Hastanelerde enerji verimliliği projelerine destek

filli-boya-2015
Filli Boya Capatect ile yalıtılan Trabzon Ahi Evren Göğüs ve Kalp Damar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ortalama %50 oranında tasarruf sağlanabileceği bildirildi.

Filli Boya Yalıtım Capatect; Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü “Kamu-Özel Elele Enerji Verimliliğine” projesi kapsamında, Trabzon Ahi Evren Göğüs ve Kalp Damar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin restorasyonuna yalıtım desteği verdi. İlk kez sağlık bakanlığının kendisine bağlı sağlık tesislerinde kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması amacıyla başlattığı proje ile tüm kamu binalarına da enerji verimliği konusunda örnek olunması hedeflendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammed Balta, Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Erkan Kandemir, Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Zafer Çukurova, Trabzon Valisi, belediye başkanı ve Enerji Bakanlığı’ndan çok sayıda üst düzey yetkilinin katlımı ile 5 Şubat Perşembe günü restorasyonu tamamlanan hastanenin açılışı yapıldı.

Avrupa standartlarında ısı yalıtım sistemi uygulaması
Geçtiğimiz aylarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 150 kadar kamu binasının yalıtımıyla da yaklaşık 45 milyon liralık enerji tasarrufu hedeflediklerini vurgulamıştı. Capatect Isı Yalıtım sisteminin tercih edildiği projede, yüksek ısı yalıtım performansı sağlaması amacı ile standart EPS levhalara göre %20 daha yüksek yalıtım gücüne sahip 6 cm Capatect Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhaları ve pencere etraflarına da Capatect Taşyünü levha uygulaması yapıldı. Son kat uygulamasında dış hava şartlarına ve yangına dayanıklı, Capatect Sıva ve Capatect mineral kaplama uygulaması ile Avrupa standartlarında bir ısı yalıtım sitemi uygulamasının yapılması sağlandı. Renk alternatiflerine sahip Capatect Son kat boya uygulaması ile projeye istenen görünüm kazandırıldı.

Güvenli mantolama sistemleri
Filli Boya Yalıtım Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk, “Isı yalıtım sisteminin performansının kullanılan malzemelerin kalitesi, birbiri ile uyumu ve uygulama kalitesi ile doğrudan ilgili” olduğunu da söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Dr. Robert Murjahn Enstitüsü (RMI – Türkiye) işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz, dış ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansını ölçmeyi amaçlayan ‘Full Scale’ yangın testlerinde de gördüğümüz gibi doğru malzemeler ve doğru uygulama ile yapılan mantolama uygulamalarının yangın açısından da güvenli olduğunu işaret ediyor. EPS içeren mantolama sistemleri binalarda güvenle kullanılabiliyor. Bu projemizde de pencere etraflarına bariyer olarak Capatect Taşyünü levha ve son kat mineral kaplama uygulaması ile ek yangın dayanımı sağlamış olduk.”

Ülkemizde enerji kullanım dağılımı
– Ülkemizde enerjinin %37,2’si binalarda, %32’si sanayide ve %20’si ulaşımda harcanıyor.
– Binalarda tüketilen enerjiden en büyük payı ısıtma alıyor.
– Konutlarda tüketilen toplam enerjinin yaklaşık %75’inden fazlası ısıtma ve soğutma için tüketiliyor. Bu yüzden ‘ısı yalıtımı’ enerji tasarrufu için en önemli araçlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.
– Bunu %14 ile su ısıtma, %14 ile elektrikli ev aletleri ve aydınlatma ve %4 ile yemek pişirme takip ediyor.
Isı Yalıtımının Yaptırmanın Faydaları
– Isı yalıtımına harcanan para, sağladığı enerji tasarrufu ile kendisi 3-5 yıl gibi kısa bir sürede amorti eder.
– Isı yalıtımı ile evlerimizde ısınma için harcadığımız enerjiyi ortalama %50 oranında azaltabiliriz.
– Isı yalıtımlı binalarda daha küçük kapasiteli kombi ve daha küçük radyatörler kullanılabilir. Bu yüzden ısı yalıtımına harcadığınız para, ısıtma tesisatına harcayacağınız paradan da tasarruf edilmesini sağlar.
– Isı yalıtımı ile bir konut yılda ortalama 750 TL tasarruf eder. Bu da bir konutun yıllık ortalama pazar masrafına denk gelir.
– Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engelleyerek, binanın depreme karşı dayanıklılığını arttırır.
– Yakıt tüketimini ve dolayısıyla da atık gazları azaltarak, çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu