L’ORÉAL VE UNESCO, 2017’nin bilim kadınlarını seçti

L’Oréal’in, kadınların bilime olan katkısına, cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmeyi ve rol modeller oluşturmayı hedefleyen programında “Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri” alanında seçilen 6 genç bilim kadınının her birine, araştırmalarında kullanmak üzere 15 Bin Dolar burs verilecek.

Malzeme bilimleri alanında seçilen bilim kadınları; Doç. Dr. Pınar Zeynep Çulfaz Emecen (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. İmren Hatay Patır (Selçuk Üniversitesi), Doç. Dr. Hilal Demir Kıvrak (Yüzüncü Yıl Üniversitesi), Yaşam Bilimleri alanında Yrd. Doç. Dr. Duygu Sağ (Dokuz Eylül Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Zeynep Aslıhan Durer (Acıbadem Üniversitesi), Yrd. Doç. Dr. Ayşe Koca Caydaşı (Gebze Teknik Üniversitesi) olarak belirlendi. Burs kazanan bilim kadınları, akademik özgeçmişleri, projelerinin bilime yaptığı katkı, uygulanabilirliği, bilimsel yeniliği ve sürdürülebilirliği gibi kriterler göz önüne alınarak, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu bağımsız jürisi tarafından seçildi.

Günümüzde bilim insanlarının sadece yüzde 30’u kadın ve bilim alanında Nobel Ödülleri’nin yalnızca yüzde 3’ü kadınlara veriliyor. Bu sebeple son 20 yıldır L’Oréal Kurumsal Vakfı, UNESCO iş birliğiyle bilimsel araştırma yapan bilim kadınlarının sayısını artırmayı teşvik eden çalışmalar yürütüyor. Biyo-çeşitliliğin korunmasından genlerin sırlarını çözmeye, hastalıklar için çare bulmaktan, evreni keşfetmeye kadar; her kıtada, bilimin her seviyesinde çalışan bu olağanüstü kadınlar, hayatlarını bilginin ilerlemesine ve insanlığın iyileştirilmesine adıyorlar. Programın uluslararası kısmında her kıtadan 1 üstün bilim kadını olmak üzere toplam 5 bilim kadını ödüllendiriliyor. Ayrıca her yıl 15 seçkin bilim kadınına da uluslararası yükselen yetenek ödülü veriliyor. Programın ulusal kısmında ise 40 yaş altı genç bilim kadınlarının araştırma ve projeleri burs ile ödüllendiriliyor. Bilim Kadınları programına dünyada en çok destek veren 5.ülke olan Türkiye’de bu yıl programın 15. yılına giriliyor. Bu süreçte 88 bilim kadınına burs desteği verildi. Bu isimlerden Profesör Ayşe Erzan Uluslararası Büyük Ödül, Doç. Dr. Bilge Demirköz ise Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü aldılar. Doç. Dr. Ahu Arslan Yıldız ise İsviçre’de katıldığı araştırma projesiyle Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü almaya hak kazandı.

Bu yıl seçilen bilim kadınlarının tanıtıldığı toplantıda konuşan L’Oreal Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Filiz Ecet; “Uluslararası alanda 18 yıldır UNESCO iş birliği ile sürdürülen “Bilim Kadınları İçin” programı ile dünyanın her yerinden araştırmacı bilim kadınlarını teşvik eden L’Oréal, bugüne kadar 112 ülkeden 2.500’den fazla kadına ulaştı. Biz L’Oréal Türkiye olarak 15 yıldır genç ve üstün yetenekli bilim kadınlarının araştırmalarını gün yüzüne çıkararak onları burs ile ödüllendiriyoruz. 15 yılda 88 bilim kadınını ödüllendirerek tüm Dünya ülke arasında en fazla bursiyere sahip 5. ülke konumundayız. Dünya genelinde bilim alanında çalışna kadın oranı maalesef yüz güldirmiyor. Her 3 araştırmacıdan yalnızca biri kadın ve bilimsel yüksek akademik pozisyonların sadece yüzde 11’inde kadınlar bulunuyor. L’Oréal’in geçtiğimiz yıl Boston Danışma Grubu ile birlikte gerçekleştirdiği bilim sektöründeki kadınların pozisyonu üzerine uluslararası bir raporun sonuçlarına göre son 10 yılda kadınların bilimsel araştırmalardaki oranının yalnızca yüzde 12 arttığı görülüyor. Bilim kariyerinin her aşamasında kadınlar ciddi anlamda az temsil ediliyor. Lisede bilim konusunda uzmanlaşmak isteyen kadın oranı yüzde 50 iken üniversitede yüzde 32’ye, master aşamasında yüzde 30’a ve doktorada yüzde 25’lere düşüyor. Bilim alanındaki araştırmacıların sadece yüzde 30’u, Nobel ödülü kazananların sadece yüzde 3’ü kadın. İşte bu yüzden bilim alanında kadınların önündeki engelleri aşmaları için uluslararası ve yerel bazda destekleri sürdürüyoruz. Türkiye’nin rakamlarına gelecek olursak; 2015 UNESCO raporuna göre 10 yılda bilim kadını sayımız 2 kat arttı. Bilim alanında kadınlarımızın payı %36 olarak öne çıkıyor.  L’Oreal Türkiye olarak bu oranı arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var çünkü bilim kadınları dünyayı değiştirme gücüne sahiptir” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu