Hidradenit hastalarına özel medikal giysi

Global biyofarma şirketi AbbVie ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hidradenit hastaları için işbirliğine imza attı.  Gerçekleştirilen işbirliği kapsamında dünyada ilk kez Hidradenit hastalarının günlük hayatlarını kolaylaştırmak adına özel bir medikal giysi tasarlandı.

 

Hidradenitis Suppurativa (Hidradenit) kronik ağrılı ve iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Lezyonlar genelde koltuk altlarıyla kasıklarda, kalçalarda ve memelerin altında görülür. Hidradenit, hastaların günlük yaşamını, çalışma olanağını, fiziksel aktivitelerini ve duygusal durumunu büyük düzeyde etkilemektedir.

 

 

Dünyanın en ciddi ve karmaşık hastalıklarına yönelik ileri tedaviler geliştirerek tıbbın hizmetine sunmak üzere faaliyetlerini sürdüren global biyofarma şirketi AbbVie ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hidradenitis Suppurativa (Hidradenit) hastaları için bir ilke imza attı. Gerçekleştirilen işbirliğiyle dünyada ilk kez Hidradenit hastaları için özel medikal giysi tasarlandı.

 

Bir Hidradenit hastasının günlük hayatta karşılaştığı zorluklar göz önüne alınarak yola çıkılan projede üniversite, hastalar ve hekimlerle işbirliğinin ardından çalışmalara başlandı. Hidradenit hastalarının nelere ihtiyaç duyulduğu derinlemesine araştırılırdı ve hastaların günlük hayatlarını kolaylaştırmak hedeflendi.

 

Konu hakkında konuşan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Nilgün Atakan, “Hidradenit’in yol açtığı lezyonlar son derece rahatsızlık verici ve ağrılı olabildiğinden bu hastalıkla yaşayanların yaşam kalitesi çoğu zaman olumsuz etkileniyor. Hidradenit hastaları günlük hayatlarını sürdürürken birçok zorlukla karşı karşıya kalıyor. Hastalar vücutlarında bulunan kistleri ve yaraları çekinceleri sebebiyle yakınlarına bile söylemekte güçlük çekiyorlar, çoğu zaman saklıyorlar. Her sabah uyandıklarında ne giyineceklerini bilemiyorlar, çünkü bu yaraları rahat ettirebilecek ve iyileşme sürecini yavaşlatmayacak giysileri bulmak hiç kolay değil.  “Hidradenit Farkındalık Haftası” çerçevesinde AbbVie ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ETAM’ın katkıları ile hayata geçirilen bu anlamlı projenin Hidradenit hastalarının günlük hayatlarını kolaylaştıracağına ve sıkıntılarını bir nebze olsun hafifleteceğine inanıyorum.” dedi.

 

Hidradenit hastaları için medikal giysi tasarımı projesinin kendileri için çok kıymetli olduğunu aktaran Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tengüz Ünsal ve Prof. Dr. Süha Erda “MSGSÜ ETAM Merkezi olarak toplumun farklı ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirmek her zaman önceliğimiz oldu. Bugüne kadar pek çok kurum ve kuruluşla başarılı ve özgün tasarımlar gerçekleştirdik. Projelerimizde sadece teknik mükemmellik değil, bireylerin hayatını kolaylaştırma, hatta değiştirme özelliği olmasına çok önem veriyoruz” dedi. ‘’Hidradenitis Suppurativa (Hidradenit) Hastaları için Medikal Giysi Tasarımı” projesi sayesinde “Hidradenit” hastalığı ile tanışma fırsatı bulduklarını belirten Erda “Hastaların günlük hayatta karşılaştıkları güçlükler bizleri derinden etkiledi. Yaşamımızın her alanında var olan ‘tasarım’ olgusu ile Hidradenit hastalarının günlük yaşamlarına katkıda bulunabilme fikri bizi heyecanlandırdı ve bu konuyu ayrıntılı bir biçimde le alarak projede yer almaya karar verdik. ETAM içinde uzman ve akademisyenlerden oluşan bir proje ekibi kurarak, Hidradenit hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştıracak medikal giysi tasarımı üzerinde çalışmaya başladık. Proje kapsamında ortaya çıkan medikal giysinin Hidradenit hastalarının günlük yaşamlarında fark yaratmasının yanı sıra hastalığın iyileşmesi sürecini hızlandırmasına da destek olacağını umut ediyoruz” diyerek projeyi özetledi.

 

Tekstil ve hazır giyim üreticilerine çağrı yapan Prof Dr. Süha Erda, Ar-ge konusunda iddialı  firmaları; tüm dünyada ilgi çekebilecek ve önemli bir boşluğu dolduracak bu ürünü hayata geçirmeye davet etti. Prof. Dr. Erda ayrıca ETAM olarak bu konuda üreticilere her türlü bilgi ve danışmanlık vermeye hazır olduklarını ekledi.

 

AbbVie Kurumsal İletişim ve Hasta İlişkiler Direktörü Figen Şamdancı, ‘’AbbVie olarak hastaların ve toplumun bilinçlenmesine destek olan, hastalıklar hakkında farkındalık yaratma amacı taşıyan, hastalar ve ailelerinin bilgilenmesini sağlayan projelere her zaman öncelik veriyoruz. Hidradenit hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymak, hastalık, belirtileri ve erken teşhis konusunda farkındalık yaratmak amacı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Nilgün Atakan’ın katkıları ile hayata geçen böyle anlamlı bir projenin parçası olmaktan dolayı çok mutluyuz. Proje süresince desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz’’ dedi.

 

Proje Künyesi:

Proje Adı: Hidradenit Hastaları (HS) İçin Medikal Giysi Tasarımı

Proje Tarihi: Ağustos 2016-Haziran 2017

Tasarım: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi

Proje Danışmanları: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ETAM Endüstri Ürünleri Tasarımı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Süha Erda / Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Nilgün Atakan

Proje Ekibi: Merve Özyurt, Erhan Gülen, Ece Nur Yanık, Süha Erda, Abdusselam Selami Çifter

 

Hidradenitis Suppurativa (Hidradenit) nedir?

Hidradenit, apokrin ter bezlerinin bulunduğu bölgelerdeki terminal foliküler epitelyumda görülen kronik, inflamatuvar, reküren ve progresif bir deri hastalığıdır.3 Bu inflamasyon bölgelerinde çoğu zaman ağrılı lezyonlar, nodüller ve fronküller çıkmaktadır. Bunlar genelde memelerin altı/arası, koltuk altı, kasık, perianal ve perineal bölgeler olmak üzere apokrin ter bezlerinin bulunduğu ve derinin sürtündüğü yerlerde bulunur.4 Bazen “akne inversa” olarak da anılan Hidradenit, kişiden kişiye değişkenlik göstererek çeşitli klinik tiplerde görülmektedir.5 Hafif derecedeki Hidradenit olguları küçük ve tekli apse ve nodüllerden oluşabilirken daha ileri evre hastalarında ise birden fazla reküren ve bazen de kokulu akıntıları olan inflamatuvar nodüller, apseler, sinüs traktları ile skarlaşmalar şeklinde görülür. Her yaşta Hidradenit’e rastlanırken en çok 20’li yaşlarının başlarındaki yetişkinlerde ortaya çıkar ve 50 ile 55 yaşından sonra azalır. Kadınlarda Hidradenit’in görülme olasılığı erkeklere göre daha yüksektir. Hidradenit’in dünyadaki görülme sıklığının genel popülasyonda yüzde 1 civarında olduğu belirtilmektedir.

 

Hidradenit hakkında ayrıntılı bilgi almak için www.hidradenit.com’u ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu