Fetal hayattan çocukluğa ilk 1000 gün

6. Uluslararası Fetal Hayattan Çocukluğa İlk 1000 Gün Gebe ve Çocuk Beslenmesi Kongresi 14-18 Mart 2018’de, Gloria Golf Hotel Antalya’da gerçekleşecek.

Bildiğiniz gibi bir çocuğun gelecekteki sağlığı büyük oranda konsepsiyondan sonraki ilk 1000 gün içerisinde, yani gebelik + ilk iki yaşta belirlenmektedir. Bu dönemdeki doğru beslenmenin, özelliklede anne sütü almanın çok önemli olduğu, pek çok bilimsel çalışmayla desteklenmektedir. İlk 1000 gündeki yetersiz beslenme sadece kronik hastalıkların, psikiyatrik bozuklukların artmasına, fiziksel, beyinsel ve metabolik fonksiyonların bozulmasına değil, immün sistemin zayıflamasına dolayısıyla pneumoni, diyare vb. enfeksiyonların artmasına da yol açmaktadır. İlk 1000 günde doğru beslenme anne ve bebek ölüm oranlarını da etkileyebilen bir faktördür.
Ülkemizde de tüm sosyoekonomik ve kültürel değişimlere rağmen, doğru ve yeterli beslenmeyle ilgili sorunlar olduğu bilinmektedir. Fazla sayıda doğum yapma, erken ve geç yaş gebelikleri, gebelikler arası sürenin kısalığı, beslenme ile ilgili bilgi eksiklikleri, gerekli besinlere ulaşma zorlukları, gebelikte anemi, diabet gibi sorunların yaygınlığı, anne sütünü verme ve yeterli süre devam ettirebilmedeki sıkıntılar çözmemiz gereken sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı (YİSAV) uzun yıllardır üreme sağlığı alanında çalışan bir sivil toplum örgütüdür. YİSAV ilk 1000 gündeki beslenmenin önemini vurgulamak, toplumda ve meslektaşlarımız arasında bu bilinci yerleştirmek ve sürekliliğini sağlamak amacıyla da çalışmalar yapmaktadır. Bu amaçla YİSAV 2013 yılında, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun desteği ile bu konudaki ilk kongresini, 2014 yılında ikinci kongresini, 2015 yılında üçüncü kongresini, 2016 yılında dördüncü kongresini, 2017 yılında uluslararası katılımlı olarak beşincisini ve 14-18 Mart 2018’ yılında yine Sağlık Bakanlığı ve TİKA’nın desteğiyle altıncısı düzenlenecektir. Bu toplantılara T.C. Sağlık Bakanlığı Bürokratları, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Çocuk Uzmanları, Aile Hekimleri, Halk Sağlığı Uzmanları, Beslenme Uzmanları, Gıda Mühendisleri, Ebeler, Hemşireler ve yurt dışından yaklaşık 20 ülkeden hekimler katılacak. Kongreye ayrıca diğer ilgili devlet kurumlarından ve pek çok Sivil Toplum Kuruluşundan da katılımlar olacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu