GE’ye ait Invenia ABUS, yoğun dokuya sahip meme kanseri tespitini yüzde 57 oranında artırdı

ge-invenia-event
Yoğun meme dokusuna sahip hastalara yapılan taramalarda mamografinin tek başına beklentileri karşılamadığı zaten biliniyordu. Ancak, yapılan yeni biraraştırma, GE Healthcare’a ait benzersiz bir ultrason çözümünün bu hastalar için oldukça önemli faydalar sağlayabileceğini göstermektedir.

Dijital mamografide radyologların ayrıştırmada zorlandıkları beyaz kontrastınaksine Otomatik Meme Ultrason Sistemi (ABUS), ultrason cihazında yoğun memedokusunda bulunan koyu bölgelere göre kanseri tespit ediyor.

Avrupa Asemptomatik Tarama Çalışması’nda 40-74 yaş aralığındaki 1668 kadın, dijitalmamografi taramasının ardından ABUS ile 15 dakika incelendi. Sonuçlar, kansertespitinde göreceli olarak yüzde 57 artış sağlandığını ortaya koydu.

meme-dokusu
Stockholm, İsveç’te yer alan Saint Göran’s Hastanesi Mamografi Bölümü Başhekimive öncü bir araştırmacı olan Profesör Doktor Brigitte Wilczek, HCB News’e,”ABUS, normalde kullanılan el ultrasonlarında görüntülenemeyen çok önemlibilgiler sağlıyor” açıklamasında bulundu. “Taramanın, yoğun dokuyasahip memelerde farklı araçlar kullanılarak iyileştirilebileceğini biliyoruz.ABUS da oldukça kullanışlı bir araç. Yaptığımız çalışmada cihazı taramahizmetimize uygulayabildik. Bu da kanser tespitinin kolaylaşmasına ve kabuledilebilir bir geri çağırma oranını sürdürmemize olanak tanıdı.”

Elde edilen bulgulara göre her bin kadın için kanser teşhis oranı yüzde 6,6’yatekabül ederken, yalnızca mamografiye giren kadınlarda bu oran yüzde 4,2’ydi.

Wilczek, “Bu iki teknoloji birbirini tamamlar nitelikte”açıklamasında bulundu.

Ayrıca Wilczek, ABUS’un taramaya giren hastalar arasında daha düşük bir geriçağırma oranı sağlamayı kolaylaştırdığını da belirtti. Avrupa kılavuzları yüzde3 ila yüzde 5 arası bir aralık sağlarken, ABUS hasta popülasyonu yüzde 1’dendaha az oranda geri çağırma gerektiriyor.

Mamografiye giren kadınlardan yalnızca 23’ü ilave testler uygulanması için geriçağrıldı. Mamografiye ilaveten ABUS incelemesi alan hastalarda ise 15 kadındaha fazla test için geri çağrılırken, sekiz kadının çağrılmasına gerekkalmadı. Wilczek, ABUS’un daha az hatalı pozitif gösterir ve bunun “pekçok kadın gibi endişe etmemize gerek olmadığı” anlamına geldiğini söyledi.

Sonuçlar kısa bir süre önce European Journal of Radiology dergisindeyayınlandı. GE Healthcare’ın en yeni ürünü olan Invenia ABUS sisteminintanıtımı, Eylül ayının sonunda Paris’te Avrupa Meme Görüntüleme Derneği’ndeyapıldı.

Sistem 2014 yılında FDA onayı aldı. Santa Fe Imaging’de radyologolan Doktor Monica Saini aynı yıl içerisinde Forbes’a; bu sistemin, bazı noktalarda mamografive 3-D mamografiye kıyasla hastalarına daha çok hitap ettiğini söylemişti.”Santa FE’de, radyasyon konusunda çok ciddi endişeler var”açıklamasında bulunmuştu. “Çok sayıda hastayla yapılan konuşmalarınardından, çoğu hastanın tomosentez yerine ilave bir ultrason incelemesini kabulettiğini gördük.”

Saini ve dört meslektaşı, 2014 yılının Haziran ayında Santa Fe’dekiuygulamalarında ABUS sistemini kullanmaya başladılar. Kendisi hastalarıntepkisini şu şekilde açıklıyor: “Hastaların çoğu sistemi beğendi. Sistem güzelçünkü mamografinin aksine herhangi bir sıkıştırma yaşanmıyor.”

ABUS’un meme kanseri tarama protokollerini nasıl değiştireceği ve uygunmaliyetli olup olmayacağı zaman içerisinde öğrenilecek olsa da Wilczek eldeedilen bulgular konusunda oldukça umutlu. “Taramaya girecek bir kadınolarak bana ABUS’u önerselerdi, incelemeyi kabul etme konusunda bir dakika biledüşünmezdim” şeklinde konuştu.

John W. Mitchell,DOTmed HC Business News

https://www.dotmed.com/news/story/33340?p_begin=0

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu