Görme engelli annelerin bebeklerini hissetmelerini sağlamak için üç boyutlu ultrason

Brezilya’nın Sao Paulo şehrinde yaşayan Ana Paula ve Alvaro görme engelli bir çift. Ana Paula hamileydi. Davi Lucas adını verdikleri oğulları sağlıklı ve güçlüydü. Her şey yolundaydı. Fakat diğer bebek bekleyen çiftler gibi Ana Paula ve Alvaro’nun oğullarının ilk hareketlerini ultrason monitöründen görme imkânları bulunmamaktaydı.

Ana Paula Silveira hamile kaldığında, o ve eşi Alvaro Zermiani, ilk ultrason taraması sırasında doğacak çocuklarının yüzünü görmeyi hayal ettiler. Belki de daha da mükemmel bir deneyim yaşadılar. Haftalar sonra, onu ellerinde hissedebildiler.

Çift, Rio de Janerio DASA kliniğinde çalışmakta olan Kadın Doğum ve Jinekoloji uzmanı Dr. Heron Werner’e bir ziyarette bulundular ve o da hamileliği süresince Ana Paula’yı takip etmeyi kabul etti.

Dr. Werner’ı diğer doktorlardan farklı kılan, Dr. Werner GE ultrason cihazından alınan görüntülerinin gerçek hayattaki modellerini yapmak için 3 boyutlu yazıcı kullanıyor. Dr. Werner; “Yüksek kalitede ultrason görüntülerini alıp onları 3 boyutlu olarak basabilme imkanını elde eder etmez, bu imkanın görme engelli anne adaylarının hamilelik deneyimini daha anlamlı hale getirebileceğini farkettim” diyor.

 

Sao Paulo – 10jul15 – Alvaro eAna Paula possuem ambos deficiencia visual. Sao os pais de Davi Lucas. Durante a gestacao e para que os pais pudessem saber como era o bebe, o Dr. Heron Werner Junior fez a ultrassonografia em 3D e imprimiu modelos tridimensionais de modo que os pais pudessem tocá-lo.

Anne adayı Ana Paula da bu deneyimi şu sözlerle ifade ediyor; “12 haftalık bir bebeği elinizde tutmanız anlatılamaz bir deneyim.  Oğlumuzun gelişimini bu şekilde takip edebilme imkanı bize oğlumuzla bir bütün olma şansını verdi. Çünkü onu ellerimizde hissedebildik.”

Dr. Werner bebek görüntülerini 3 boyutlu olarak basma fikrine o sırada bilgisayarlı tomografi kullanarak eski Mısır görsellerinin dijitize edildiği Rio’daki Milli Müze’yi ziyaretinde kapılmış. Dr Werner; “Medikal görüntüleme teknolojisini kullanarak neden fetus modellerini de basmayalım ki diye düşündük” diyor.

Ana Paula oğlunun basılmış bir modelini ellerinde tutabilmenin büyük bir armağan olduğunu dile getirirken; “Davi’nin yüzünü hissettiğimiz ikinci modele dokunduğumuzda, bizimle olan benzerliğini fark ettik. “Tarama testlerine ve 3 boyutlu baskıya çok teşekkürler. Bu sayede bebeğimizin sağlıklı büyüdüğünü bilmekle kalmadık, onunla son derece gerçek ve güçlü bir bağlantı kurmayı başarabildik” diyor.

Voluson E10 ultrason cihazı, obstetrik ve jinekoloji alanında yazılımı ile 3 boyutlu baskıyı mümkün kılan ilk cihaz olma özelliğine sahiptir. Bununla, doktorlar doğum öncesi yarık dudak, normal olmayan ekstremite gelişimi ve karın duvarı defektleri gibi sorunları anne babaların daha iyi algılamasını sağlayabilirler. Bazı durumlarda 3 boyutlu baskı imkanı ameliyat planlamalarında ve eğitim amaçlı olarak da kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu