Genetik inceleme ile gebelik şansı artıyor

Genetik inceleme ile gebelik şansı artıyorProf. Dr. Bülent Tıraş, hastalık taşımayan, sağlıklı embriyoların anne adayına transferi ile sağlıklı bebeklerin doğmasının sağlanabildiğini söyledi.

Günümüzde genetik hastalıklar gebelik sırasında veya doğumdan sonra tanımlanabilmektedir. Ancak bebekteki muhtemel genetik hastalıklar ultrasonografi, amniosentez gibi yöntemler ile gebeliğin ancak dördüncü ayında belirlenebilmekte ve ciddi bir anormallik belirlenmesi durumunda gebelik 5. ay civarında sonlandırılmakta. Bu durum anne ve baba adaylarının psikolojik ve fiziksel olarak travmaya uğramasına sebep olmakta. Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Merkezleri Genel Koordinatörü ve Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Bülent Tıraş, son yıllarda genetik bilimindeki gelişmeler ile henüz gebelik oluşmadan, tüp bebek yöntemleriyle laboratuar ortamında geliştirilen embriyolar üzerinde genetik inceleme yapılabildiğini ve seçilmiş olan sağlıklı embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesine imkân tanıdığını söyledi.

Daha sağlıklı çocuk sahibi olmak mümkün

Prof. Dr. Tıraş gebelik öncesi genetik tanı ile anne-baba adayından elde edilen yumurta ve sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllendirilmesi sonucu oluşan embriyolardan bir hücre alınması ile gerçekleştirildiğini kaydetti. Prof. Dr. Tıraş, doğacak bebekte monozomi veya trizomi (Down sendromu ve diğer trizomiler) gibi sayısal kromozom bozukluklarının ve tek gen hastalıklarının (Hemofili, Akdeniz anemisi, kistik fibrozis, muskuler distrofiler gibi) tanısı PGT ile mümkün olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bülent Tıraş, böylece hastalık taşımayan, sağlıklı embriyoların anne adayına transferi ile sağlıklı bebeklerin doğmasının sağlanabildiğini kaydetti.

Genetik inceleme kimlere önerilmektedir?

Prof. Dr. Tıraş, tüp bebek programına alınan her çiftte embriyoların genetik olarak incelenmesine gerek duyulmadığını, belirli özelliklere ve risklere sahip olan çiftlere bu incelemenin önerildiğini vurguladı. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir: Genetik veya kalıtsal bir hastalık taşıyıcılığı bulunan çiftlerde, Daha önce genetik hastalığı olan çocuk veya çocuklara sahip çiftlerde, Yardımcı üreme teknikleri (tüp bebek için kabul edilmiş ileri yaş grubundaki kadınlarda (37 yaş ve üzeri), Tekrarlayan erken gebelik kayıpları-düşükleri olan çiftlerde, Bir çok kez yardımcı üreme teknikleri uygulanmasına rağmen gebelik elde edilememiş veya düşüklerle gebeliklerini kaybetmiş olan çiftlerde, Şiddetli erkek kısırlığı ile birlikte görülen kromozom bozuklukları veya genetik hastalıklarda, HLA genotyping (doku tiplemesi) yapılması amaca ile, Genetik predispozisyon gösteren hastalıkların tanımlanması. Prof. Dr. Tıraş, yukarıda sayılan gruba dahil olan çiftlerde, öncelikle bir genetik uzmanı tarafından ayrıntılı aile öyküsü alınarak aile ağacı çıkartılması gerektiğini kaydetti. Ailede düşünülen hastalık için ve varsa önceki gebelikler için ayrıntılı bilgilerin alınmasının gerekli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tıraş, hasta çocuklar ve aile bireyleri muayene edilerek gerekli testlerin yapıldığını bildirdi. Prof. Dr. Bülent Tıraş tüm bu işlemlerden sonra hastalığın tanısı konmuş veya genetik sebep belirlenmiş ise çiftlere belirlenen problemler ile ilgili ayrıntılı bilgi verildiğini ve olası sorun ve sonuçların anlatıldığını ifade etti.

Preimplantasyon genetik tanının avantajları

Gebelik şansını artırmakta, düşük şansını azaltmaktadır. Ailelerin sağlıklı çocuk sahibi olmaları sağlanmaktadır. Aile, gebelik sonlandırılmasına bağlı tıbbi ve psikolojik travmalardan korunmaktadır. Talasemi gibi hastalıklarda doku tiplemesi ile doğacak olan bebek ailenin hasta çocukları için tedavi imkânı sağlamaktadır. Gebelik öncesi tanı; hasta kişilerin hayat boyu karşılaştıkları sağlık problemleri, hastalıkların tedavisindeki güçlükler ve yüksek tedavi maliyetleri ile karşılaştırıldığında çok daha faydalı ve ucuz bir tanı yöntemidir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu