle tekelin kırılabileceğini anlattı.

GMDN Toplantısı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 24.03.2011 tarihinde yayınlanan “Tıbbi Malzeme GMDN Kodları’nın TİTUBB’da SGK Pricat Sayfasında Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Hakkında Önemli Duyuru” başlıklı genelgeye istinaden 5 Mayıs tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yapılan sektör toplantısına katılan MASSİAD Başkan Yardımcısı Tolga Sözen toplantı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Sağlık Bakanlığı, SGK, Strateji Daire Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu ve Tıbbi Cihaz Kayıt Sistemi’nin (TİTUBB) ortak kullanabileceği tek bir kodlama sistemi olması gerektiği ve bunu da GMDN (GMDN Ajansı Tıbbi cihaz ve ekipmanların jenerik yapıda kodlama sistemini oluşturan/geliştiren uluslararası bir kuruluş) ile sağlamaları sonucu sektöre maliyetinin ne olacağını ve bunun sonucunda üretici firmaların kapanıp kapanmayacağı hususunda bilgi almak istediklerini söylediler. Bizde öncelikle GMDN kodlamasının geri ödeme için yeterli sınıflandırmaya sahip olmadığını ilettik. Sağlık Bakanlığı ise, GMDN ile görüşmelerinin sürdüğünü bu kodların alt kırılımlarının açılması gerektiğini bildirdi. SGK yetkilileri de geri ödeme yaparken aynı GMDN koduna sahip ürünlerin teknolojik vs. olarak farklı etki meydana getirenler için Değerlendirme Komisyonunca farklı fiyat ödenebileceği gibi GMDN kodları farklı olmakla birlikte aynı işe yarayan ürünler içinde tek bir fiyat belirleyebileceklerini, geri ödeme listesine giriş kriterleri üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Kamu İhale Kurumu temsilcisi de EKAP için hastanelerin kod konusunda ısrarcı olduklarını söyledi.”

GMDN Kodları

GMDN kodlarının sadece geri ödeme sistemindeki ürünlerde istenmesi sonucu ortaya çıkacak maliyetin firmaları öldürmeyeceğini ama istenen yarar sağlanamayıp tekrar yeni bir sistem için harcama istenmesi durumunda boşa sarf edecek paralarının olmadığını ifade ettiklerini anlatan Tolga Sözen, geri ödemeye tabi olmayan ürünlerde de alt kırılımları yapmak kaydıyla GMDN kodu kullanılabileceğini ama bunun için GMDN’ye resmi kayıt zorunluluğu getirilmesi gerektiğini söylediklerini belirtti. Sözen şöyle konuştu: “Öğrendiğimiz kadarıyla SGK’da GMDN ofisinden herhangi bir belge istememektedir. Kendi sistemleri ile GMDN’yi entegre etmeye çalışmaktalar. Buna göre biz kayıt yaptırdığımız zaman kaydımızı SGK online olarak görebilecektir. GMDN’ye kayıt işlemini üreticilerin yapması gerekmektedir ala üreticinin yaptırmaması durumunda Türkiye Distribütörünün de yaptırması sorun oluşturmayacak.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu