Hepatit B tarihe karışacak

hepatit-tarihe-karisicak
13. Ulusal Hepato GastroenterolojiKongresi Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan, tıptaki yeni gelişmelerle hepatit Bhastalığının yakın bir zamanda tarihe karışabileceğini bildirdi.

13.Ulusal Hepato Gastroenteroloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hasan Özkan, tıptakiyeni gelişmelerle hepatit B hastalığının yakın bir zamanda tarihekarışabileceğini bildirdi. Hepato Bilio Pankreatoloji Derneğince Belek TurizmMerkezi’ndeki bir otelde düzenlenen “13. Ulusal Hepato GastroenterolojiKongresi” başladı. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Kongre BaşkanıProf. Dr. Özkan, etkinlikte öne çıkan konuların başında kronik hepatit Bhastalığının tedavisinde kullanılan yeni ilaçlar olduğunu söyledi. Türkiye’dehepatit grupları arasında en çok “B” olanına rastlandığına dikkatiçeken Özkan, “80 milyonluk ülkemizde ortalama yüzde 4 oranında hepatit Bile ilgili hastamız var. Bu da yaklaşık 3 milyon hasta ediyor. Hepatit C’ninoranı ise yüzde 1’in altında. 3 yıl öncesine kadar hepatit B’nin tedavisi,hepatit C’ye göre daha şanslıydı. Ancak 3 yıl önce hepatit C ile ilgili yeniilaçlar çıktı. Bu sefer ‘C’ şanslı duruma geldi. Yüzde 98’e varan bir tedaviimkanı ortaya çıktı.” dedi. Tıbbın yerinde saymadığını ve yapılan çalışmalarlahepatit B hastalığının tedavi bakımından yeniden şanslı hale gelindiğine işareteden Özkan, son birkaç yıldır bine yakın gönüllü hasta üzerinde yapılançalışmaların hepatit B’de de C’de olduğu gibi virüsü vücuttan tümüyleuzaklaştıracak tedavileri ortaya çıkarttığını aktardı.

‘Türkiye’de 3,5 milyon Hepatit B veHepatit C hastası var’

ViralHepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Türkiye’de yaklaşık 3milyon Hepatit B’li, 600 bin Hepatit C’li hasta olduğunun tahmin edildiğinibildirdi. Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak,Türkiye’deki hepatit hastalarına ilişkin bilgi verdi. Prof. Dr. Tabak, AAmuhabirine yaptığı açıklamada, “28 Temmuz Dünya Hepatit FarkındalıkGünü”nde etkinlikler düzenleneceğini bildirdi. Dünyada yaklaşık 400 milyonHepatit B, 170 milyon da Hepatit C taşıyıcısı veya hastası bulunduğunu, her ikivirüsün de Türkiye’de önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Tabak,”Ülkemizde Hepatit B virüsü sıklığı yüzde 4, Hepatit C virüsü sıklığı isesıklığı yüzde 1 olup yaklaşık 3 milyon Hepatit B ve 600 bin Hepatit C hastamızolduğu tahmin edilmektedir” ifadesini kullandı. Hepatit C hastalarınınyüzde 20’sinin tanıyı ileri evrede aldığını anlatan Tabak, “Tüm dünyadabir yılda 1,5 milyona yakın kişi Hepatit B ve Hepatit C virüsünün yol açtığıkronik hepatitlere bağlı komplikasyon olarak gelişen siroz ve karaciğer kanserinedeniyle kaybedilmektedir” diye konuştu. Kronik Hepatit B’nin tedavi ilekontrol altına alınabilir, kronik Hepatit C’nin ise tedavi edilebilir birhastalık konumuna geldiğini belirten Tabak, Hepatit B’den aşı ilekorunulabileceğini aktardı. Tabak, Sağlık Bakanlığının 1998’den beri Hepatit Başısını çocukluk aşı programına aldığını hatırlattı.

Hastaların ilaca erişimi

HepYaşam Derneği Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda ise yaklaşık 25 yıldır Hepatit Bveya Hepatit C’ye bağlı kronik hepatitlerin tedavi edilebildiğini söyledi. Tedavideyeni yöntemlerle ilgili de bilgiler aktaran Duda, şunları kaydetti: “KronikHepatit B tedavisinde değişik sayıda tedavi söz konusu olup hastalar günde birtablet ile tedavi edilebilmektedir. Tedavilerin çok uzun süreli olması iseönemli dezavantajıdır. 25 yıl önce başlayan Hepatit C tedavisindehastalarımızın yarısı bir yıl süren ve çok fazla yan etkileri olan tedaviye çokiyi yanıt verirken bugün geliştirilen yeni tedavi yöntemleri ile 3 ay gibi kısasürede hastalarımızın neredeyse tamamı tedavi edilebilmektedir fakat bu yenitedaviler çok iyi sonuçlar vermesine ve ülkemiz dahil tüm dünyada ruhsatalmasına karşın maalesef bugün için hastalarımız bu ilaçlaraulaşamamaktadır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu