İstanbul’a 4 milyar TL’lik sağlık yatırımı planlanıyor

İstanbul’a 4 milyar TL’lik sağlık yatırımı planlanıyorİstanbul’daki kamu hastanelerinde şu anda yüzde 30 olan nitelikle yatak oranı, 2015 yılında yüzde 100 olacak.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, İstanbul’a 4 milyarlık sağlık yatırımı planlandığını ve 2012’nin sağlık yatırımları açısından yıldız bir yıl olacağını açıkladı. Dokucu, 2012 yılında birçok hastanenin projesinin ihale edileceğini ve kentteki tüm hastanelerin 2015 yılının sonuna kadar yenilenerek depreme dayanıklı hale getirileceğini belirtti. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, “İstanbul’da Sağlık Yatırımları” konulu bir basın toplantısı düzenledi. İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Topkapı Eresin Otel’de düzenlenen toplantıda, İstanbul’daki sağlık yatırımlarında gelinen noktayı ve 2012’den 2015’e yatırım hedeflerini paylaştı. Prof. Dr. Dokucu, İstanbul’a 2010-2011 yılında toplam 266 milyon TL sağlık yatırımı yapıldığını, tamamlanan yatırımlarla nitelikli yatak sayısının 4 bin 500’e ulaştığını bildirdi. İkitelli’de yapılacak sağlık kampüsünün tanıtımını yapan Dokucu, planlanan yatırımların kente 14 bin 226 yeni yatak kazandırılacağını söyledi. Dokucu, İstanbul’daki kamu hastanelerinde şu anda yüzde 30 olan nitelikle yatak oranının da 2015 yılında yüzde 100 olacağını ifade etti.

İstanbul’a sağlık yatırımları hızlanarak devam ediyor

Nüfusu her yıl giderek artan İstanbul, birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da sürekli gelişen ve birçok yeniliğe öncülük eden bir kent. İstanbul’daki sağlık kuruluşları, dünya standartlarında hizmet veren tesisler olarak, kişi ve toplum sağlığının korunmasında, geliştirilmesinde ve hasta olanların tedavi edilmesinde öncü rol alıyor. İstanbul’da artan nüfus ve gelişen teknolojiye paralel olarak sağlık hizmetleri de bu oranda büyüyor. Günümüzde İstanbul, 13,2 milyonu bulan kendi nüfusunun yanı sıra, ülkenin tamamından hasta başvurusu alıyor. İstanbul’un sağlık kurumlarının hitap ettiği hasta sayısı katlanarak artarken, bir yandan da son yıllarda özellikle Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden eğitim hastanelerine de hasta başvuruları geliyor. İstanbul’un sağlık konusunda cazip bir merkez haline gelmesindeki en büyük etken ise hastane ve hizmet kalitesinde sağlanan kapasite ve nitelik artışı. Etkin, kaliteli ve sürdürülebilir sağlık hizmetini hedefleyen Sağlık Bakanlığı, bu amaç doğrultusunda “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nı uygulamaya aldı. Bu program çerçevesinde vatandaşların kaliteli sağlık hizmetlerine eşit biçimde ulaşabilmelerini amaçlayan “insan odaklı” anlayış ile yapısal, planlı ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi hedefleniyor.

Hastaneler yenileniyor

İstanbul Sağlık Müdürlüğü, “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında kentteki kamu hastanelerini yeniliyor. Proje kapsamında kimi hastaneler tamamen yenilenirken, kimileri de ihtiyaç olan bölgelerde sıfırdan inşa ediliyor ve kamu hastanelerine özel hastane konforu geliyor. Bu kapsamda hastaneleri depreme ve doğal afetlere karşı güçlendirme çalışmaları da devam ediyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün kentteki kamu hastanelerini yenilemeye yönelik yatırım çalışmaları; tamamlanan, inşaatı devam eden, projelendirilen, planlanan ve deprem güçlendirmesi yapılan sağlık kuruluşları olarak öne çıkıyor. Devam eden bu süreçte, 2012 yılı İstanbul’da sağlık yatırımları açısından yıldız yıl olacak. 2012 yılında birçok hastanenin projesi ihale edilecek ve İstanbul’daki tüm hastaneler 2015 yılının sonuna kadar yenilenerek depreme dayanıklı hale getirilecek. İstanbul Sağlık Müdürlüğü, 2010 yılında 535 yataklı Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni tamamladı, ayrıca Sultanbeyli Devlet Hastanesi’nin güçlendirme çalışmasını bitirdi. Bu projelerin toplam maliyeti, 123 milyon 136 bin 671 TL’ye ulaştı. 2011 yılında, 85 milyon TL maliyetle 544 yataklı Kanuni Sultan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 26 milyon TL maliyetle 200 yataklı Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve 10 milyon TL maliyetle 100 yataklı Eyüp Devlet Hastanesi B Blok yapımı tamamlandı. İstanbul’daki sağlık yatırımları kapsamında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 25 yataklı acil servisi ile Şişli Etfal Hastanesi’nin yenilenen acil servisi de hizmete açıldı. Böylece 2010 yılında 123 milyon 136 bin TL, 2011 yılında 121 milyon TL ve birinci basamak sağlık yatırımları 21 milyon TL olmak üzere iki yılda toplam 266 milyon TL yatırım yapıldı.

Nitelikli yatak sayısı 4 bin 500’e ulaştı

İstanbul’daki sağlık yatırımları kapsamında yenilenen kamu hastanelerine özel hastane konforu geleceğini belirten Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, “Kamu hastanelerinde koğuş sistemini tümden kaldıran bu yeni uygulama ile yenilenen hastanelerde odalar en fazla iki kişilik olacak. Her biri nitelikli özel oda statüsündeki bu odalarda banyo, lavabo, televizyon ve buzdolabı bulunuyor. İstanbul’daki mevcut yatak kapasitesi 15 bin. Bunların 4 bin 500’ü nitelikli yatak olarak yeniden yapıldı. İstanbul’daki kamu hastanelerinde şu anda nitelikli yatak oranı yüzde 30. Yeni yatırımlarla beraber 2015 yılında bu oranın yüzde 100 oranında olması ve özel oda statüsünde ‘nitelikli’ 24 bin yatak kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

İnşaatı devam eden yatırımlar

İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün inşaatı devam eden yatırımları şöyle: 300 yataklı Gaziosmanpaşa Devlet Hastanesi (Hastane Şubat ayında devralınacak), 359 yataklı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi A Blok, 620 yataklı Seyrantepe Devlet Hastanesi (Şişli Etfal’in Yetişkin Acil Servisi de buraya taşınacak), 310 yataklı Bahçelievler Devlet Hastanesi (1,5 yılda tamamlanacak), 150 yataklı Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi (1 yılda tamamlanacak), 380 yataklı Sancaktepe Sarıgazi Devlet Hastanesi, 240 yataklı Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi (2014 yılında tamamlanacak), 51 yataklı Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Binası (1 yılda tamamlanacak). Ayrıca ihale süreçleri devam eden 600 yataklı Sultangazi Hastanesi, 350 yataklı Ümraniye Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ve 350 yataklı Sarıyer Yeni Devlet Hastanesi projeleri tamamlandığında, toplam 3 bin 710 yatak daha hizmete alınmış olacak. 100 yataklı Bayrampaşa Devlet Hastanesi, 50 yataklı Meslek Hastalıkları Hastanesi ve Eyüp Devlet Hastanesi A Blok’ta da depreme karşı güçlendirme çalışması devam ediyor. Bu projelerin toplam maliyeti ise 750 milyon TL. İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün devam eden 750 milyon TL yatırımla birlikte, projelendirilen 9551 yatak ve planlanan 4675 yatak hastane projesi de bulunuyor. Plan ve proje aşamasındaki yatırımların maliyeti 4 milyar TL.

İstanbul’da üç dev sağlık kompleksi yapılacak

“Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen kampüs hastaneler projesi kapsamında, toplam 6307 yataklı 3 sağlık kompleksi de İstanbul’a kazandırılacak” diyen İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Dokucu şöyle konuştu: “İkitelli’de yapılacak projede, 479 yataklı genel hastane, 347 yataklı onkoloji hastanesi, 451 yataklı çocuk hastanesi, 451 yataklı kadın doğum hastanesi, 279 yataklı kardiyoloji ve kalp damar hastalıkları hastanesi, 347 yataklı nörolojik ve ortopedik bilimler hastanesi, 128 yataklı psikiyatri hastanesi, 200 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi, olmak üzere toplam 2682 yataklı entegre sağlık kompleksi yer alacak. Sekiz hastane ve 3 özgün sağlık ünitesinden oluşan İkitelli Entegre Sağlık Kampüsünün tasarımı, inşaatı, tefrişatı, tıbbi ekipmanın temini, tıbbi hizmet dışındaki hizmet ve alanların işletilmesi, ihaleyi kazanacak olan gruba verilecek. Kampüs 2015 yılı sonuna kadar tamamlanarak hizmete girmiş olacak. İhaleyi kazanan firmanın tesis üzerindeki sorumlulukları 25 yıl süreyle geçerli olacak. Ayrıca 2000 yataklı Süreyyapaşa Sağlık Kampüsü ve 1625 yataklı Bakırköy Sağlık Kampüsü planlanıyor.”

Projelendirilen yatırımlar

İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nün projelendirilen ve planlanan yatırımları şöyle: Projelendirilen yatırımlar: 2682 yataklı İkitelli Sağlık Kampusü, 300 yataklı Sultanbeyli yeni hastane yapımı, 400 yataklı İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon EAH yeniden yapımı, 800 yataklı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapımı, 858 yataklı Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapımı (2015’te bitirilmesi hedefleniyor), 920 yataklı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapımı, 400 yataklı Tuzla yeni hastane yapımı, 200 yataklı Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapımı, 150 yataklı Mehmet Akif Ersoy EAH Ek Bina yapımı, 75 yataklı Çatalca Devlet Hastanesi yeniden yapımı (3 yılda tamamlanacak), 200 yataklı Büyükçekmece Mimarsinan yeni hastane yapımı (2,5 yıl içerisinde hizmete alınacak), 150 yataklı Çekmeköy Devlet Hastanesi Ek Bina yapımı, 300 yataklı Bağcılar EAH Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi yeni hastane yapımı, 102 ünitli, 11 yataklı Ataşehir Ağız Diş Hastanesi yapımı, 300 yataklı Beylikdüzü yeni hastane yapımı (projesi hazır, Mart 2012’de işlemler bitecek), 400 yataklı Şişli Etfal EAH yeniden yapımı (çocuk ve kadın doğum hastanesi olarak tasarlanıyor), 800 yataklı Haydarpaşa Numune EAH yeni hastane yapımı (eski binalar korunacak), 5 yataklı Adalar Devlet Hastanesi yapımı, 300 yataklı Üsküdar Devlet Hastanesi yapımı, 300 yataklı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi (eski binalar yakılacak, ek binalar yapılacak), 50 ünitli Sultangazi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 50 ünitli Bağcılar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi. Planlanan yatırımlar: 2000 yataklı Süreyyapaşa Sağlık Kampusü, 1625 yataklı Bakırköy Sağlık Kampusü, 300 yataklı Esenyurt yeni hastane yapımı (ek bina), 200 yataklı Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas EAH Ek Bina yapımı, 200 yataklı Fatih Sultan Mehmet EAH A Blok yeniden yapımı, 150 yataklı Bayrampaşa Devlet Hastanesi yeni bina yapımı, 200 yataklı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapımı (Büyükşehir Belediyesi ile sorun çözülürse inşaata başlanacak), 50 ünitli Eyüp Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 50 ünitli Küçükçekmece Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu