Doğru hastaya, doğru zamanda, doğru doz

Doğru hastaya, doğru zamanda, doğru dozOtomatik ilaç paketleme ve takip sistemleri Autopharm ile Türkiye’ye ilk defa Labsan A.Ş. güvencesiyle sunuluyor.

1984’de İstanbul’da kurulan ve bu tarihten beri sağlık sektörüne hizmet veren Labsan Laboratuar ve Sağlık Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., 2010 yılından itibaren AutoPharm Otomatik İlaç Paketleme ve Takip Sistemleri’nin, Türkiye Tek Yetkili Distribütörlüğünü yapıyor. Firma, Autopharm’ın yanı sıra H+H Sistemleri ürünlerini de medikal sektöre sunmakta. Labsan ürünlerini Mayıs ayında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Sağılık Bilişim Zirvesi’nde tanıttı. Otomatik İlaç Paketleme ve Takip Sistemleri dünyada genel olarak otomasyon pazarı içerisinde yer almakta ve 2010 yılsonu itibariyle yaklaşık 2 milyar dolarlık bir hacme ulaşmış durumda. Türkiye’de ise henüz yeni yeni oluşmakta. Otomatik ilaç paketleme ve takip sistemleri Autopharm ile Türkiye’ye ilk defa Labsan A.Ş. güvencesiyle sunuluyor. Pazarlama Yöneticisi Tuba Düzcü, “Labsan A.Ş olarak, dünyada 400 adedin üzerinde kullanılan bu teknolojik cihazı ülkemiz sağlık sektörüne sunmaktan büyük kıvanç duymaktayız” dedi.

Sistem nasıl işliyor?
AutoPharm, otomatik paketleme süreci; yatan hastanın tedavisinin hekim tarafından belirlenerek, Order’ın hastane enformasyon sistemi aracılığıyla eczaneye gelmesiyle başlamakta. Eczacı tarafından onaylanan order’lar onaylandıktan sonra otomatik paketleme işlemi başlamakta. Order’a göre hastaya özel olarak hazırlanmış olan günlük, haftalık her bir doz, paketlenmiş olarak cihazdan alınır. El değmeden, hijyenik olarak hazırlanmış olan paketler servislere, oradan da hastalara iletilir. Bu süreç, dakikada 70 paketleme yapan AutoPharm ile çok daha kısa sürede gerçekleşmekte, eczacı ve çalışan personelin verimliliğini arttırmakta. Paketlerin üzerine; hasta adı, hasta numarası, doktor adı, hemşire adı, servis adı, ilaç adı, ilaç rengi, pozoloji, barkod, karekod, kırmızı-yeşil reçete gibi istenen bütün bilgiler yazılabilmekte. Bu sayede Sağlık Bakanlığı Hizmet Kalite Standartlarına uygun bir şekilde “Doğru hastaya, doğru zamanda, doğru doz”un ulaşması sağlanmakta. AutoPharm ile tedavi protokolü değişen, taburcu olan ya da vefatı kaydedilen hastaların ilaçlarının, barkod vasıtasıyla iadesi de mümkün olmakta. Ayrıca cihazda bulunan stoğun takibi de mümkün. Yapılan işlemlerin kaydı sayesinde, ihaleler için ön bilgi sağlanmakta ve hataların nerede, ne zaman, kim tarafından gerçekleştiği bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilmekte. Bu sayede kalite standartlarının da önem verdiği bir nokta olan “Hataların Doğmadan Önlenmesi” gerçekleşebilmekte.

AutoPharm ile ilaç hataları önleniyor
Bilindiği gibi ilaç hataları hastanelerdeki istenmeyen olayların başında gelmekte. Oluşan ilaç hataları nedeniyle hastalar yanlış tedavi görmekte, hatta hayatını kaybetmekte. Yanlış tedavi gören hastaların sağlığı olumsuz yönde etkilenmekte ve hastanedeki kalış süreleri uzamakta. Bu sebeple de maliyetler artmakta ve verimlilik düşmekte. Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki, otomasyon sistemleri kullanan hastanelerde ilaç ve tedavi hatalarında % 55’lere varan azalma meydana gelmektedir. Sağlık Bakanlığı Kalite Çalışmaları gereğince “Hasta Hakları” ve “Kalite, Hijyen, Verimlilik, Zaman Yönetimi” konuları büyük önem taşımakta. Bu çerçevede Labsan da Autopharm ile kalite standartlarını arttırma çalışmalarında sağlık kurumlarına destek olmayı, çalışanların verimliliğini arttırmayı, hasta ve çalışan güvenliğini korumayı amaçlamakta.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu