Kuruca: Sağlığın finansmanı…

akilci_ilac-mustafa-kurucujpg

 

Kuruca: Sağlığın finansmanında en iyi günleri yaşıyoruz

 

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaçta Güncel Sorunlar ve Sağlık Uygulama Tebliği Sempozyumu Ankara’da düzenlendi.

“Akılcı İlaç Kullanım ve İlaçta Güncel Sorunlar Sempozyumu ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Sempozyumu ve Çalıştayı”, JW Marriott Hotel’de gerçekleştirildi. Sempozyuma, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca’nın yanı sıra, İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği (İBGAİD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Uzm. Dr. Beyazıt İlhan, Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, İlaç Ekonomisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkanı Güldem Berkman, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Saim Kerman, Türkiye İlaç Sanayii Genel Sekreteri Kemalettin Akalın, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve çok sayıda ilgili uygulayıcı ve kullanıcı katıldı. Sempozyumda bir konuşma yapan; SGK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ‘Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaçta Güncel Sorunlar ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) konulu sempozyuma katıldı. Sempozyumda konuşan Dr. Mustafa Kuruca, sosyal güvenlik reformu ile birlikte SGK’nın önemli stratejik Kurumlardan biri haline geldiğini ifade ederek, SGK’nın Türkiye’nin karşılaşacağı sorunlara yön veren etkili bir Kurum olduğunu belirtti. Akılcı ilaç kullanımının, bütçenin sürdürülebilirliği açısında önemli olduğunu ifade eden Kuruca, ilaçların akılcı ve doğru kullanılması konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kuruca bu konuda doktor ve eczacılara önemli görev düştüğünü vurguladı. Kuruca, “Sağlıkta Dönüşüm ve Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte kurumumuz ülkemizin çok önemli stratejik kurumlarından biri haline geldi” dedi. Türkiye nüfusunun hızla yaşlanması ve yaşlı nüfusun sağlık giderinin fazlalığına değinen SGK Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık açısından topladığı primlerle, sağlığın finansmanında en iyi günlerin yaşandığına dikkati çekerek, son yıllarda atılan adımlarla 10 yıl sonra çok daha iyi noktalara gelineceğini sözlerine ekledi.

“Fiyatlandırma ilaca erişimde sıkıntıya sebep olmamalı”

İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık da, açılışta yaptığı konuşmada, ilaç kullanımının insan hayatında vazgeçilmez bir yer tuttuğunu belirterek, her gün tedavi seçeneklerinin ve yöntemlerinin değiştiğini- buna paralel olarak da yeni ilaçların geliştirildiğini söyledi. Yeni bir ilaç geliştirmenin oldukça maliyetli, Ar-Ge çalışmalarının bütçesinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Balık, tüm dünyada yaşlı nüfusun artışı ve sağlığa erişimin ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte ilaç tüketiminin de ciddi ölçüde arttığını ifade etti. İlaçların yerli sanayii tarafından üretilebilmesinin önemli olduğunun altını çizen Balık, bunun için tüm paydaşların işbirliği içinde olması gerektiğini belirtti. Balık, ilacın mutlaka doğru, dozunda ve zamanında kullanılması gerektiğini dile getirerek, bu şekilde hem gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilebileceğini, hem israfın önlenebileceğini, hem de yanlış tedavi sonucu özellikle antibiyotiğe karşı direnç gelişmesinin engellenebileceğini kaydetti. SUT’un da ülke ilaç politikalarına uygun hale getirilmesinin önemine değinen Balık, fiyatlandırmanın ilaca erişiminde sıkıntıya neden olmaması gerektiğini bildirdi. İki gün süren panellerde, Sağlıkta Sosyal Devletin Sınırları; Türkiye ve Dünya Karşılaştırması, Türkiye’de Sağlıkta Dönüşüm, Global Bütçe Uygulaması, Akılcı İlaç Kullanımı ve Akılcı İlaç Kullanımında Hekimin İşlevi konularında değerlendirmelerde bulunuldu. Ayrıca İlaç Endüstrisinin Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri üzerinde duruldu.

“Fiyatı 1 TL’nin altında çok ilaç var”

Türkiye İlaç Sanayii Genel Sekreteri Kemalettin Akalın da akılcı ilaç kullanımında eğitimin şart olduğunun altını çizerek, özellikle sağlık personelinin akılcı ilaç konusunda iyi bir eğitim alması gerektiğini ifade etti. Akalın, “Sağlık personelinin eğitimi çağdaş ve güncel olmalı. Akılcı ilaca yönelik eczacılıkta böyle bir ders yok. Tıp eğitiminde de aynı durum söz konusu” dedi. Akalın, şu anda piyasada fiyatı 1 TL’nin altında olan çok sayıda ilaç bulunduğunu kaydederek, “Türkiye’de ilaç fiyatlarını düşürmekten ziyade, bulunabilirliği sağlanmalıdır. Önemli olan ilacın fiyatı değil erişilebilmesidir. O nedenle, fiyatı 1 TL olan bir ilacın bulunamıyorsa o en pahalı ilaçtır” değerlendirmesinde bulundu.


En fazla sağlık hizmeti veren ülke

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Güldem Berkman ise Türkiye’de sağlığa erişimin çok iyi bir seviyede olduğunun altını çizerek, “Türkiye, vatandaşına dünyada en fazla sağlık hizmeti  veren ülkeler arasında yer alıyor” dedi. İlaca erişiminde fiyatlandırma politikalarının ciddi sorun oluşturduğunu vurgulayan Berkman, ilaçta geri ödeme sisteminde de sıkıntı yaşandığını söyledi. İlaç Endüstrisi İşverenleri Başkanı Nezih Barut da sağlık hizmetlerinden faydalanabilmenin temel insan hakkı olduğunu, ilaca erişimin de bu kapsamda ele alınması gerektiğini bildirdi. Türkiye’de gereksiz ve yanlış ilaç kullanım oranlarının yüksek olduğuna da dikkati çeken Barut, bunun bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak da akılcı ilaç kullanımının ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını kaydetti. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman da akılcı ilacın sadece ekonomik anlamda tasarruf anlamına gelmediğini dile getirerek, ilaçta kalite ve erişimin de önemli olduğunu bildirdi. Çalıştay Düzenleme Kurulu şu isimlerden oluştu: Prof. Dr. Nurten Adatepe, Prof. Dr. Ahmet Akıcı, Prof. Dr. Sedat Altın, Prof. Dr. Ayşegül Koçak Altıntaş, Prof. Dr. Muhlis Cem Ar, Prof. Dr. Ferda Artüz, Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, Prof. Dr. İsmail Balık, Doç. Dr. Serhat Birengel, Prof. Dr. Faysal Dane, Prof. Dr. Murat Duranay, Prof. Dr. Rıfat Emral, Prof. Dr. Ateş Kara, Prof. Dr. Necati Örmeci, Prof. Dr. Hasan Özkan, Prof. Dr. Murat Turgay, Prof. Dr. Hakan Türkcapar, Prof. Dr. Ayşe Gül Yapareyi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu